REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šventės – nelengvas metas kenčiantiems nuo vienos dažnai pasitaikančios ligos. Sergantiesiems dirgliosios žarnos sindromu šventės tampa išbandymu, nes valgoma daug maisto, vartojama daug gėrimų. Tačiau labiausiai jiems reikėtų vengti vieno produkto.

Šventės – nelengvas metas kenčiantiems nuo vienos dažnai pasitaikančios ligos. Sergantiesiems dirgliosios žarnos sindromu šventės tampa išbandymu, nes valgoma daug maisto, vartojama daug gėrimų. Tačiau labiausiai jiems reikėtų vengti vieno produkto.

REKLAMA

Manoma, kad vien Jungtinėje Karalystėje vienas iš penkių žmonių turi dirgliosios žarnos sindromą. Ši liga dažna ir paveikia virškinimo sistemą.

Dirgliosios žarnos sindromas pasireiškia tokiais simptomais kaip skrandžio spazmai, pilvo pūtimas, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas.

Šie simptomai dažnai pasireiškia staiga, bet labai greitai praeina, tačiau kartais gali užsitęsti ne vieną savaitę. Nežinoma aiški priežastis, kas sukelia šį sindromą, bet išsiaiškinta, kad mitybos pokyčiai gali padėti ženkliai palengvinti simptomus, rašo mirror.co.uk.

Vis tik šventės sergantiems dirgliosios žarnos sindromu dėl daugybės maisto ir gėrimų tampa iššūkiu, o taip laukiama šventinė vakarienė gali baigtis nemaloniais pojūčiais.

REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti, kad nepūstų pilvo?

Šeimos gydytoja dr. Claire Merrifield sakė: „Riebus maistas ir alkoholis yra dažni dirgliosios žarnos sindromo sukėlėjai, tad jie gali paversti šventes labai sunkiu laiku tiems, kurie turi šį sutrikimą. Be to, simptomus pablogina ir stresas.

REKLAMA

Daugelis žmonių, sergančių dirgliosios žarnos sindromu, žino, kad maisto produktai, kuriuose gausu fermentuotų oligosacharidų, disacharidų, monosacharidų ir poliolių gali skatinti dujų kaupimąsi ir pilvo pūtimą.

Tokiems produktams priskiriami žiediniai kopūstai, svogūnai ir česnakai, pienas, duona ir saldikliai – visi jie tampa dažnu svečiu ant šventinio stalo.

Riebūs maisto produktai, tokie kaip sūris ir šokoladas, kurių sudėtinga išvengti šventiniu laikotarpiu, gali sukelti dirgliosios žarnos simptomus, ypač pilvo skausmą po valgymo.

Kryžmažiedės daržovės – Briuselio kopūstai ir kopūstai – iš tiesų yra produktai, kuriuose nėra daug fermentuotų oligosacharidų, disacharidų, monosacharidų ir poliolių, tačiau jie vis tiek dažnai skatina dujų kaupimąsi, tad asmenims, turintiems dirgliosios žarnos sindromą, reikėtų jų vengti.“

REKLAMA
REKLAMA

Turintiems dirgliosios žarnos sindromą gydytoja paaiškino, kodėl vertėtų vengti Briuselio kopūstų, kurie patenka ant šventinio stalo.

„Nesvarbu, mylite juos ar nekenčiate, yra mokslinis paaiškinimas, kodėl Briuselio kopūstai sukelia pilvo pūtimą. Nors juose gausu vitaminų ir antioksidantų, juose taip pat yra daug skaidulinių medžiagų, kurias žarnyne fermentuoja bakterijos, o tai lemia dujų kaupimąsi.

Tai gali sukelti diskomfortą kai kuriems asmenims, turintiems dirgliosios žarnos sindromą. Pabandykite pakeisti Briuselio kopūstus kuo nors kitu, kas taip nepučia pilvo, pavyzdžiui, morkomis“, – paaiškino gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų