REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parduotuvių lentynose pasirodė naujas produktas: pirmą kartą Lietuvoje – „Stumbro“ meistrų sukurta žolelių skonio degtinė „Devynerios“. Jos gamyboje naudojamas „Trejų devynerių“ trauktinės antpilas. „Lietuviai vis dažniau dairosi įdomaus, netikėto skonio produktų. Taikydami moderniausias technologijas sukūrėme analogų Lietuvoje neturinčio skonio gėrimą. Naujai interpretavome pažįstamą skonį. Tai buvo iššūkis, tačiau vertas rezultato“, – pasakoja „Stumbro“ marketingo direktorius Algirdas Čiburys. Jis teigia neabejojantis, kad „Devynerių“ degtinė, kurios gamybai naudojamos ypatingos technologijos, paįvairins degtinės lentynas Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Technologijos: sukūrė skaidrų antpilą

Gėrimo gamintojai atskleidžia, kad „Devynerių“ degtinei pagaminti reikia net 9 etapų, o gamybos procese taikomos ir senosios, ir naujausios technologijos: šio gėrimo skonis kuriamas sujungiant šimtmetį skaičiuojamą „Stumbro“ patirtį su šiuolaikinio mokslo pasiekimais.

REKLAMA

Daugiausia gamybos meistrų išmonės pareikalavo natūralus žolių antpilas. Priešingai nei trauktinei, degtinei jis turi būti išdestiliuotas iki skaidrumo. Atrinktas žoleles užpylus alkoholiu, gaunamas garsusis „Trejų devynerių“ antpilas. Kad taptų skaidrus ir įgautų išraiškingą skonį, specialiuose variniuose induose jį tenka distiliuoti net 9 dienas. Tik tuomet gautas aromatingas antpilas maišomas su degtine, o gėrimui subtiliai perduodamos žolelių skoninės savybės.

REKLAMA
REKLAMA

Pagoniškas receptas?

„Trejų devynerių“ kilmės paslaptys slypi amžių glūdumoje. Gali būti, kad šis gėrimas buvo susijęs su pagonišku pasaulio vaizdiniu, t. y. jo dalijimu į tris mitologinio pasaulio sferas – požemį, žemę ir dangų. Spėjama, kad į trauktinės sudėtį įėjo visi trys šias sferas simbolizuojantys elementai – 9 šaknys (požemis), 9 žolelės ir augalų žievės (žemė), 9 lapai, žiedai ir vaisiai (dangus).

Pagal tokį „Stumbro“ meistrų gaminamą „Trejų devynerių“ antpilo receptą kuriamas ir „Devynerių“ degtinės skonis. Tikslus žolelių antpilo receptas nėra atskleidžiamas, tačiau yra žinoma, kad į jo sudėtį įeina 27 augaliniai ingredientai: šventagaršvių, rabarbarų, gencijonų, vaisinių alpinijų šaknys, pipirai, imbieras, muskatų riešutai ir žiedai, apelsinų, citrinų žievelės, šaltekšnių, cinamonų žievė, žvaigždinių anyžių vaisiai, juodgrūdžių sėklos, stumbražolė, kardamonų vaisiai ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kulinarinis paveldas vertinamas ir užsienyje

„Stumbro“ specialistai senąją „Trejų devynerių“ trauktinę pradėjo gaminti dar XX a. viduryje. 2007-aisiais trauktinė „Trejos devynerios“ buvo pripažinta kulinarinio paveldo objektu. „Trejos devynerios“ išsiskiria savo skoniu ir aromatu. AB „Stumbras“ gėrimas sėkmingai eksportuojamas beveik į 10 šalių, apdovanotas sidabro, aukso ir netgi dvigubo aukso medaliais Rusijoje, Vokietijoje, Belgijoje, JAV, Latvijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų