• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiaušiniai yra vienas universaliausių produktų – jie gali tapti tiek lengvu užkandžiu, tiek puikiu priedu prie įvairių patiekalų. Tačiau neretai išvirę juos kietai pastebime aplink trynį atsirandantį žalsvą ratą, kuris gali sukelti klausimų dėl jų šviežumo ar tinkamumo valgyti.

Kiaušiniai yra vienas universaliausių produktų – jie gali tapti tiek lengvu užkandžiu, tiek puikiu priedu prie įvairių patiekalų. Tačiau neretai išvirę juos kietai pastebime aplink trynį atsirandantį žalsvą ratą, kuris gali sukelti klausimų dėl jų šviežumo ar tinkamumo valgyti.

REKLAMA

Šis reiškinys nėra pavojingas, tačiau jis rodo, kad kiaušinių virimo procesas buvo ne visai tinkamas. Kas sukelia šią spalvos pakitimą ir kaip jo išvengti? Pasirodo, viskas priklauso nuo temperatūros ir virimo laiko.

Atskleidė, ką reiškia žalias žiedas ant kietai virtų kiaušinių trynių

Žalsvas žiedelis ant kiaušinio trynio yra įrodymas, kad kiaušiniai buvo pervirti. Jūs tiesiog palikote kiaušinius karštyje šiek tiek ilgiau nei reikia. Mokslinis šio reiškinio paaiškinimas yra gana paprastas – tai sieros vandenilio ir kiaušinyje esančios geležies reakcijos rezultatas.

REKLAMA
REKLAMA

Veikiamas karščio, kiaušinio baltyme esantis vandenilio sulfidas reaguoja su kiaušinio trynio geležimi, todėl susidaro geležies sulfidas. 

REKLAMA

Kai kiaušinis verdamas per ilgai, jo trynį apsupa geležies sulfidas. Vis dėlto, tai nereiškia, kad kiaušiniai yra pavojingi jūsų sveikatai. Jie išlieka sveiki ir išlaiko visas maistines savybes.

Kaip išvengti žalio žiedo ant kiaušinių trynių?

Kiaušinių negalima virti per ilgai. Jei siekiate estetikos, naudinga žinoti, kiek laiko optimalu virti kiaušinius.

REKLAMA
REKLAMA

Įdėkite kiaušinius į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu. Puodas turi būti pakankamai didelis, kad kiaušiniai tilptų viename sluoksnyje. Kai kiaušiniai išvirs, nukelkite nuo ugnies ir uždenkite puodą dangčiu. Palikite kiaušinius 15 minučių pastovėti, nuplaukite šaltu vandeniu, kad sustabdytumėte virimo procesą.

Taip išvirti kiaušiniai bus be žalio žiedo!

Dar daugiau patarimų, kaip virti kiaušinius

Kiaušinių negalima virti ilgiau nei 12 minučių. Kiaušinius geriausia dėti  į šaltą vandenį, o po to užvirinti, o ne dėti į verdantį vandenį. Kietai virtus, nenuluptus kiaušinius sudėkite į sandarų indą ir atšaldykite. Šaldytuve jie gali būti laikomi iki savaitės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažnai kiaušinių lukštai būna sunkiai nulupami ir lėkštėje ne tik neatrodo gražiai, bet ir būna ne tokie skanūs, kaip turėtų būti. Turime jums paprastą patarimą, kaip tobulai paruošti kiaušinius!

Kietai virti kiaušiniai dažnai yra šventinių patiekalų dalis. Taigi, kaip virti kiaušinius, kad baltymas neišsilietų, o lukštas lengvai nusiluptų?

REKLAMA

Kiaušinių laikymas

Kiaušiniai turi būti laikomi sausoje ir vėsioje vietoje. Jei norite paruošti kietai virtus kiaušinius, pirmiausia išimkite juos iš šaldytuvo ir leiskite sušilti iki kambario temperatūros. Įdomu tai, kad lengviau nulupami kiaušiniai yra tamsiu, o ne šviesiu lukštu.

Kiaušinių šviežumo testas

Į dubenį įpilkite vandens ir įdėkite kiaušinį. Jei jis nugrimzta į dugną, galite būti tikri, kad jis šviežias. Jei kiaušinis plūduriuoja indo viduryje, jis nebėra visiškai šviežias, bet dar gali būti valgomas. Jei kiaušinis išplaukia į vandens paviršių, jį belieka tik išmesti. Toks kiaušinis yra sugedęs.

REKLAMA

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį verdant kiaušinius?

Kambario temperatūros kiaušinius išvirkite vandenyje, įberkite šiek tiek druskos (taip lengviau nulupsite) ir įpilkite šiek tiek acto arba citrinos sulčių. Svarbu, kad kiaušiniai būtų kambario temperatūros, nes dėl per didelio temperatūrų skirtumo kiaušiniai gali įtrūkti. Jei kiaušinius dėsite į verdantį vandenį, pirmiausia juos palaikykite karštame vandenyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nevirkite kiaušinių per daug burbuliuojančiame verdančiame vandenyje, nes judėdami jie liesis vienas prie kito, taigi, lukštas gali per anksti įtrūkti.

Šiluminis šokas padeda paprasčiau nulupti kiaušinius

Jei kiaušinis išvirė iki norimos būklės, nedelsdami atvėsinkite šaltu vandeniu, į kurį taip pat galite įdėti ledo kubelių. Šis žingsnis svarbus dėl trijų priežasčių. Kiaušinio lukštas sulaiko šilumą, todėl kiaušinis toliau virtų, jei nebūtų atvėsintas. 

REKLAMA

Be to, dėl didelio temperatūrų skirtumo kiaušinio tūris lukšto viduje šiek tiek sumažėja, susidaro mažesnė erdvė tarp lukšto ir baltymo, todėl lukštą tampa lengviau nulupti. Temperatūrų skirtumas padeda greičiau atvėsinti virtus kiaušinius, todėl juos galima greičiau suvartoti.

Patarimai, kaip paprasčiau nulupti kiaušinius

Atvėsusius kiaušinius patartina nulupti šaltame vandenyje. Tą atliksite dar paprasčiau, jei kiaušinių lukštus sulaužysite vandenyje ir leisite šiek tiek pastovėti. Tokiu atveju vanduo prasiskverbs tarp lukšto ir baltymo, todėl lukštą bus nesunku nuimti.

REKLAMA

Galima išbandyti ir kitą techniką. Kietai virtus kiaušinius padėkite ant pjaustymo lentos ir bakstelėkite, kad sulaužytumėte lukštus. Švelniai paspauskite kiaušinius ir ridenkite juos pirmyn ir atgal, kol atsiras daug mažų įtrūkimų. Kiaušinius galite pamirkyti ir vandenyje, o jei tai darysite sumaniai, nuo kiaušinio beveik iš karto atsiplėš lukštas.

Šaltinis: zinoti.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų