REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Beigelių krautuvėlė Vilniuje – tai vieta, kur ne tik galite paragauti žydiškų patiekalų, bet ir netikėtai įsitraukti į žydiškų švenčių ir tradicijų patyrimo verpetą. Šioje erdvėje jau septynerius metus kepami litvakiški beigeliai, o jaunas ir senas lankosi žydiško maisto edukacijose. Dažnai kavinės lankytojai stebi, kaip grupė moksleivių minko tešlą ir klausosi, kaip švenčiamas Šabas ir kur vingiuoja beigelio kelias.

Beigelių krautuvėlė Vilniuje – tai vieta, kur ne tik galite paragauti žydiškų patiekalų, bet ir netikėtai įsitraukti į žydiškų švenčių ir tradicijų patyrimo verpetą. Šioje erdvėje jau septynerius metus kepami litvakiški beigeliai, o jaunas ir senas lankosi žydiško maisto edukacijose. Dažnai kavinės lankytojai stebi, kaip grupė moksleivių minko tešlą ir klausosi, kaip švenčiamas Šabas ir kur vingiuoja beigelio kelias.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beigelių krautuvėlės atstovės kartu su Nacionaline LGBT teisių organizacija LGL jau aplankė dešimt Lietuvos mokyklų, kur vedė tolerancijos ugdymo seminarus. Beigelių krautuvėlės edukacijų koordinatorės Dovilės Rūkaitės ir tolerancijos ugdymo užsiėmimuose dalyvavusios mokytojos paklausėme, kaip interaktyvūs Beigelių krautuvėlės užsiėmimai prisideda prie tolerancijos ugdymo.

REKLAMA

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė su neapykantos apraiškomis kovoja… kepdama beigelius

„Šiuolaikiniai moksleiviai, kurie pas mus atvyksta ar kurie mus pasikviečia, turėdami tokius progresyvius mokytojus yra labai laimingi vaikai. Jei ne šie šviesuoliai – jokių beigelių neragautų nei Alytaus, nei Kauno, nei Šiaulių vaikai. Mes sveikinamės hebrajiškai ir prisistatome kaip žydų balabostos („žydų šeimininkės“ jidiš kalba). Pirmiausia, mes į jų pamokas atvežame meilę žydiškam maistui, jo skonį ir kvapą. Tada atsiveria širdys ir pradedame kalbėtis apie Lietuvos žydų istoriją. Paliečiame ir antisemitizmo klausimus, jų nėra labai daug šiuolaikinėje visuomenėje, o kalbant apie Holokaustą – dažnai pačios mokyklos yra sukaupusios daugiau žinių apie savo miestelio žydų istoriją nei mes galime papasakoti. Beigeliai jungia bendruomenes ir mes privalome žinoti savo krašto istoriją – štai tokia yra mūsų svarbiausia žinutė“, – pasakoja Beigelių krautuvėlės edukacijų koordinatorė Dovilė Rūkaitė.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Manau, kad geriausias būdas stabdyti stereotipus – artimai, tiesiogiai bendrauti su Lietuvos jaunimu, leisti jiems susipažinti su žydais, jų istorine atmintimi ir, žinoma, be galo turiningu kultūriniu ir kulinariniu paveldu. Pažinus nepažintą, kuris iš tiesų gali būti kaimynas ar bičiulis, kalbantis ta pačia lietuvių kalba, prisidėjęs prie mūsų šalies gerovės, jis taps daug artimesnis“, – sako Dovilė.

Vedate edukacijas vaikams, atskleidžiate Lietuvos žydų (litvakų) kulinarines paslaptis, populiarinate litvakų kulinarinį paveldą. Kaip manote, ar skirtingų mūsų visuomenės grupių papročių pažinimas prisideda prie tolerancijos skatinimo?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be abejo. Su jaunimu susitikdami kulinarinėse edukacijose ne tik supažindinam juos su turtingu litvakų kulinariniu paveldu – piname chalas, kepame beigelius ar macų kugelį, tačiau kartu ir kalbamės – susipažįstame, o vėliau raginame užduoti įvairiausius, net „nepatogius“ klausimus, į kuriuos atsakydami, tikime, kad ugdom pagarbų vaikų požiūrį ne tik į žydų, bet ir į kitų kultūrų atstovus. Aišku valandos ar kelių nepakanka, kad pakeistume ar suformuotume įvaizdį apie mūsų bendruomenę, bet tikrai žinome, jog jaunuoliai, keliaudami po pasaulį, užsuks į beigelines – kilusias iš Lietuvos – ir prisimins mūsų susitikimą.

REKLAMA

Kur slypi „Beigelių krautuvėlės“ sėkmė, kaip gimė ir augo „Beigelių krautuvėlė“?

Beigelių krautuvėlė yra sinagoga pasauliečiams žydams – vieta, kur bendravimas yra svarbus. Čia – ne tik maistas , bet ir aplinka, lankytojai, muzika, atmosfera pilna žydiškų aspektų. Ši socialinio kultūrinio patyrimo erdvė – dar 2014 metais startavęs tarptautinis žmogaus teisių projektas „Beigelių krautuvėlė“ – tolerancijos kampanija prieš antisemitizmo ir neapykantos apraiškas viešojoje erdvėje. O idėja kilo iš piktumo, jog keliaujant po pasaulį surandi daug įvairiausių beigelinių, o Lietuvoje – kur beigeliai yra gimę, jų nė kvapo.

REKLAMA

Prieš septynerius metus tai buvo vienas pagrindinių žingsnių, siekiant kovoti prieš etninę diskriminaciją bei neapykantos nusikaltimus. Suprasdami, jog ypač skaitmeniniu formatu sklindantis negatyvios informacijos, orientuotos į mažumas, srautas skatina pyktį ir neapykantą, ėmėme vis stipriau akcentuoti pagarbos žmogiškumui svarbą. O kaip tai darėme? Ogi kviesdami visos Lietuvos jaunuolius (ir ne tik) atvykti pas mus, į Vilniaus širdį, ir kartu ne tik klausytis tolerancijos ugdymo paskaitų, tačiau ir susėsdami kartu prie bendro stalo pasmaguriauti kartu pagamintų litvakiškų kulinarinių gėrybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Kokių įspūdžių paliko susitikimai su mokyklų bendruomenėmis? Ar sužinojote ką nors nauja?

Kiekvienas susitikimas su skirtingomis mokyklomis – unikalus. Jaunimas panašus, tačiau kartu ir toks skirtingas. Sakyčiau, kad kiekvieną kartą grįžtu namo pasimokiusi ar atradusi kažką naujo. Mes dažnai vaikams pasakojame apie Šabato paslaptis, praskleidžiame religinės žydų bendruomenės gyvenimo principus. Tai ypač reta galimybė moksleiviams, o kartu ir suaugusiems susipažinti su griežtomis taisyklėmis, 613 toros nuostatų ir žydų ortodoksų gyvenimo būdu, skaičiuojant 5783 metus. Dažnai susidomėję moksleiviai ir mokytojai grįžta į Vilnių, lankosi Choralinėje Sinagogoje ir toliau domisi. Čia jie pamato ne tik retą architektūrinį paminklą, bet ir macų gaminimo mašiną, sinagogos virtuvę, išgirsta apie košerinį maistą. Ir visada mūsų klausia – kodėl žydų vaikai tokie protingi, o mes atsakome, kad jie tokie pat protingi kaip ir visi vaikai, tik žydai pradeda skaityti jau nuo 3 metų amžiaus, kuomet pagal tradiciją mokomasi skaityti Torą.

REKLAMA

LGL ir Beigelių krautuvėlės organizuotuose tolerancijos ugdymo užsiėmimuose dalyvavusi A. Ramanausko Vanago etikos mokytoja Meilė Platukienė yra sukaupusi septyniolikos metų pedagoginio darbo patartį. Mokytoja sako, kad Beigelių krautuvėle yra daugiau nei beigeliai.

 

Kaip sužinojote apie Beigelių krautuvėlę?

Sužinojome apie Beigelių krautuvėlę kai tik ji prieš 7 metus atsidarė. Teikia paraišką Geros valios fondui ir vis tikrindavau jų puslapį, ar negavau paramos projektui. Pastebėjau, kad yra tokia Beigelių krautuvėlė. Buvo labai įdomu, kad siūlomi žydiški patiekalai, o vėliau buvo paskelbta apie edukacijas, tad Beigelių krautuvėlė tapo ne tik kavine, kur galima užbėgti užkąsti. Kai pradėjau domėtis žydų kultūra ir tradicijomis, pastebėjau, kad mes, lietuviai, iš žydų perėmėme daug žydų kulinarinio paveldo. Pavyzdžiui, žydai mus išmokė gaminti kugelį, latkes. Nors istorikai sako, jog jei patiekalas čia jau 100 metų – jis yra lietuviškas. Bet aš visada vaikams pasakoju apie patiekalo kilmę, šaknis, kad bulvinius blynus žydai valgė ne kasdien – kaip mėgstame daryti šiandien, o per Chanukos šventę. Į Beigelių krautuvėlę visada užsuku ir rekomenduoju užsukti visiems. Atvažiavus į Vilnių visada ateinu pirkti imberlach ar spurgas (Chanukos sufganiot). Kai kas nors iš Alytaus vyksta į Vilnių, į edukaciją – aš visada užsiprašau beigelių.

REKLAMA

Ar krautuvėlėje lankotės su moksleiviais?

Atvykome iš karto, kai atsidarėte – su mažiukais. Didelė grupė tada buvo, vos tilpome. Atvyko pirmokai, antrokai ir gal dar trečiokų buvo.

 

Ar atsimenate, ką tada kepėte?

Kepėme chalas ir išsivežėme. Tada dar buvo labai daug įvairiausių patiekalų, kuriuos galėjom degustuoti. Ir foršmakas, ir chacilimas, ir kepenėlės, ir humusas su morkytėm bei agurkėliais. Labai pasiilgau šios įvairovės. Vaikai viską suvalgė. Vaikam parodėme, kaip mirkyti daržoves į humusą. Aš pati humusą labai mėgstu, po kelionės į Izraelį dažnai pati gaminuosi. Pasiilgstu humuso pusryčiams – kai išvažiuoju į kitas šalis valgau humusą ir salotas, neapsunkinu organizmo karštame klimate ir vitaminų gaunu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką pasakojate vaikams prieš apsilankymą Beigelių krautuvėlėje ir ką vaikai pasakoja išėjus?

Kai sakau, kad važiuosim į Beigelių krautuvėlę iškart paklausiu, ar jie žino, kas tie beigeliai. Paaiškinu, kad tai riestainis. Tada jie klausia, ar jis saldus? Dabar vaikai beigelius jau žino. Labai smagu kartu kepti chalas ir jas atsivežus namo pristatyti namiškiams bei papasakoti apie mūsų dieną, praleistą žydų bendruomenėje. Dabar važiuoja vyresni vaikai, gimnazistai, jauniausieji 15 metų amžiaus. Smagu, kad viską galima ragauti, raginu to nebijoti. Visi susitepa bagel lox – beigelį su lašiša, ir mums, mokytojoms, nebelieka. Prieš atvykstant mes daug kalbamės apie žydų istoriją, Holokaustą, o paskui paliečiam ir paveldą. Kugelis yra žydiška, cepelinai – žydiška, bulviniai blynai – žydiška, taip pat balandėliai, barščiai. Tada vaikai klausia ar mes turime kažką savo – sakau, kad žydai paliko daug visoms tautoms. Pasakoju apie žydus, kaip knygos tautą, senosios tradicijos liko užrašytos. Lietuviškų tradicijų žinom mažiau, nes mažiau išliko šaltinių.

 

Straipsnis parengtas įgyvendinant projektą „Nieko apie mus be mūsų: LGBT jaunimo įgalinimas kovoje prieš patyčias“. Projektas yra Aktyvių piliečių fondo, finansuojamo EEE finansinio mechanizmo lėšomis, dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų