REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Pamatę Ingridos tortus žado netenka ir visko matę: atrodo lyg tikri (nuotr. asm. archyvo)

Anglijoje gyvenančios lietuvės Ingridos Samoškienės tortus galima sumaišyti su gyvais daiktais. Vieną dieną moteris iškepė bato formos tortą, kurį nesunku sumaišyti su tikru batu, kitą dieną – net 70 centimetrų dydžio mergaitės formos tortą. Iš ties, šie ne tik įspūdingi, tačiau ir skanūs tortai atima žadą.

18

Anglijoje gyvenančios lietuvės Ingridos Samoškienės tortus galima sumaišyti su gyvais daiktais. Vieną dieną moteris iškepė bato formos tortą, kurį nesunku sumaišyti su tikru batu, kitą dieną – net 70 centimetrų dydžio mergaitės formos tortą. Iš ties, šie ne tik įspūdingi, tačiau ir skanūs tortai atima žadą.

REKLAMA

Tortų gamyba Ingridai tiek hobis, tiek pajamų šaltinis. Moteris juos gamina viena, o paklausta ar šeima nepadeda gaminti, Ingrida juokauja, kad jie padeda tada, jei nesimaišo virtuvėje. Tiesa, moteris turi ir kitą darbą, tačiau svajoja, kad tortų gaminimas ateityje bus jos vienintelė veikla. „Širdyje šis darbas man yra pagrindinis, norėčiau, kad jis ir būtų vienintelis pajamų šaltinis“, – neslepia moteris.

Viskas prasidėjo prieš 16 metų

„Gaminti tortus pradėjau labai po truputį, kai išėjau į motinystės atostogas su pirmuoju sūnumi, tada atsirado daugiau laiko, pradėjau domėtis ir sūnaus pirmajam gimtadieniui iškepiau tortą. Ten jau buvo kažkas panašaus į tortą“, – juokiasi Ingrida.

REKLAMA
REKLAMA

Viskas ir prasidėjo nuo torto sūnaus gimtadieniui, maždaug prieš 16 metų. Pirmąjį tortą moteris pardavė vos už 10 svarų. Prašė pinigų tik už produktus. „Toks buvo mano pirmasis pardavimas prieš 16 metų. Daugelį metų rimčiau tortų gamyba neužsiėmiau, nes mes gyvenome tai Anglijoje, tai Lietuvoje. Rimtesnis pajamų šaltinis mano šis hobis tapo per pastaruosius 5 metus“, – teigia pašnekovė.

REKLAMA

Paklausta, kaip subūrė savo klientų ratą Ingrida atsako, kad pagrinde ją klientai sužino pagal rekomendacijas  iš lūpų į lūpas. „Turiu puslapį „Facebook“, tačiau jo nelabai administruoju, nes man socialinė medija nelabai prie širdies. Pasireklamuoju retkarčiais, įkeliu vieną ar kitą gražesnį tortą, o „Instagram“ paskyra esu visiškai apleidusi.

Pagrinde mane klientai randa pagal rekomendacijas iš lūpų į lūpas. Mano draugė užsiima užkandžiais, būna, kad žmonės jos paklausia, o ji rekomenduoja mane, arba senesni klientai parekomenduoja savo draugams“, – atskleidžia Ingrida.

REKLAMA
REKLAMA

Tortus gaminti išmoko pati

Moteris konditerijos meno nesimokė jokioje mokykloje – visko išmoko pati. „Pradėjau domėtis, rinkti informaciją, bandyti kepti, dekoruoti. Iš pradžių saldumynus kepdavau tik šeimai ir draugams, o po truputį plėtėsi ir klientų ratas.

Visai nesenai turėjau pirmus gyvus kursus, tačiau jie buvo modeliavimo, o ne pačių tortų kepimo. Visą informaciją randu internete, nes šiais laikais ten galima rasti labai daug naudingos informacijos, o tortų receptus jau ilgą laiką kuriu pati“, – džiaugiasi Ingrida.

Paklausta iš kur semiasi idėjų, moteris atskleidžia, kad dažniausiai klientai jau žino, kokio torto jie nori: „Dažnai kepu tortus vaikų gimtadieniams, o vaikai jau kažkuo domisi: dainelėmis, filmukais ar žaislais. Nuo to ir pradedame šnekėtis su klientais, ieškom idėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartais jie man duoda laisvės, sako, kad daryčiau savo nuožiūra, tada pati ieškau tolimesnių idėjų internete. Kartais žmonės nori konkretaus torto, tada jau man ieškoti nieko nebereikia, aiškią viziją jau turiu.“

Anglijoje gyvenantiems žmonėms, svarbu žinoti tikslią kainą

Ingridos kepamų tortų kainos labai skiriasi. Vieni tortai būna paprasti, nereikalaujantys ilgų darbo valandų, o štai prie kitų moteris praleidžia valandų valandas. „Yra skirtumas, ar žmogus užsako tortą, tiesiog nusinešti į svečius, kurį aš vadinu nepuoštu, nors, žinoma, uždedu keletą uogų, kad atrodytų gražesnis.

Tokio paprasto torto kaina skirsis nuo didelio torto, prie kurio reikia praleisti daug laiko. Pavyzdžiui, toks teminis tortas, kaip sportinis batelis, vien darydama batelį užtrukau keturias ar penkias valandas, todėl rimtesnio torto kainos siekia jau ne po kelias dešimt svarų.

REKLAMA

Dabar dar kol kas tortus vertinu kilogramais. Tarkim dabar yra nuo 25 svarų už kilogramą, tačiau stengiuosi tokio kainos matavimo būdo atsisakyti, nes klientams patinka žinoti tikslią kainą, kiek jiems reikės mokėti, o ir man pačiai patogiau, nereikia rūpintis, kad padarysiu per didelį tortą ir žmonėms reikės mokėti 5 ar 10 svarų daugiau“, – atvirauja moteris.

Ingrida teigia, kad kuo tortas atrodo paprasčiau pagaminamas, tuo jis idealiau turi būti padarytas. „Prieš gaminant tortą reikia susirasti iškarpas, tačiau jos nevisada atitinka. Ilgai užtrunka pagaminti vestuvinius tortus. Žmonėms atrodo, kas čia tėra, padaryti porą gėlyčiu, tačiau kuo tortas paprastesnis, tuo jis turi būti idealesnis“, – sako ji.

REKLAMA

Vienas iš labiausiai Ingridai įsiminusių tortų –70 centimetrų aukščio mergaitė. „Į šį tortą įdėjau daug savo širdies ir darbo. Jis buvo vienas sudėtingiausių, kurį esu gaminusi: reikėjo išmokti daug naujų dalykų, perlipti per save, nes tokio dar nebuvau dariusi“, – su džiaugsmu prisimena moteris.

Kokie visi pavydus,net šlykštu.Patys nieko nesugeba,bet išpeikt pirmi.Kiek darbo reikia įdėti kad pagaminti tokį tortuka,kad būtų ir gražus ir skanus
Dar į lietuvių kalbos kursus užsirašyt nepamiršk
O man gražu,o man skanu,ir dabar valgau tortą,ir kas kad naktis ką noriu tą valgau,gražūs tortai aš ir sakyčiausi kalėdom su seneliu ir snieguole,šaunuolė Ingrida!!!
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų