REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Teigiama, kad mažiausiai 90 proc. mūsų geografinėje platumoje gyvenančių žmonių organizme stipriai trūksta vitamino D šaltuoju metų laiku, o šiltuoju metų laiku tik kas antras asmuo gali pasigirti normaliu vitamino D kiekiu organizme. Taigi ką galime padaryti, kad šiame saulės primirštame krašte mums stipriai netrūktų vitamino D?

Teigiama, kad mažiausiai 90 proc. mūsų geografinėje platumoje gyvenančių žmonių organizme stipriai trūksta vitamino D šaltuoju metų laiku, o šiltuoju metų laiku tik kas antras asmuo gali pasigirti normaliu vitamino D kiekiu organizme. Taigi ką galime padaryti, kad šiame saulės primirštame krašte mums stipriai netrūktų vitamino D?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vitaminas D – labai svarbus

Vitaminas D žmogaus organizmui svarbus ne vienu aspektu. Jis reikalingas tokių mineralinių medžiagų, kaip kalcis ir fosforas, apykaitai, normaliai kraujotakos ir nervų sistemos funkcijai palaikyti. Vitaminas D labai susijęs su imunine organizmo veikla. Įdomu ir tai, kad vitaminas D gali padėti mažinti netgi vėžio riziką. Daugeliui lietuvių vitamino D nepakanka, todėl tenka gydyti vitamino D nepakankamumą ar stoką vitamino D preparatais, tačiau būtina pabrėžti, kad ne visi preparatai duoda tą pačią klinikinę naudą.

REKLAMA

Pagrindinis vitamino D šaltinis – saulės šviesa

Teigiama, kad didžioji dalis vitamino D poreikio per parą sugeneruojama padedant saulės šviesai. Ultravioletiniai saulės spinduliai odoje esančią neaktyvią vitamino D formą paverčia dar vis neaktyvia vitamino D forma, kuri, veikiant odos šilumai, virsta aktyviąja vitamino D forma – vitaminu D3. Taigi, trumpai tariant, Lietuvoje saulės mažiau, tai ir vitamino D žmonių organizmuose – taip pat mažiau nei saulėtuose pasaulio kraštuose.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti vitamino D šaltiniai – augalinis ir gyvulinis maistas

Nors iš maisto galima gauti tik nedidelę dalį vitamino D paros normos, tačiau valgant daugiau tam tikrų maisto produktų, šią dalį galima ir šiek tiek padidinti, bent jau šaltuoju metų laiku, kai organizmui gauti papildomo vitamino D neįmanoma dėl mažo saulės šviesos kiekio.

Vitamino D daug turi tokie maisto produktai kaip menkių kepenėlės ir jų aliejus, riebios žuvys (lašiša, skumbrė, silkė ir pan.), riebūs pieno produktai, kurie papildomu vitamino D kiekiu būna praturtinti ir specialiai, grybai, gana daug šios medžiagos turi ir kiaušinio tryniai. Nesvarbu, iš kokių šaltinių gaunamas vitaminas D, jis vis tiek turi būti specialiai paveikiamas (turi įvykti tam tikros kelių etapų fermentinės reakcijos), kad taptų aktyvia forma, kurią organizmas gali įsisavinti ir panaudoti savoms reikmėms. Vienos fermentinės reakcijos vyksta kepenyse, kitos – inkstuose, ir tik tada aktyvusis vitaminas D gali dalyvauti normalios kalcio apykaitos ir kitų gyvybinių funkcijų palaikyme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienos vitamino D formos – pranašesnės nei kitos

Vaistinėse gausu įvairių vitamino D turinčių maisto papildų ir netgi vaistų, kuriuos gali paskirti tik gydytojas, tačiau vienos vitamino D cheminės formulės pranašesnės nei kitos. Kuo? Ogi tuo, kad tam tikros vitamino D formos kelias iki norimo poveikio – tiesiog trumpesnis, tai reiškia, kad organizmas greičiau gauna jam taip reikalingos medžiagos.

Tarkime, vartojant tam tikras vitamino D formas, galima „aplenkti“ ar „išvengti“ kai kurių fermentinių reakcijų, vykstančių kepenyse, ir taip apsaugoti kepenis. Tai ypatingai svarbu žmonėms, kurie turi ryškų vitamino D nepakankamumą, tačiau serga ir kepenų ligomis, ir turi kepenų funkcijos sutrikimų, vartoja tam tikrus vaistinius preparatus, slopinančius normalią kepenų funkciją, yra vyresnio amžiaus ir dėl to jau sutrikusios jų fermentinės reakcijos kepenyse ir t.t. Tarkime, paskutiniu metu rinkoje atsiradusi vitamino D forma yra kur kas pranašesnė nei cholekalciferolis, nes pasižymi šiek tiek kitokiomis hidrofilinėmis savybėmis ir lengviau įsisavinama žarnyne. Tai ypatingai svarbu tiems, kurie turi riebalų apytakos sutrikimų.

REKLAMA

Būtina pabrėžti ir tai, kad naujai rinkoje pasirodžiusi vitamino D forma gali kur kas greičiau padėti pasiekti poveikį, kurio tikimasi ir tai ypatingai svarbu tuomet, kai būtinas greitas klinikinis atsakas, tarkime, pacientas jau jaučia kaulų suminkštėjimo simptomus.

Paskutiniai medicininiai duomenys rodo, kad nutukusiems pacientams nauja vitamino D forma gali būti veiksmingesnė nei taip visiems gerai žinomas cholekalciferolis, be to, jos mažiau kaupiasi riebaliniame audinyje.

Ispanijoje ir Italijoje naujos vitamino D formos vartojamos gana seniai, tuo tarpu Lietuvoje – tai gana svarbi naujovė, apie kurią tikrai verta pasikalbėti su savo gydytoju, ypač jei kraujo tyrimu buvo nustatyta žymi vitamino D stoka ar pacientui būdingos kitos ypatybės, dėl kurio jam gali trūkti vitamino D.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų