REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
44
A. Unikauskas apie bulves (nuotr. Fotodiena.lt)

Retas galėtų atsispirti tokiems gardiems lietuviškiems patiekalams kaip cepelinai, bulvių košė, bulviniai blynai ar plokštainis. Tačiau tokiais patiekalais esame linkę mėgautis rečiau, nes kaip žinia, bulvės nėra sveikas pasirinkimas. Vis dėlto profesorius Alvydas Unikauskas turi kiek kitokią nuomonę ir LRT laidoje „Klauskite daktaro“ atskleidė, kaip bulvių žalą paversti nauda.

44

Retas galėtų atsispirti tokiems gardiems lietuviškiems patiekalams kaip cepelinai, bulvių košė, bulviniai blynai ar plokštainis. Tačiau tokiais patiekalais esame linkę mėgautis rečiau, nes kaip žinia, bulvės nėra sveikas pasirinkimas. Vis dėlto profesorius Alvydas Unikauskas turi kiek kitokią nuomonę ir LRT laidoje „Klauskite daktaro“ atskleidė, kaip bulvių žalą paversti nauda.

REKLAMA

Tikriausiai pastebėjote, kad pavalgius daug bulvinių patiekalų, norisi eiti prigulti ar net pamiegoti. Būtent tai parodo, kad bulvių mes suvalgėme per daug, jų kiekis yra itin svarbus.

Pasak A. Unikausko, bulvės turi nemažai naudingų medžiagų, o štai ir riebalų jos visai neturi.

„Bulvėse riebalų nėra. Vis dėlto bulvės yra skaidulų šaltinis, tačiau tai priklauso nuo jų paruošimo. Galima jas išvirti taip, kad skaidulų poveikis bus visai minimalus, bet tinkamai jas paruošus, skaidulų gausime daugiau. Bulvėse yra net 35 proc. kalcio dienos normos, ne tik pienas turi daug kalcio“, – patvirtina profesorius.

REKLAMA
REKLAMA

Tikrai taip, bulvės yra puikus kalcio šaltinis, jose kalcio yra netgi daugiau nei brokoliuose ar bananuose kartu sudėjus.

Laidoje A. Unikauskas pabrėžė, kad yra labai svarbu atskirti žalią bulvę ir jau paruoštą valgymui. Žalia bulvė neturi tiek daug krakmolo kaip išvirta bulvė:

REKLAMA

„Bulvių neigiama savybė – krakmolas, netinkamai paruošus bulves, jų glikeminis indeksas tampa itin aukštas. Įsivaizduokite krakmolą tarsi daugybę molekulių, sukabintą į vieną grandinę. Kai suvalgote, pavyzdžiui, žalią bulvę, tai ilga grandinė patenka į žarnyną.

Dalį organizmas jos pasiima, cukraus gaunama nedaug. O termiškai apdorojus bulvę, temperatūra veikia krakmolo grandinę ir ji suskyla į smulkesnes dalis. Išvirta bulvė tampa cukrumi.

Dideli kiekiai gliukozės skatina išskirti didžiulius insulino kiekius. Galiausiai organizmas nustos reagavęs, kasa pradės skirti dar daugiau insulino, kol galiausiai išsivystys cukrinis diabetas. Tinkamai paruoštos bulvės nebeturės to paties efekto, jų nėra toks aukštas glikeminis indeksas ir jos tampa sveikesnės“, – sako A. Unikauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, kaip tinkamai ruošti bulves? Profesorius A. Unikauskas atskleidžia keletą gudrybių, kaip bulves paversti sveikesnėmis:

- Bulves valgykite su sveikaisiais riebalais, pavyzdžiui, avokadu. Uždėkite jo ant bulvės pagal skonį. Organizmui būtinai reikia riebalų, bet jie turi būti sveiki, labai svarbus yra ir saikas. Riebalai trukdo bulvių krakmolui virsti cukrumi.

- Bulves pagardinkite rūgštimi, pavyzdžiui, citrinomis sultimis, pomidorais, obuolių actu. Actas puikiai tinka su keptomis bulvėmis. Rūgštis taip pat sustabdo krakmolo virtimą cukrumi.

- Bulves valgykite su baltymais, pavyzdžiui, ankštinėmis daržovėmis ar tunu. Galite pasigaminti ir salotas.

- Išvirtas bulves atšaldykite šaldytuve. Kai bulvės išverdamos ir atšaldomos, dalis krakmolo tampa nevirškinamu, organizmas jo nebesuskaido ir jis imituoja skaidulas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų