REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Nerijus Juška (nuotr. Organizatorių)

Nors šiais laikais gydytojai bei visuomenė į vyrų antrosios širdies – prostatos – sveikatą atkreipia vis daugiau dėmesio, visgi stipriosios lyties atstovai neretai privengia lankytis pas urologą, tinkamai neįvertina jaučiamų simptomų ir ignoruoja daugelių ligų pradžią.

5

Nors šiais laikais gydytojai bei visuomenė į vyrų antrosios širdies – prostatos – sveikatą atkreipia vis daugiau dėmesio, visgi stipriosios lyties atstovai neretai privengia lankytis pas urologą, tinkamai neįvertina jaučiamų simptomų ir ignoruoja daugelių ligų pradžią.

REKLAMA

Tai įrodo ir statistika – kasmet Lietuvoje diagnozuojama 2-3 tūkstančiai prostatos vėžio atvejų, todėl tik laiku tikrinantis ir rūpinantis prostatos sveikata, vyrai gali apsisaugoti nuo įvairių klastingų ligų, rašoma pranešime spaudai.

Prostata yra ypatingas organas, neretai vadinamas antrąją vyro širdimi. Jis atsakingas už daugelį funkcijų – gerina vyro atmintį, raumenų tonusą, lytinę potenciją. Prostatos sekretas, kuriame plaukioja spermatozoidai, yra viena iš didžiausių spermos sudedamųjų dalių, turintis didelę įtaką vyro vaisingumui.

Žinomas baleto primarijus, dviejų vaikų tėtis Nerijus Juška teigia, jog kalbėti apie prostatos sveikatą bei ligas yra būtina. Jis ne tik pats reguliariai lankosi pas gydytojus, tikrinasi savo sveikatą, bet ir ragina tą padaryti kitus.

REKLAMA
REKLAMA

„Nematau jokios gėdos kalbėti apie prostatą ir jos ligas. Tačiau turbūt kaip ir man, taip ir daugumai vyrų, kol nesusiduri su konkrečiomis problemomis, tol ir nepagalvoji apie jas. Ir aš toks buvau, tačiau dabar supratau, kad daug geriau savimi pasirūpinti anksčiau, o ne jau išsivysčius ligai. Reikia roges pradėti ruošti vasarą ir išsitirti savo sveikatą, kol nėra per vėlu“, – ragina N. Juška.

REKLAMA

Dėl pasikeitusių gyvenimo įpročių, prostatos ligos pasireiškia vis ankstesniame amžiuje, o laiku jų negydant ir ignoruojant pirmuosius prostatos sutrikimus, ligos gali išvešėti ir ilgainiui peraugti į prostatos vėžį. Viena tokių – gerybinė prostatos hiperplazija.

Statistiškai, ši liga gresia pusei vyrų, sulaukusių 50-ies metų amžiaus, ir net 90 proc. vyresnių kaip 80 metų vyrų. Siekiant to išvengti, gydytojai rekomenduoja vartoti įvairius prostatos veiklą gerinančius preparatus, reguliariai lankytis pas šios srities medikus bei dalyvauti prevencinėse programose.

REKLAMA
REKLAMA

„Ne be reikalo aš vadinu prostatą antrąja vyro širdimi, nes jeigu yra sveika prostata, reiškia yra geras vyro vaisingumas, gera lytinė potencija ir pilnai ištuštinama šlapimo pūslė. Prostata, būdama labai svarbus vyro organas, turi eilę ligų, kurios gali lydėti nuo jaunystės iki gilios senatvės“, – teigia profesorius, urologas hab. med. m. dr. Balys Dainys.

Siekiant išvengti prostatos sutrikimų ar prostatos vėžio, itin svarbu rūpintis savo sveikata, sveikai maitintis, judėti, vartoti tinkamus papildus ir vitaminus. Žinomas baleto šokėjas pasakoja, jog pasitaręs su medikais pradėjo vartoti naujos kartos fitoterapinius maisto papildus prostatos sveikatai puoselėjimui ir galimų ligų prevencijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vitaminus ir papildus vartoju jau seniai, kuomet susidūriau su pirmomis bėdomis ir traumomis, su pirmaisiais svarbiais vaidmenimis teatre, kur reikia jėgų. Nuo senų laikų šalia maisto pradėjau vartoti ir vitaminus, ir maisto papildus, kad išlaikyt tą sveikatos balansą. Tačiau lankantis pas gydytojus, sulaukiau iš jų rekomendacijų apie maisto papildus prostatai „Gollo“ bei pradėjau juos vartoti, kaip apsaugą, jog neatsitiktų rimtesnių problemų ateityje“, – sako N. Juška.

Fitoterapija yra medicinos atšaka, kuomet gydymo tikslams naudojami įvairūs augalai. Pastaruoju metu visuomenėje auga susidomėjimas sveika gyvensena, sveika mityba, todėl neretai ir gydymo pageidaujama saugaus tiek žmogaus organizmui, tiek aplinkai. Tad medikai vis dažniau stengiasi gydyti augalinės kilmės preparatais, kurie yra išgaunami iš mus supančios gamtos.

REKLAMA

„Prostatos ligos yra itin aktuali problema, į kurią įeina ne tik amžiniai pakitimai, bet ir prostatos vėžys ar uždegimai. Kuo daugiau informacijos, tuo žmonės daugiau sužino ir mums, gydytojams, yra lengviau dirbti, kuomet apsilankoma pas mus anksčiau. Kiekvienas save gerbiantis vyras turėtų reguliariai vaikščioti pas urologą, taip, kaip moterys vaikšto pas ginekologą. Mat prostatos uždegimas yra tokia liga, kuomet vyras ne kažin ką jaučia – jei jis truputį dažniau pradeda šlapintis ar jaučia menkus pilvo skausmus, deja, dažniausiai jis nepagalvoja apie galimą prostatitą“, – teigia gydytojas urologas med. m. dr. Vytautas Kamarauskas.

Mokslas nestovi vietoje, nuolat nustato naujos ligos progresavimo priežastis, į kurias atsižvelgiant ir kuriami nauji preparatai. Naujienų atsiranda ir fitopreparatų rinkoje, jie tampa patikimesni, sudėtingesni. Anksčiau sukurti fitopreparatai buvo vienos veikliosios medžiagos, dabar stengiamasi derinti keletą, kaip pavyzdžiui sujungti gulsčiosios serenojos vaisių ekstraktą, kuris veikia prostatos audinyje esantį uždegiminį procesą, su bioflavonoidu kvercetinu, pasižyminčiu antioksidaciniu poveikiu.

REKLAMA

„Kiekvienam augale yra tam tikros vaistinės medžiagos ir šitos medžiagos, nebūdamos cheminėmis, neturėdamos didesnio pašalinio veikimo, veikia gerai tam tikrus organus. Kaip pavyzdžiui kvercetinas, esantis įvairių papildų sudėtyje, jis gerina net gi ir širdies kraujagyslių veiklą“, – sako gydytojas urologas V. Kamarauskas.

Dviejų vaikų tėvas, baleto primarijus Nerijus Juška dalinasi paprastais patarimais, padėsiančiais išsaugoti tvirtą sveikatą ir užkirsti kelią galimoms klastingoms ligoms ateityje.

„Norint išlikti sveikiems, svarbu nebijoti lankytis pas gydytojus, vos pajutus pirmus simptomus, neignoruoti jų, o eiti pasitikrinti. Na, o kol ligos nepuola, svarbu laikytis ir kelių

sveikos gyvensenos principų – aktyvus sportas, subalansuota sveika mityba ir vitaminai bei papildai, padedantys palaikyti balansą“, – teigia N. Juška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų