REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netinkama mityba gali grėsti įvairiomis sveikatos problemomis. Kepenų liga dažnai siejama tik su per dideliu alkoholio vartojimu, tačiau, deja, tai nėra vienintelis veiksnys. Nauji tyrimai rodo, kad britų mėgstamas maistas taip pat gali sukelti rimtų kepenų problemų. Nuo traškučių su majonezu, iki riebių mėsainių su kečupu – niekas nėra apsaugotas nuo greito maisto vilionių.

Netinkama mityba gali grėsti įvairiomis sveikatos problemomis. Kepenų liga dažnai siejama tik su per dideliu alkoholio vartojimu, tačiau, deja, tai nėra vienintelis veiksnys. Nauji tyrimai rodo, kad britų mėgstamas maistas taip pat gali sukelti rimtų kepenų problemų. Nuo traškučių su majonezu, iki riebių mėsainių su kečupu – niekas nėra apsaugotas nuo greito maisto vilionių.

REKLAMA

Tiesą sakant, pusė JK suaugusiųjų valgo nesveiką maistą bent kartą per savaitę, rodo „YouGov“ apklausa. Nerimą kelia tai, kad moksliniai tyrimai, paskelbti žurnale „Clinical Gastroenterology and Hepatology“, įspėja, kad greito maisto mėgėjai gali susirgti potencialiai pavojinga kepenų liga.

Tyrėjų komanda nustatė, kad jei vienas iš penkių valgymų yra greitas maistas, jums gresia didesnė rizika susirgti nealkoholine suriebėjusių kepenų liga (NAFLD), rašo express.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Riebalų kaupimasis kepenyse

NAFLD yra bendras terminas, apibūdinantis įvairias būkles, kurios turi vieną bendrą problemą – riebalų kaupimąsi kepenyse. Nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga vystosi keturiais pagrindiniais etapais, kurių paskutinis vadinamas ciroze.

REKLAMA

Cirozė išsivysto po daugelio metų uždegimo, dėl kurio kepenys susitraukia, tampa randuotos ir gumbuotos. Dar blogiau, ši galimai gyvybei pavojinga žala gali būti negrįžtama ir sukelti kepenų nepakankamumą bei vėžį, aiškina NHS.

Tyrimo vadovė Dr Ani Kardashian sakė: „Jei žmonės valgo vieną kartą per dieną greito maisto restorane, jie gali manyti, kad nedaro sau jokios žalos. Tačiau jei tas vienas valgymas sudaro bent penktadalį jų dienos kalorijų, jie rizikuoja savo kepenimis“.

Tyrimo išvados parodė, kad pacientams, kurių racione penktadalį ar daugiau sudaro greitas maistas, vidutiniškai padidėja kepenų riebalų kiekis.

REKLAMA
REKLAMA

Nerimą kelia tai, jei tokį pat greito maisto kiekį suvartoja nutukę ar sergantys cukriniu diabetu, jų kepenyse labai padidėja riebalų kiekis.

Dr Kardashian sakė: „Sveikose kepenyse yra nedidelis riebalų kiekis, paprastai mažiau nei penki procentai, ir net nedidelis riebalų padidėjimas gali sukelti nealkoholinę suriebėjusių kepenų ligą.

Ypač ryškus yra didelis kepenų riebalų padidėjimas nutukusiems ar diabetu sergantiems žmonėms ir tikriausiai dėl to, kad dėl šių būklių kepenyse kaupiasi riebalai“.

 

Mokslininkų grupė nagrinėjo naujausius 2017–2018 m. Nacionalinio sveikatos ir mitybos tyrimo duomenis

Išvados parodė, kad maždaug 52% dalyvių valgė greitą maistą ir 29 % suvartojo penktadalį ar daugiau savo dienos kalorijų iš šio maisto. Šie 29% dalyvių patyrė kepenų riebalų kiekio padidėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dr Kardashian pridūrė: „Mūsų išvados kelia nerimą, nes per pastaruosius 50 metų greito maisto vartojimas išaugo, nepriklausomai nuo britų socialinio ir ekonominio statuso.

Per COVID-19 pandemiją taip pat pastebėjome didelį greito maisto paklausos padidėjimą. Nerimaujame, kad nuo to laiko dar labiau išaugo žmonių su suriebėjusiomis kepenimis skaičius“.

Mokslininkų komanda tikisi, kad tyrimas paskatins sveikatos priežiūros paslaugų teikėjus pasiūlyti pacientams daugiau švietimo apie mitybą, ypač tiems, kurie kenčia nuo nutukimo ar diabeto ir kuriems gresia daug didesnė rizika susirgti suriebėjusių kepenų ligomis dėl netinkamos mitybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų