• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šiol Balsas.lt kiekvieną savaitę rasite naujos šalies virtuvės aprašymą ir po tris tos šalies patiekalus. Šiame straipsnyje susipažinsite su Gruzijos virtuve. Gruzija - nedidelė šalis Euroazijos Kaukazo regione, kurios kaimyninės šalys yra Rusija, Turkija, Armėnija ir Azerbaidžanas, o iš Vakarų pusės Gruziją supa Juodoji jūra.

REKLAMA
REKLAMA

Gruzija garsėja savo gamtos įvairove: jūra, unikalaus grožio Kaukazo kalnais, vaizdingais slėniais, srovingomis upėmis, didelio ploto miškais. Gamta turėjo daug įtakos Gruzijos virtuvės formavimuisi.  Surami kalnų virtinė padalina Gruziją į rytinę ir vakarinę dalis, kurios skiriasi savo kulinarinėmis tradicijomis. Vakarų Gruzijos virtuvei didelę įtaką turėjo Turkija, o rytų Gruzijos virtuvę paveikė Irano kulinarinės tradicijos.  Sovietmečiu Gruzijos virtuvė išpopuliarėjo Sovietų Sąjungos šalyse ir kai kurie gruziški patiekalai jau yra nuolatos gaminami Rusijoje, Kaukaze ir net Lietuvoje.

REKLAMA

Gruzijos tauta išsiskiria savo svetimingumu. Keliaujant po Gruziją net neverta suabejoti, kad gali likti be nakvynės ar nepavalgęs.  Svečiai bus pasodinti prie beribio stalo ir pavaišinti gausybe patiekalų. Užkandžiui patiekiama pyragėlių Chačiapuri – tai tešla, įdaryta sūriu ir užkepta kiaušiniu. Verta paminėti ir užtepą  Pkhali, kuris gaminamas iš smulkiai sukapotų graikinių riešutų ir šviežių žolelių. Gruzinai didžiuojasi savo sriubų įvairove ir yra visiškai teisūs - tie, kas ragavo, tikrą, su meile pagamintą sriubą Charčio, niekada nepamirš jo ypatingo skonio. Populiariausias karštas patiekalas - gardūs, kiek aitrūs šašlykai. Taip pat populiarūs didžiuliai koldūnai Khinkali, daržovių ir mėsos troškiniai Chachochbili ir Chanachai, viščiukai Tabaka bei daugybė kitų patiekalų. Desertui dažniausiai patiekiama vaisių: vasarą šviežių, o žiemą džiovintų, taip pat medaus, riešutų. Kitas mėgstamas desertas – Churchkchela. Tai džiovintas vynuogių sulčių ir riešutų mišinys.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Gruzijoje ypač mėgstama mėsa, galima paragauti ir daug vegetariškų patiekalų. Labai mėgstamas troškinys Lobio, kuris gaminamas iš visų dydžių ir tipų pupelių, pagardinamas pomidorais, žolelėmis ir riešutais. Mėgstamiausia daržovė Gruzijoje – baklažanas, jis naudojamas daugelyje patiekalų. Mkhali – salotos iš trumpai apvirtų ar apkeptų vienos rūšies daržovių (pavyzdžiui, kopūstų, morkų, špinatų ar paprikų), kurios ataušinamos ir užpilamos padažu. Ruošiama nemažai patiekalų su sūriu: jis gali sudaryti patiekalo pagrindą, pavyzdžiui, kepant ant grilio, taip pat sūriu gali būti skaninami kiti patiekalai. Sūriai Gruzijoje ruošiami sūrymo būdu ir vakarinėje dalyje yra švelnesni, o rytinėje aštresni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maistui skonį Gruzijoje suteikia prieskoninės žolelės. Joms čia teikiamas ypač svarbus vaidmuo. Gausiai naudojamos kalendros, bazilikai, petražolės, krapai, estragonas, mėtos, čiobreliai, svogūnų laiškai. Taip pat populiarūs graikiniai riešutai, kurie naudojami trinti ar smulkinti, česnakas, actas, granatai, raugerškio uogos. Visi šie prieskoniai suteikia Gruzijos patiekalams ypatingą skonį.

Garnyrui patiekiama skystos duonos. Gomi – kukurūzų košė panaši į  itališką Polentą. Ji gali būti valgoma su padažu ar patiekiama kaip garnyras prie pagrindinio patiekalo. Jei patiekalas yra šaltas, Gomi patiekiama karšta ir atvirkščiai. Kitas populiarus garnyras – Mchadi. Tai paplotėliai iš maltų kukurūzų kruopų, kurie kepami keptuvėje arba orkaitėje.

Gruzija garsėja savo vynais. Gruzijoje nuo seno stripri vyndarystės kultūra. Nors gaminami įvairiausi vynai, tačiau patys gruzinai šeimos vakarienei renkasi naminį baltą vyną. Taip pat populiari Chacha. Tai stiprus vynuogių brendžio klasės gėrimas, kuriuo gruzinai vaišina gerbiamus svežius. Iš nealkoholinių gėrimų mėgstamiausia -  stipri ir saldi juoda arbata.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų