REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviams druska - lyg baltas auksas. Nors dienos norma sveikam žmogui yra vos arbatinis šaukštelis, tautiečiai druska maistą gardina net tada, kai valgo jau natūraliai sūrius produktus.

Lietuviams druska - lyg baltas auksas. Nors dienos norma sveikam žmogui yra vos arbatinis šaukštelis, tautiečiai druska maistą gardina net tada, kai valgo jau natūraliai sūrius produktus.

REKLAMA

Po tyrimų aiškėja, kad savo gaminius labai persūdo ir maisto gamintojai. Sveikatai nepavojinga riba viršijama ir dvigubai, ir trigubai, ir net 6 kartus. Didžiausi kiekiai druskos - įvairiose dešrose.

Gali viršyti net dešimt kartų

Tautiečiai gausiai vartoja ne tik cukrų, bet ir druską. Tyrimai rodo, jog kas dešimtas lietuvis patiekalus sūdosi jų nė neparagavęs, o kas penktas gerokai viršija dienos normą, kuri yra penki gramai, arba kiek mažiau nei arbatinis šaukštelis.

O vaikams iki dešimties metų patariama vartoti iki dviejų gramų. Ypač daug druskos yra mėsos gaminiuose. Kai kuriose perdirbtose dešrose jos kiekis natūralų gali viršyti net dešimt kartų.

REKLAMA
REKLAMA

Štai jei 100-te gramų šviežios dešros druskos vos iki 30 miligramų, tai perdirbtoje jos gali būti jau 3 gramai. Nustatytas vidurkis lietuviškose mėsos produktuose pernai buvo du su puse gramo. 

REKLAMA

Įvardijo sveikiausią kiekį

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos specialistų, oficialių normų, kiek gramų druskos turėtų būti maisto produktuose, nėra. Visgi sveikiausia būtų, jei 100-te gramų dešros druskos kiekis neviršytų vieno gramo.

Jau tūkstančius metų druska yra viena pagrindinių maisto produktų konservavimo priemonių. Kol žmonija gyveno be šaldytuvų ar šaldiklių, mėsa bei žuvis buvo tiesiog panardinama druskos kalne. Ir iki šiol druska mėsos perdirbimo pramonėje laikoma apsauga nuo mikrobų. Taip pat ji padeda išlaikyti dešrų ar kitų mėsos gaminių formą, suteikia jai spalvą, aromatą ir žinoma skonį.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos mėsos perdirbėjams Sveikatos apsaugos ministerija jau yra nusiuntusi pasiūlymus mažinti druskos kiekį, visgi gamintojai juos vertina skeptiškai. Esą vienodus kriterijus produktams nustatyti sudėtinga, nes skirtingų gaminių šalyje šimtai, skiriasi ir jų gaminimo procesai. O štai Egidijus Mackevičius tikina, kad pirmiausia turi pasikeisti tautiečių valgymo įpročiai.

Lietuviai suvartoja per daug

Tuo metu mažieji verslininkai prieštarauja. Anot jų, didžiuliai kiekiai druskos, norint išlaikyti produkto šviežumą kuo ilgesnį laiką, nėra būtini.

Nors druska žmogaus organizmui yra būtina, jos sudėtyje esantis natris reguliuoja organizmo skysčių pusiausvyrą, druskos perteklius gali sukelti ne tik širdies ar kraujagyslių ligas, nuo kurių miršta kas antras lietuvis, bet ir nervinius sutrikimus, raumenų spazmus, tinimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dietologai pastebi, kad dalis tautiečių dienos normą viršija ir tris, ir penkis kartus, mat papildomai sūdosi tuos patiekalus, kurių sudedamosios dalys ir taip kupinos druskos, papildomai gardinasi ir sūriais padažais.

Daugeliui nuostabą kelia ir tai, jog ir lietuvių taip mėgstama duona, dažniausiai gaminama naudojant daug druskos. Specialistai ragina rasti kitų produktų, kurie pagardintų maistą.

Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų