REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Gerų makaronų paslaptis slypi tešloje. Pagal sudėtį jie skirstomi į „ all’uovo“ (pagaminti su kiaušiniais), „pasta secca“ (iš manų kruopų), „pasta integrale“ (viso grūdo). Geriausi makaronai gaminami iš rupių miltų. Šis visiems gerai žinomas maisto produktas ne tik suteikia mums energijos, bet ir verčia mus jaustis laimingus. Kas žino, gal būtent dėl makaronų ir italai dažniausiai būna linksmi?

 Gerų makaronų paslaptis slypi tešloje. Pagal sudėtį jie skirstomi į „ all’uovo“ (pagaminti su kiaušiniais), „pasta secca“ (iš manų kruopų), „pasta integrale“ (viso grūdo). Geriausi makaronai gaminami iš rupių miltų. Šis visiems gerai žinomas maisto produktas ne tik suteikia mums energijos, bet ir verčia mus jaustis laimingus. Kas žino, gal būtent dėl makaronų ir italai dažniausiai būna linksmi?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Makaronai su kiaušiniais arba viso grūdo makaronai turi daugiau mineralinių medžiagų nei tie, kurie gaminami iš manų kruopų. Bet dėl to vienos rūšies makaronai nėra geresni už kitus. Gaminant makaronus mineralų trūkumą galima kompensuoti pridedant produktų, kurie jų turi. Maisto rūpumui padidinti ir virškinimui pagerinti į patiekalą galima pridėti daržovių. O jei į makaronus nedėsite sūrio ir riebių padažų, patiekale bus mažiau cholesterolio. Be to, makaronuose su daržovėmis yra optimalus maisto medžiagų kiekis, ribojantis baltymų ir riebalų pasisavinimą.

REKLAMA

Makaronuose yra 70 proc. angliavandenių. Kai kurie iš jų – sudėtingos struktūros angliavandeniai, kuriuos suardo tik organizmas. Lėtai yrantys angliavandeniai suteikia organizmui energijos, pagerėja žmogaus fizinis darbas, mąstymas, koncentracija. Makaronuose su kiaušiniais yra vitamino A, viso grūdo makaronuose yra vitamino B. Makaronuose taip pat yra kalio, magnio ir geležies. Be to, jie mums teikia ir laimės. Ne tik todėl, kad yra skanūs, bet ir todėl, kad sudėtingos struktūros angliavandeniai padeda gamintis hormonui seratoninui, kuris sukelia gerų emocijų. Nenuginčijama, kad makaronų nauda sveikatai yra didelė, bet perkant juos vertėtų atkreipti dėmesį į sudėtį, nes ji turi didelę reikšmę produkto kokybei.

REKLAMA
REKLAMA

Gerus makaronus atpažinsime iš glotnaus paviršiaus ir vientisos spalvos. Tiesa, natūralūs viso grūdo ar iš manų pagaminti makaronai yra kokybiškesni už standartinius, nes jų sudedamosios dalys vertingesnės, kruopščiai pagamintos pagal ekologinius standartus, be pesticidų ir neorganinių trąšų. Ekologiškiems makaronams su kiaušiniais pagaminti naudojami rinktinių, natūraliais produktais lesintų vištų kiaušiniai. Tokiuose produktuose išlieka kur kas daugiau maisto medžiagų, jiems gaminti nenaudojami dažikliai, papildomi skonio stiprikliai ar konservantai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pelėsiniu sūriu įdaryti makaronai

15 makaronų vamzdelių („Cannelloni“) , 270 g gorgonzolos sūrio, 70 g sviesto, 2 skiltelės česnako, 100 g varškės kremo, 2 šaukštai grietinės, 150 g riebaus varškės sūrio, 150 ml neriebios grietinėlės, druska, raudonėliai, kelios šviežių rozmarinų šakelės.

Makaronus išvirkite ir išgriebkite iš puodo. Nedideliame dubenėlyje iki vientisos masės išsukite gorgonzolą, varškę ir grietinę. Įdarą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite džiovintais raudonėliais, išspauskite česnaką. Makaronų vamzdelius prikimškite įdaro, sudėkite į riebalais išteptą karščiui atsparią kepimo skardą, ant viršaus suberkite tarkuotą varškės sūrį ir supilkite grietinėlę. Įdarytus makaronus pašaukite į karštą orkaitę ir kepkite apie 10–12 min., kol sūris išsilydys ir makaronai dailiai pagels. Tiekite papuoštus šviežiomis rozmarinų šakelėmis.

REKLAMA

Makaronų salotos su pupelėmis

300 g virtų arba konservuotų pupelių, 150 g virtų makaronų, 150 g rūkyto kumpio, 6–8 saulėje džiovinti pomidorai, špinatų lapeliai, 2 šaukštai vyno acto, 1 šaukštelis garstyčių, 4 šaukštai aliejaus, druska, pipirai, 1 šaukštelis smulkiai supjaustytų čiobrelių.

Kumpį supjaustykite juostelėmis ir kepinkite, kol taps traškus. Džiovintus pomidorus supjaustykite juostelėmis, sumaišykite su makaronais ir pupelėmis. Actą suplakite su aliejumi, garstyčiomis ir čiobreliais. Makaronus užpilkite užpilu. Prieš patiekdami sumaišykite su keptu kumpiu ir špinatų lapeliais.

REKLAMA

Makaronai su faršu ir daržovėmis

600 g makaronų („kaspinėlių“), 400 g maltos kiaulienos, 1 raudonoji paprika, 1 pomidoras, 0,5 cukinijos, pomidorų padažas, druska, pipirai, aliejus kepimui.

Makaronus išvirkite ir išgriebkite iš puodo. Keptuvėje apkepinkite druska ir pipirais paskanintą maltą kiaulieną, kol nebeliks rausvų gabaliukų. Ten pat dėkite kubeliais pjaustytą pomidorą, cukiniją ir pailgai supjaustytą papriką. Patroškinkite kelias minutes, kol daržovės taps minkštesnės. Ant viršaus suberkite išvirusius makaronus, pomidorų padažą ir, viską gerai išmaišę, patroškinkite dar kelias minutes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Makaronų apkepas

300 g makaronų, 2 pomidorai, 0, 5 paprikos, 2 rauginti arba marinuoti agurkai, 1 svogūnas, 2 skiltelės česnako, 1 kiaušinis, 2 šaukštai grietinės, prieskoniai, 200 g vištienos filė, tarkuotas sūris.

Išvirkite makaronus. Per tą laiką, kol jie verda, supjaustykite visas daržoves ir vištienos filė, sutarkuokite sūrį. Kiaušinį išplakite su grietine ir prieskoniais. Į išvirusius makaronus sudėkite pjaustytas daržoves ir gerai išmaišykite. Sudėkite vištieną, supilkite kiaušinio ir grietinės plakinį. Vėl gerai išmaišykite. Skardą patepkite sviestu, sukrėskite pusę makaronų masės, pabarstykite sūriu. Sukrėskite likusius makaronus ir viršų vėl pabarstykite sūriu. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėj apie 30–40 min.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų