REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministras nusprendė atpratinti lietuvius nuo cukraus ir druskos

Į maistą gamintojai jų dės mažiau

Sveikatos apsaugos ministras nusprendė atpratinti tautiečius nuo cukraus ir druskos, todėl maisto gamintojams siūlo pasirašyti susitarimą. Juo verslininkai savanoriškai įsipareigotų į maisto produktus dėti mažiau cukraus ir druskos. Dalis gamintojų tam pasiryžę. Kiti gi tvirtina, kad tada lietuviai išvis pamirš kelią į lietuviškas parduotuves ir važiuos į Lenkiją, kur ne tik pigiau, bet ir skaniau.

Sveikatos apsaugos ministras nusprendė atpratinti tautiečius nuo cukraus ir druskos, todėl maisto gamintojams siūlo pasirašyti susitarimą. Juo verslininkai savanoriškai įsipareigotų į maisto produktus dėti mažiau cukraus ir druskos. Dalis gamintojų tam pasiryžę. Kiti gi tvirtina, kad tada lietuviai išvis pamirš kelią į lietuviškas parduotuves ir važiuos į Lenkiją, kur ne tik pigiau, bet ir skaniau.

REKLAMA

Esą sumažinus priedų įprasti produktai paprasčiausiai gali būti nebeskanūs.

Nors tautosaka pataria suvalgyti pūdą druskos, kad pažintum draugą, tai nėra labai sveika. Ir tą pūdą daugelis suvalgo greičiau nei derėtų. Nes druskos apstu kone visuose maisto produktuose. Pasak tyrimų, lietuviai su maistu kasdien gauna net 40 proc. daugiau druskos nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Cukraus – penktadaliu daugiau. Sveikatos apsaugos ministerija nusprendė, kad tokią tradiciją reikia stabdyti. Visiems gamintojams siūloma pasirašyti susitarimą į produktus dėti mažiau druskos ir cukraus. Tik ar maistas bus skanus ir ar žmonės jį tokį pirks?

REKLAMA
REKLAMA

Kiek tiksliai gamintojai būtų prašomi sumažinti skonio priedų, neaišku, nes į visus produktus jų dedama skirtingai. Veryga tikisi, kad maistas taps sveikesnis, o dėl skonio žmonės taip pat nebesiraukys.

REKLAMA

Mėsos perdirbėjai sako, kad planas – labai nekonkretus. Mažinti druskos esą būtų gerai, tačiau jie bijo, kad sumažėtų ir jų pelnas. Esą jeigu žmonės užsiputos ne tik dėl kainų, bet dar ir skonis nebepatiks – labiausiai džiaugsis lenkų „biedronkos“, o ne lietuvių pilvai.

Tiesa, dalis gamintojų iššūkį priima nesiginčydami. Vienos sulčių gamybos bendrovės vadovas nusiteikęs susitarimą pasirašyti ir pridėtinio cukraus kiekį produktuose mažinti dešimtadaliu.

Tuo metu gydytojai pabrėžia, kad per daug druskos, cukraus ir transriebalų itin kenkia sveikatai. Vis dėlto daugiausia bėdų sukelia cukrus, dėl kurio ilgainiui gali išsivystyti nutukimas ir širdies bei kraujagyslių ligos. Gresia infarktas, insultas, hipertenzija. Visgi cukraus noras žmogui yra įgimtas. Esą jeigu naujagimiui duosime paragauti paprasto ir pasaldinto vandens, jis tikrai rinksis saldų.

REKLAMA
REKLAMA

Tai yra evoliucijos pasekmė: saldumas pasąmoningai reiškia, kad maistas sunokęs ir nenuodingas. Tačiau medikai ramina, kad įpročius pakeisti nesunku.

Pasak mediko, pridėtinio cukraus žmogui nereikia visiškai. O druskos – reikia, bet labai mažai, suaugusiajam – vos penkių gramų per dieną.

Kiek gamintojų pasirašys susitarimą, paaiškės po tolesnių derybų. Sveikatos apsaugos ministerija neatsisako ir planų apmokestinti saldžius produktus.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų