REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarp gausybės miltinių, bulvinių ar mėsos patiekalų lietuviška tradicinė virtuvė nepasižymi gausybe desertų. Tačiau išskirtinis saldus kepinys, be kurio neapsieina nei viena lietuviška šventė, yra šakotis. Šis daugelio mėgstamas lietuviškas saldumynas turi ilgą istoriją ir dažnai nepelnytai nurašomas, kaip vokiškojo „Baumkucheno“ giminaitis. Keliaujant po Lietuvą, projektas „LT100: mano kelionė Lietuvai“ kviečia nepamiršti gastronominių patirčių ir patiems išvysti bei išbandyti, kaip kepamas lietuviško švenčių stalo pasididžiavimas – šakotis.

Tarp gausybės miltinių, bulvinių ar mėsos patiekalų lietuviška tradicinė virtuvė nepasižymi gausybe desertų. Tačiau išskirtinis saldus kepinys, be kurio neapsieina nei viena lietuviška šventė, yra šakotis. Šis daugelio mėgstamas lietuviškas saldumynas turi ilgą istoriją ir dažnai nepelnytai nurašomas, kaip vokiškojo „Baumkucheno“ giminaitis. Keliaujant po Lietuvą, projektas „LT100: mano kelionė Lietuvai“ kviečia nepamiršti gastronominių patirčių ir patiems išvysti bei išbandyti, kaip kepamas lietuviško švenčių stalo pasididžiavimas – šakotis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visai netoli Druskininkų, Jaskonių kaime esančioje sodyboje „Ignė“, lankytojų laukia ne tik vienintelis Lietuvoje šakočio muziejus, bet ir įdomūs edukaciniai užsiėmimai. Šakočių kepyklos „Romnesa“ savininkas Romualdas Spulis lankytojams žada nepamirštamus įspūdžius ir gardžiausius šakočių skonius.

REKLAMA

„Šakočio kepimo edukacijų metu lankytojai ne tik sužino daugiau apie šakočio istoriją, bet ir patys išbando kepimo procesą. Lankytojai turi galimybę pilti tešlą ant besisukančio veleno, patys formuoja šakočio „šakeles“. Edukacijos metu degustuojamos skirtingos šakočio rūšys, mūsų specialistai papasakoja, kuo jos skiriasi, demonstruoja filmą apie tradicinio lietuviško kepinio analogus užsienio šalyse“, – pasakoja R. Spulis.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviškasis šakotis dažnai klaidingai vadinamas „Baumkuchenu“, siejant jį su vokiškuoju kepiniu.

„Vokiškas „Baumkuchenas“ nuo šakočio skiriasi viskuo. Pirmiausia, jo visai kitokia išvaizda, jis neturi „šakelių“. Taip pat skiriasi ir kepimo procesas. Kepant „Baumkucheną“ velenas merkiamas į tešlą daugybę kartų, o iškepus ir perpjovus jį, matomos rievės, visai kaip medžio kamieno“, – pasakoja R. Spulis.

Lietuviškasis šakotis turi daug analogų visame pasaulyje. Į šakočius panašius kepinius kepa Latvijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Rumunijoje, Vengrijoje, Portugalijoje, Švedijoje ir net Japonijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Panašūs į mūsų šakotį kepami desertiniai kepiniai Lenkijoje. Tačiau, mūsų lietuviškas šakotis išskiria eglutės forma, „šakelėmis“, savitu kepimo procesu ir rankų darbu, žinoma, švelniu skoniu bei maloniu aromatu“, – teigia R. Spulis.

Kelionių po Lietuvą projektas „LT100: mano kelionė Lietuvai“ kviečia išbandyti šakočio kepimo edukacinius užsiėmimus ir daugiau sužinoti apie šį tradicinį desertą.

www.100kelione.lt

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų