REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip saugoti save, kad išvengtume gripo

Kaip stiprinti organizmą artėjant infekcinių ligų protrūkiui?

1. Paprastas geriamasis vanduo

Tai – paprasčiausias ir prieinamiausias vaistas. Vanduo reikalingas normaliai medžiagų apykaitos procesų tėkmei, nes jis ne tik tirpina, bet ir pašalina iš organizmo visokius toksinus. Atminkite: jei organizmui trūksta vandens, šansai peršalti didėja. Be to, vanduo išsaugo normalią kvėpavimo takų gleivinės sekreciją, neleidžia džiūti lūpoms. Todėl gerkite daugiau paprasto vandens, net jei norisi pasišildyti arbata ar kava. Turint omenyje, kad visi, kofeino turintys gėrimai, taip pat ir arbata, šalina vandenį, po 100 gramų arbatos būtina papildomai išgerti 150 gramų vandens.

REKLAMA
REKLAMA

2. Gripo profilaktikai – arbatos

Jos gali būti įvairios. Tai ir seni, dar močiučių patikrinti metodai: putino uogų, aviečių, serbentų arbatos, su citrina, ir „naujamadės“, pavyzdžiui, imbierinė. Jau nuo seno žinomos šlapimą varančios imbiero savybės ir gebėjimas stiprinti imunitetą. Neseniai atlikti tyrimai parodė, jog imbieras dar pasižymi antioksidantiniu ir priešuždegiminiu „talentais“.

REKLAMA

Didžiausią naudą duoda šis imbierinės arbatos receptas: Sutrinkite šviežios imbiero šaknies 1 arbatinį šaukštelį. Užpilkite jį karštu, bet ne verdančiu vandeniu ir uždenkite. Palaikykite 15 minučių. Arbatą paskaninkite citrinos griežinėliu, o medaus įsidėkite labai nedaug.

3. Natūralus bičių medus

Tai – vienas geriausių produktų imuninei sistemai koreguoti. Jį geriausia vartoti su arbata ir citrina. Beje, medaus nereikia tiesiog dėti į karštą arbatą, nes tuomet žymi jo biologiškai aktyvių medžiagų dalis netenka savo savybių. Medų galima valgyti jo uždėjus ant citrinos griežinėlio, obuolio skiltelės ar juo paskaninus varškę.

REKLAMA
REKLAMA

4. „Gyvieji jogurtai“, rūgusio pieno produktai

Biologiniai jogurtai su lakto ir bifido bakterijomis net tik padeda išlaikyti pastovų svorį, bet atsakingi už skrandžio bei virškinamojo trakto „sveikatą“ ir stiprią imuninę sistemą. Daugelis neseniai Amerikos ir Europos mokslininkų atliktų tyrimų byloja, jog probiotikai sumažina gripui būdingus simptomus: temperatūrą, kosulį ir užgultą nosį vaikams. Patikėkite: kefyras ir rūgpienis savo naudingumu vargu ar nusileidžia jogurtams. Turint omenyje, kad 90 procentų produkcijos rinkoje nėra „gyvi“ jogurtai, tai kefyras ir rūgpienis su jų trumpais laikymo terminais – akivaizdūs favoritai!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Natūralių grūdų košės

Puikus vitaminų ir mikroelementų šaltinis, – ypač seleno ir cinko. Ekspertai tvirtina, jog vartojant ląsteliena turtingus grūdinių kultūrų produktus galima sustiprinti organizmo pasipriešinimą. Tai pasakytina apie avižų, miežių, grikių košes. Norėdami palengvinti sau gyvenimą ir iš šių produktų gauti kuo daugiau naudos, jų nevirkite. Grūdus reikia užpilti šiek tiek druska paskanintu verdančiu vandeniu ir palikti nakčiai termose. Rytą įpilti pieno ir įdėti truputį sviesto, sausų ar šviežių vaisių pagal skonį.

REKLAMA

6. Vaisiai ir daržovės

Kova prieš gripą bus veiksminga, kasdien vartojant vaisius ir daržoves, itin turtingus vitaminais, mineralais, ląsteliena ir svarbiausia – fitonutrientais (medžiagos, pasižyminčios stipriomis antioksidacinėmis savybėmis), teigia gydytojai. Neabejotini lyderiai – citrusiniai vaisiai, pirmiausia citrinos, mandarinai ir apelsinai. Pavyzdžiui, vienas apelsinas turi vitamino C paros normą. Citrusiniai vaisiai taip pat turtingi flavanoidais, kurie sustiprina antioksidacinį šio vitamino poveikį. Raudonieji pomidorai, granatai, greipfrutai, o taip pat raudonieji kopūstai ir spanguolės ypač naudingos imunitetui. Be to, padeda saugoti širdį, nes turtingi likopenu ir elago rūgštimi. Morkos ir moliūgas taip pat stiprina imunitetą, nes jų sudėtyje esama tokių elementų kaip beta-karotino, alfa-karotino, liuteino, kvercetino ir kitų medžiagų, kurios gali pavirsti į vitaminą A. Kvercetinas – vienas iš flavanoidų (medžiagų, suteikiančių vaisiams ir daržovėms charakteringą spalvą) žinomas savo priešuždegiminėmis savybėmis ir, kaip byloja naujausi tyrimai, sulėtina gripo viruso veikimą ir padeda organizmui gaminti antikūnus. Kvercetinu itin turtingi brokoliai, obuoliai, pomidorai, svogūnai ir visų ryškių spalvų daržovės ir vaisiai (juo intensyvesnė spalva, juo geriau).

REKLAMA

7. Rauginti kopūstai

Vienas labiausiai prieinamų ir nebrangių askorbo rūgšties šaltinių. Gydytojai-dietologai teigia, jog svogūnų laiškais ar svogūnais ir šaltai spaustu saulėgrąžų aliejumi paskaninti rauginti kopūstai – tai „vitaminų bomba!“

8. Česnakas

Šis kvepiantis imuniteto „draugas“ turi antibiotiko alicino, kuris, kaip byloja kai kurie tyrimai, padeda užkirsti kelią komplikacijoms po peršalimo ir gripo. Vos viena per dieną suvalgyta česnako skiltelė jau duoda pageidaujamą profilaktinį ir antiseptinį poveikį. Be česnako, organizmui labai naudingi svogūnai, krienai, krapai ir kt. Jie ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir yra naudinga gripo komplikacijų profilaktikos priemonė. Česnaką galima valgyti su lašiniais – jei kas mėgsta. Tiems, kurie jų nevalgo ar kenčia nuo disbakteriozės, yra ir toks receptas. Į stiklinę kefyro įdėti tris susmulkintas česnako skilteles ir gerti prieš valgį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

9. Jautiena

Turtinga baltymu, geležimi, cinku ir selenu, kurie padeda organizmo ląstelėms įveikti bet kokias ligas. Žiemos metu jautieną patartina valgyti su česnakais ir žaliomis daržovėmis, kas padidina šių produktų veiksmingumą kovojant su peršalimu.

10. Vištienos sultinys.

Sustiprina antiinfekcines baltųjų kraujo kūnelių funkcijas. Vištienos sultinys praktiškai turi visą rinkinį aminorūgščių, kurios būtinos blokuojant uždegimines ląsteles ir slopinant besiplečiančią infekciją. Sultinys sumažina gleivių kiekį nosiaryklėje ir padeda lengviau atsikosėti, apskritai stiprina imunitetą ir po ligos padeda greičiau atsistoti ant kojų. Tiesa, organizmui bus didesnė nauda valgant ne gryną sultinį, o vištienos sultinį su daržovėmis. Svarbu vartoti produktus, turinčius seleno ir vitamino D. Selenu turtingi produktai padeda kraujyje susidaryti antivirusinėms ląstelėms, stiprinti imunitetą.

REKLAMA

Prie produktų, turtingų selenu, be grūdinių kultūrų produktų, priklauso česnakai, apelsinai, jūros žuvys ir jūros gėrybės, grybai, burokai ir morkos.

Puikus receptas: obuolių, morkų ir burokų sulčių (santykiu 2:2:1) stiklinė su šaukšteliu aliejaus ryte. Labai naudingas ir toks derinys: obuolių ir pomidorų sultis (po 0,5 stiklinės) gerai išmaišyti ir įpilti 3-4 valgomuosius šaukštus burokų sulčių ir 1 valgomąjį šaukštą citrinos sulčių.

Vitaminu D turtingi šie produktai: lašiša, skumbrė, sardinės, pienas ir aliejai (linų sėmenų, saulėgrąžų, moliūgų sėklų). Dabar daugelis ekspertų įsitikinę, jog bet kokį gripą galima nugalėti su vitamino D pagalba. Žiemą jo lygis organizme stipriai sumažėja dėl saulės šviesos stygiaus, todėl būtina vartoti produktus, kurių sudėtyje esama vitamino D.

Jei gaminate žuvį, labai svarbu jos nekepti ant aliejaus ir nevirti dideliame kiekyje vandens, nes tokiu būdu sunaikinama didžioji vitamino D dalis ir jis nepatenka į organizmą. Geriausi paruošimo būdai: troškinimas nedideliame skysčio kiekyje ir ant garų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų