REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anksčiau grybų vartojimas būdavo apribotas sezoniškumo: šiomis miško gėrybėmis buvo galima mėgautis tik vasaros ir rudens metu, esant palankioms oro sąlygoms. Šiais laikais tokią problemą galima efektyviai išspręsti į racioną įtraukus pievagrybius, kurių parduotuvėse galima rasti ištisus metus.

Anksčiau grybų vartojimas būdavo apribotas sezoniškumo: šiomis miško gėrybėmis buvo galima mėgautis tik vasaros ir rudens metu, esant palankioms oro sąlygoms. Šiais laikais tokią problemą galima efektyviai išspręsti į racioną įtraukus pievagrybius, kurių parduotuvėse galima rasti ištisus metus.

REKLAMA

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, priklausomai nuo to, kaip bus paruošti, šie grybai naudingi vėžio, diabeto ir nutukimo prevencijai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchačeva pažymi, kad parduotuvėse prekiaujama Lietuvos grybų fermose užaugintais pievagrybiais, todėl galima mėgautis vietiniu produktu.

Sveikatai palankių medžiagų gausa

Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pievagrybiai dėl savo skoninių bei maistinių savybių yra vienas populiariausių amerikiečių bei europiečių vartojamų grybų: „JAV pievagrybiai sudaro net 90 proc. visų suvalgomų grybų.

REKLAMA
REKLAMA

Europoje tai taip pat vienas pagrindinių valgomų grybų. Jei kalbėtume apie maistinę vertę, šie grybai turtingi skaidulomis, kurios yra sveikatai palanki angliavandenių forma. Taip pat juose yra baltymų, į kurių sudėtį įeina praktiškai visos nepakeičiamos (būtinosios) aminorūgštys. Dėl to pievagrybius, kaip baltymų šaltinį, rekomenduojama įtraukti į racioną asmenims, kurie mažina gyvūninės kilmės produktų vartojimą.“

REKLAMA

Pasak dietologės, pievagrybiuose taip pat yra didelis kiekis mikronutrientų, tokių kaip geležis, varis, cinkas, magnis, kalis, kalcis ar manganas.

„Randama ir visų B grupės vitaminų: B1, B2, B3 bei B12 pėdsakų. Priklausomai nuo auginimo būdo, pievagrybiuose randama ir vitamino D2, o žmogaus organizmas šią vitamino D formą gali paversti į mums naudingąją vitamino D formą. Be to, pievagrybiai pasižymi antiuždegiminėmis medžiagomis, įvairiausiais fenoliniais junginiais. Jie svarbūs žmogaus organizmo antioksidaciniams procesams. Priklausomai nuo to, kaip bus paruošti, šie grybai naudingi vėžio, diabeto, nutukimo, kitų, su lėtiniu uždegimu susijusių, ligų prevencijai“, – teigia gydytoja dietologė.

REKLAMA
REKLAMA

Nėra kaloringi, bet reikėtų atsižvelgti į paruošimą

Pievagrybiai – dėl gausos žmogui naudingų maistinių medžiagų, priskiriami maistingiems produktams. Taip pat šis grybas yra nekaloringas (100 g pievagrybių turi vos 20 kcal). Gydytoja dietologė ragina atsakingai pasirinkti pievagrybių gaminimo būdą, kad iš naudingo produkto, jis nevirstų pridėtais riebalais turtingu patiekalu:

„Kalorijų gausa pievagrybiuose atsiranda tuomet, kai pridedama papildomų ingredientų: sviesto, grietinės, spirgučių gamybos proceso metu. Žinoma, maistingų medžiagų kiekis pievagrybiuose keičiasi nuo jų, maistui naudojamos formos, nes, pavyzdžiui, konservuoti pievagrybiai dažniausiai būna apvirti su įvairiais marinatais, o termiškai juos apruošus, sumažėja vitamininių medžiagų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad pievagrybius į savo mitybos racioną turėtų įtraukti žmonės, reguliuojantys kūno masę:

„Šiuose grybuose yra pakankamai didelis procentas geros sudėties baltymų, taigi, ilgiau išlieka sotumo jausmas. Kalbant apie tai, kiek reiktų ar galima būtų grybų suvalgyti per dieną, tai tokių rekomendacijų kaip ir nėra. Maisto piramidėse pievagrybiai dažniausiai priskiriami prie daržovių. Daržovių norma, kaip žinoma, yra ne mažiau kaip 400 g per dieną ir dalis šio kiekio tikrai gali būti grybai.“

Vietinėse fermose auginamas grybas 

Anot prekybos tinklo komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, parduotuvėse prekiaujama Lietuvos grybų fermose užaugintais pievagrybais:

REKLAMA

„Jie auginami visus metus, tačiau paklausa svyruoja. Ji žemiausia rudenį, kai miškuose ir taip yra daug sezoninių grybų, o aukščiausia – per didžiąsias metų šventes.“ 

Renkantis pievagrybius ekspertė rekomenduoja visada patikrinti pakuotę ir įsitikinti, jog grybai yra švieži. „Pasiruošę gaminti, atidarykite pakuotę ir apžiūrėkite, ar ant grybų nėra gedimo ar pelėsio požymių. Išmeskite visus susiraukšlėjusius ar pakitusios spalvos grybus. Taip pat, prieš ruošdami pievagrybius, juos lengvai nuplaukite po tekančiu vandeniu.

Jokiu būdu nemirkykite, nes jie greitai sugers vandenį ir taps minkšti. Be to, jei grybai turi kietus kotelius arba kokių nors dėmių, nupjaukite jas peiliu. O vėliau supjaustykite pievagrybus norimo storio griežinėliais arba palikite juos sveikus, priklausomai nuo jūsų pasirinkto recepto“, – pranešime spaudai rekomenduoja O. Suchočeva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų