REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi žinome, kad sergant gastritu, pankreatitu, cholecistitu ir kitomis virškinimo organų ligomis būtina laikytis dietos. Ką daryti, kad šventinis stalas nors kelis kartus per metus būtų pilnavertis ir nesukeltų ligos paūmėjimų? Ar galima nors tada nesilaikyti taisyklių?

REKLAMA
REKLAMA

Maistas – vienas pagrindinių, o daugeliui net pats svarbiausias gyvenimo džiaugsmas. Aišku, žmogaus turinčio atvirą opą ar paaštrėjusį cholecistitą arba pankreatitą, gydytojai nesiūlo sodinti prie bendro stalo. Jiems reikalingi dietiniai valgiai. Bet tiems, kuriuos vargina chroniški virškinimo trakto susirgimai, visai įmanomas toks „receptas“: negalima, bet leidžiama, jei labai norisi.

REKLAMA

Kaip organizuoti šventinį stalą chroniškiems ligoniams?

Daug netikėtumų galima išvengti, laikantis tradicinės valgymo tvarkos. Visų pirma, besiruošiant į svečius, ar jų laukiant, labai svarbu neskubėti, nesijaudinti. Gera nuotaika būtinai teigiamai atsilieps tiek sveikų, tiek sergančių žmonių virškinimui.

Prie šventinio stalo jūsų virškinimo organai turi „įsijungti“, „sušilti“ ir „įsibėgėti“ po truputį ir nuosekliai.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių turėtų būti furšetas – šalti užkandžiai ir gėrimai, po to šiltos užkandėlės, sultinys, o jau tada – karšti patiekalai. Tarp karštų valgių derėtų išgerti puodelį žalios arbatos be cukraus. Duonos geriau visai atsisakyti, kad neužkimštume ja skrandžio ir žarnyno.

Nepamirškite, kad gausiai palietos majonezu salotos – dažnos ant šventinio stalo, tačiau jos turi žymiai mažiau privalumų, negu paprastesnės savo sudėtimi. Tarp patiekalų būtinai turėtų būti patiekiama šviežios žalumos, pavyzdžiui, krapų. Jie pagerina virškinimą ir stabdo dujų kaupimąsi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nereikėtų viską, kas ant stalo, pulti valgyti staigiai, vienu prisėdimu. Stenkitės kramtyti lėtai, smulkiai. Paėmėte vieną kąsnelį ir padėkite šakutę į lėkštę – taip jūs išmoksite valgyti mažomis porcijomis. Reikėtų periodiškai pakilti nuo užstalės, pajudėti. Pavyzdžiui, tuo metu, kai keičia valgius. Pasibaigus šventiniam pasisėdėjimui neskubėkite dar mažiausiai pora valandų eiti miegoti. Ir net nebandykite prigulti!

Dar vis daug kam sunku įsivaizduoti, pvz., naujametinį stalą be alkoholinių gėrimų. Gydytojai nedraudžia išgerti truputį kokybiško ir nerūgštaus gėrimo. Tik jis būtinai turi derėti prie patiekiamo maisto: baltas vynas – prie antrųjų patiekalų iš žuvies, raudonas – prie valgių iš mėsos. Tačiau rūkyti draudžiama kategoriškai.

REKLAMA

Citrininių ir marinuotų antpilų reiktų atsisakyti, juos keičiant sūdytais ar raugintais produktais. Galima suvalgyti nedaug aštrių, bet ne rūgščių užkandžių.

Gazuoti gėrimai sukelia rėmenį ir raugulį. Juos reiktų, pamaišius stalo žalumynų šakele, nugazuoti.

Nemalonius pojūčius gali sukelti kava ir šokoladas, o taip pat ir šalti patiekalai. Geriau nevartoti nieko, kas atšaldyta žemiau kambario temperatūros. Netgi šampano. Jei rėmuo vis dėlto priminė apie save, nebijokite išgerti sodos. Reikia išmaišyti vieną arbatinį šaukštelį sodos pusėje stiklinės vandens. Arba išgerkite antacidinį preparatą tabletėse, jis ne tik pagelbės nuo rėmens, bet ir palengvins pykinimo ir meteorizmo sukeltus pojūčius. Šiuos preparatus reikėtų vartoti iš karto prieš valgant arba valgio metu, tuo metu kai savo eilės į skrandį dar laukia riebūs patiekalai.

REKLAMA

Ką daryti , jei vis dėlto persivalgėme?

Esant maisto pertekliui ir virškinimo sulčių trūkumui, organizmas ne visada pajėgia susitvarkyti su tokiu apkrovimu. Jam reikia padėti – vartoti fermentus su tulžimi. Įprastinė dozė – viena-dvi tabletės. Jei rūgštingumas ypač padidėjęs, geriau išgerti iš karto tris dražė ar kapsules. Toks pat dozavimas tinka, jei sergate cholecistitu, chronišku pankreatitu. Fermentus vartokite prieš valgį ar jo metu.

Užpuolė meteorizmas?

Už stalo, kai susirinkę daug žmonių, meteorizmas ypač nemalonus. Tokiu atveju padeda aktyvinė anglis, kurios yra beveik kiekvienuose namuose. Tiems, kurie iš anksto žino apie savo bėdą, geriau apsirūpinti specialiais medikamentais. Nesant būtinam reikalui, vien tik profilaktiškai, geriau jų negerti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skausmai po užstalės

Kartais skausmai kyla dėl žarnyno ar tulžies pūslės spazmų. Jei jūs žinote, kad jus gali užklupti tokie negalavimai, stenkitės valgyti tik šiltą maistą. Tulžies diegliai gali atsirasti, jei yra tulžies pūslės akmenų. Tokius skausmus provokuoja riebus maistas. Kartais tulžies pūslės užkimštumas akmenimis sukelia širdies skausmus. Pačiam tokiu atveju galima išgerti No-SPA: iš karto dvi tabletes, po valandos – dar dvi. Jei skausmai nerimsta ir pakyla kūno temperatūra, skubėkite pas gydytoją.

Žarnyno spazmai kyla ir apsinuodijus maistu. Tokiu atveju reikia leisti organizmui išsivalyti. Nestabdykite vėmimo ir viduriavimo, praplaukite vandeniu skrandį. Sekančias tris dienas reiktų laikytis arbatos ir džiūvėsėlių dietos. Bet jei viduriuojate jau 5 dienas, ieškokite medikų pagalbos.

REKLAMA

Pasitaiko, kad po valgio ima „nerimauti“ skrandis. Tokius pojūčius patiria sergantys chronišku gastritu. Reikėtų išgerti vieną iš jau anksčiau gydytojo paskirtų preparatų.

Užstalė gali išprovokuoti ir sunkius chroniško pankreatito paaštrėjimus, opų paūmėjimus, paskatinti skrandžio sienelių įtrūkimus. Tokiais atvejais dauguma apsigauna išgėrę alkoholio, nes jis sugeba kuriam laikui užmaskuoti staigų ligos vystymąsį. Tačiau, nors atrodo, kad viskas gerai, vėliau atsiranda aštrūs duriantys skausmai. Šiuo atveju be gydytojų pagalbos nebeišsiversite, tad geriau tokiu būdu „nesigydykite“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų