REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos dvejose skardinėse dietinių gaiviųjų gėrimų yra pakankamai aspartamo – dirbtinio cukraus pakaitalo – kad į žarnyną įsiskverbtų nuodingi patogenai. Anglia Ruskin universiteto ekspertai aptiko, kad saldikliai sacharinas ir sukralozė, randami daugelyje produktų, tokių kaip kramtomoji guma ar „mažo kaloringumo“ užkandžiai, turi panašų efektą.

Vos dvejose skardinėse dietinių gaiviųjų gėrimų yra pakankamai aspartamo – dirbtinio cukraus pakaitalo – kad į žarnyną įsiskverbtų nuodingi patogenai. Anglia Ruskin universiteto ekspertai aptiko, kad saldikliai sacharinas ir sukralozė, randami daugelyje produktų, tokių kaip kramtomoji guma ar „mažo kaloringumo“ užkandžiai, turi panašų efektą.

REKLAMA

„Mūsų tyrimas yra pirmasis, kuris rodo, kad kai kurie saldikliai, dažniausiai randami maiste ir gėrimuose, gali paversti normalias, sveikas žarnyno bakterijas patogeninėmis. Dėl šių pokyčių mūsų žarnyno bakterijos gali įsiskverbti ir pakenkti žarnynui bei sukelti infekciją, sepsį ar daugelio organų nepakankamumą. Mes žinome, kad per didelis cukraus vartojimas yra pagrindinis veiksnys vystantis nutukimui ar diabetui. Svarbu išplėsti žinias, kad geriau suprastume saldiklių poveikį mūsų sveikatai“, – kalbėjo dr. Havovi Chichger. 

Padidėja įvairių ligų rizika

Tyrimas, paskelbtas „International Journal od Molecular Sciences“ parodė, kad dėl saldiklių sveikos žarnyno bakterijos sudarė bioplėveles, todėl jos labiau išskyrė toksinus ir ligas sukeliančias molekules.

REKLAMA
REKLAMA

Jei taip pat paskatino patogenines žarnyno bakterijas įsiskverbti į žarnyno sienelių ląsteles, o bioplevelės padarė bakterijas atsparesnes antibiotikams. Toks apsinuodijimas gali sukelti septicemiją ir organų nepakankamumą.

REKLAMA

Ankstesni tyrimai parodė, kad geriant gėrimus su dirbtiniais saldikliais, padidėja rizika priaugti svorio. Vienas tyrimas, paskelbtas žurnale „Current Atherosclerosis Reports“ perpėjo, kad saldikliai taip pat gali prisidėti prie 2 tipo diabeto, rašo „The Sun“.

Mažo kaloringumo saldikliai naudojami vietoj sacharozės, gliukozės ir fruktozės ir turi intensyvų saldų skonį be kalorijų.

Dirbtinai saldinti gėrimai taip pat yra susiję su padidėjusia mirties bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika, taip pat insulto ir demencijos rizika vyresniems žmonėms, tačiau nėra aišku, kodėl.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais aiškinta, kad vos po dešimties minučių išgėrus mažai kalorijų turinčio gėrimo, jūsų skonio receptoriai yra apgaunami ir naikinamas dantų emalis. Rūgštis „puola“ jūsų dantis, o ekspertai sako, kad tai prisideda prie paviršiaus emalio nusilupimo.

Geriant trečdalį gazuoto gėrimo per dieną, krūties vėžio rizika padidėja 22 proc., parodė kitas tyrimas.

Ekspertai nustatė, kad vos 100 ml saldaus gėrimo gali padidinti vėžio riziką 18 proc. – įprastai skardinė yra apie 330 ml.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų