REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Padidėjęs cholesterolio kiekis yra tada, kai kraujyje yra per daug riebios medžiagos, vadinamos MTL cholesteroliu. MTL cholesterolis dažnai vadinamas „bloguoju“ cholesteroliu, nes jis gali suardyti arterijas ir taip padidinti riziką susirgti širdies ligomis. Deja, šis procesas dažnai nepastebimas − bet ne visada.

Padidėjęs cholesterolio kiekis yra tada, kai kraujyje yra per daug riebios medžiagos, vadinamos MTL cholesteroliu. MTL cholesterolis dažnai vadinamas „bloguoju“ cholesteroliu, nes jis gali suardyti arterijas ir taip padidinti riziką susirgti širdies ligomis. Deja, šis procesas dažnai nepastebimas − bet ne visada.

REKLAMA

Tyrimai rodo, kad sensorinių funkcijų pokyčiai gali rodyti aukštą cholesterolio kiekį. Žurnale „Journal of Nutrition“ paskelbti tyrimai nagrinėjo ryšį tarp skonio ir kvapo disfunkcijos bei cholesterolio koncentracijos kraujyje.

Buvo naudojamas klausimynas, kad įvertintų lėtinius kvapo ir skonio sutrikimus tarp 12 627 Kinijos dalyvių (10 418 vyrų ir 2209 moterų). Dalyviai buvo suskirstyti į tris grupes, atsižvelgiant į kvapo ir skonio sutrikimų skaičių, nuo 0 (geriausias) iki 2 (blogiausias).

Suprastėjo skonio ir kvapo rodikliai

Bendras linijinis modelis buvo naudojamas bendrojo cholesterolio, MTL cholesterolio, DTL cholesterolio ir trigliceridų (kitos formos riebalų) koncentracijos serume skirtumams tirti grupėse, turinčiose skirtingą kvapo ir skonio pojūtį, pagal atitinkamus rodiklius − amžių, lytį, išsilavinimą, užsiėmimą, rūkymą, alkoholio vartojimą, nutukimą bei širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio ir galvos traumų istoriją.

REKLAMA
REKLAMA

Bendras linijinis modelis yra naudinga sistema, skirta palyginti, kaip keli kintamieji veikia skirtingus nuolatinius kintamuosius. Mokslininkai nustatė, kad kvapo ir skonio disfunkcijos paplitimas buvo atitinkamai 2,4% ir 1,2%. Ryškesnis kvapo ir skonio sutrikimas buvo susijęs su didesne bendro cholesterolio koncentracija.

REKLAMA

„Šiame dideliame skerspjūvio tyrime chemosensorinė disfunkcija buvo susijusi su didesne bendra cholesterolio koncentracija serume tarp suaugusių kinų“, − padarė išvadą mokslininkai, rašo express.co.uk.

Chemosensorius yra medicininis terminas, apibūdinantis cheminių medžiagų suvokimą, pvz., kvapų užuodimą.

Kaip diagnozuojamas aukštas cholesterolio kiekis

Verta paminėti, kad dauguma žmonių nepatirs jokių pastebimų įspėjamųjų ženklų. Jei turite aukštą cholesterolio kiekį, galite sužinoti tik atlikę kraujo tyrimą.

„Jūsų šeimos gydytojas gali pasiūlyti atlikti testą, jei mano, kad jūsų cholesterolio kiekis gali būti aukštas. Priežastis testui gali būti įvairi – amžius, svoris ar turimos ligos (tarkim, aukštas kraujospūdis ar cukraligė)“, − aiškina NHS.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip sumažinti cholesterolio lygį

Cholesterolio kiekį galite sumažinti, pagerindami savo gyvenimo būdą. Yra keletas maisto produktų, kurie ne tik yra sveikos mitybos dalis, bet ir gali aktyviai padėti sumažinti cholesterolio kiekį. „Heart UK“ pataria:

„Sumažinkite sočiųjų riebalų kiekį ir dalį jų pakeiskite nesočiaisiais riebalais – tai puikus būdas sumažinti cholesterolio kiekį. Sotieji riebalai yra riebalai, esantys svieste, kiaulienos taukuose, ghee svieste, riebioje mėsoje ir sūryje. Maistas, kuriame yra nesočiųjų riebalų:

• Augaliniai aliejai, tokie kaip alyvuogių, saulėgrąžų, kukurūzų, rapsų, riešutų ir sėklų aliejai

• Avokadai, riešutai ir sėklos

• Riebalų užtepėlės, pagamintos iš augalinių aliejų, tokių kaip saulėgrąžų ir alyvuogių aliejus

• Riebi žuvis. Riebi žuvis yra geras sveikų nesočiųjų riebalų šaltinis, ypač omega-3 riebalų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų