REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pienas daugeliui yra vienas iš esminių maisto produktų. Lietuvos Statistikos departamento duomenimis, vienas Lietuvos pilietis per metus vidutiniškai suvartojo 279 kg pieno ir pieno produktų. Ar visi pieno produktai yra saugūs? Kaip išsirinkti pieną ir kokie pavojai gali tykoti pieno pakuotėje? Apie tai papasakojo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Pienas daugeliui yra vienas iš esminių maisto produktų. Lietuvos Statistikos departamento duomenimis, vienas Lietuvos pilietis per metus vidutiniškai suvartojo 279 kg pieno ir pieno produktų. Ar visi pieno produktai yra saugūs? Kaip išsirinkti pieną ir kokie pavojai gali tykoti pieno pakuotėje? Apie tai papasakojo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

REKLAMA

VMVT, teigia, kad vartotojai neturi ko nerimauti dėl pieno ir pieno produktų esančių parduotuvėse Lietuvoje, nes jie yra tikrinami ne tik perdirbimo metu įmonėse, bet ir prekybos vietose.

„Pieno produktų gamintojai atsako už pagamintų pieno produktų saugą ir kokybę. Konkurencijos sąlygomis nėra galimybės pateikti į rinką vartojimui netinkamiems pieno produktus. Tačiau pieno produktų sauga ir kokybė priklauso nuo daugelio faktorių, taip pat ir laikymo bei tinkamumo vartoti termino jau prekyboje.

Kuo ilgesnis produktų terminas, tuo daugiau produktui gali būti įtakos iš šalies, tarkime, gamintojo nurodytų laikymo sąlygų bei temperatūros palaikymas.  

REKLAMA
REKLAMA

Visi rinkoje esantys pieno produktai tikrinami ne tik perdirbimo įmonėse gamybos metu, bet ir prekybos  vietose, tad nerimauti dėl pieno produktų saugos ir kokybės vartotojui nėra pagrindo. Įsigijimo metu svarbu atkreipti dėmesį ar pakuotė nepažeista, ar tinkama temperatūra ir laikymo sąlygos“, – pasakojo atstovas iš VMVT.

REKLAMA

Skubiais pranešimais šiemet jau fiksuota apie 114 nusiskundimų apie ledus ir desertus. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atsako, kad šios ledų porcijos su defektais buvo išimtos iš Lietuvos rinkos ir šiuo metu yra uždraustos.

„Pagal pateiktus duomenis matome, kad per I ketv. buvo gauta 10 skubių pranešimų apie nesaugius ledų ir desertų produktus, su maistu besiliečiančius gaminius ir medžiagas, iš kurių gauti 9 pranešimai dėl valgomųjų ledų.

Visi jie gauti ne dėl Lietuvoje pagamintų valgomųjų ledų, o dėl kitų šalių gamintojų valgomųjų ledų gamybai panaudotų, reikalavimus neatitinkančių, maisto priedų. Lietuvos rinkoje šių ledų pardavimas buvo uždraustas“, – pasakojo jie.

REKLAMA
REKLAMA

Tarsi nauja realybė, kad pienas ir kiti pieno produktai, kaip kefyras, pasukos ar jogurtas, pradarius pakuotę sugenda lėčiau. Pienas gali išsilaikyti apie savaitę šaldytuve, kokios to priežastys?

„Produktai, kurie gaminami iš miltelių, negali būti vadinami pienu. Geriamasis pienas turi būti gaminamas iš žalio pieno, kuris yra normalizuojamas pagal riebumą, gali būti pridėta baltymų mineralų ar vitaminų ar pašalinant (sumažinant)  laktozę ir termiškai apdorojant.

Pieno milteliai gali būti naudojami kitų pieno produktų gamybai, kaip sudedamoji dalis, technologinėms reikmėms užtikrinti. Tokiais atvejais sudedamųjų dalių sąraše pateikiama informacija apie sudedamąsias dalis“, – komentavo atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kokį kelią nueina žalias pienas kol pasiekia mūsų namus? Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atsako, kad pieną būtina pakaitinti iki virimo, nes taip žūsta daugelis mikroorganizmų, priešingu atveju mūsų gali laukti infekcijos, kurios plinta su maistu. Kiek laipsnių reikia, kad pienas būtų apdorotas ir tinkamas namams?

„Žalią pieną būtina apdoroti termiškai, nes šis produktas, pasikeitus aplinkos temperatūrai, laikymo sąlygoms, labai greitai rūgsta. Pasterizacija buvo išrasta ne iš gero gyvenimo, o kad būtų užtikrintas produktų tinkamumas vartoti. Siekiant išvengti su maistu plintančių infekcijų, prieš vartojant pieną būtina pakaitinti iki virimo. Daugelis mikroorganizmų žūsta jau 72 laipsnių Celsijaus temperatūroje, tiesa, pasikeičia ir skoninės pieno savybės, betgi svarbiausia – saugumas.

REKLAMA

Mažiausiai įtakos darantis pieno temperatūros apdorojimas ir yra taikomas pieno įmonių t.y. pasterizacija prie 72 laipsnių temperatūroje, bet pienas gali būti ir sterilizuotas arba UAT (apdorotas ultra aukštoje 135 laips. temperatūroje). Apie terminį apdorojimą informacija yra pateikiama ženklinimo etiketėje“, – dalinosi mintimis VMVT.

Įdomu, kaip vartotojui reikėtų išsirinkti pieną, kokios rūšys mūsų laukia parduotuvėse? Savaime suprantama, kad natūralus pienas yra karvės pamelžtas, o geriamasis pienas turi kelias klasifikacijas. Kokios jos?

„Natūralus pienas tai pamelžtas pienas, kuris nebuvo paveiktas kokias nors būdais. Geriamasis pienas klasifikuojamas pagal: terminį apdorojimą, žalias pienas – pienas, kuris nebuvo kaitinamas aukštesnėje nei 40 laipsnių Celsijaus temperatūroje ir pasterizuotas, sterilizuotas ar UAT“, – pasakojo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovas.

REKLAMA

Pagal riebumą pienas gali būti:

1. Nugriebtas pienas – ne daugiau kaip 0,50 % (m/m),

2. Pusriebis pienas – ne mažiau kaip 1,50 % (m/m), bet ne daugiau kaip 1,80 % (m/m),

3. Nenugriebtas pienas, kuris pagal riebumą atitinka vieną iš šių reikalavimų: yra normalizuotas nenugriebtas pienas, ne mažesnio kaip 3,50 % (m/m) riebumo pienas ir nenormalizuotas nenugriebtas pienas, t.y., pienas, kurio riebumas nuo melžimo nebuvo pakeistas. Tačiau riebumas neturi būti mažesnis kaip 3,50 % (m/m).

o koks ten lidle, salei stovi? o parsinesus namo nesugenda po 1men saldytuve? nera parduotuvese pieno MELUOJAT. Ten pieno milteliai!
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų