Želmenyse kai kurių vitaminų yra bent keliasdešimt kartų daugiau nei kituose žalumynuose, be to, juose daug virškinimą gerinančios natūralios ląstelienos.
Želmenyse taip pat gausu maistingųjų medžiagų, mineralų, enzimų (virškinimą skatinančių fermentų). Itin svarbus žalių augalų komponentas – chlorofi las, kuris organizme virsta hemoglobinu.
Želmenų sultys suteikia energijos, šalina iš organizmo toksinus, stiprina imuninę sistemą, gerina medžiagų apykaitą, kraujotaką, padidina hemoglobino kiekį, gerina regėjimą, padeda vaduotis iš depresijos, didina vyrų lytinę potenciją ir net stabdo vėžio ląstelių augimą.
Japonijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose želmenų sultimis gydoma priklausomybė nuo alkoholio ir narkotikų.
Želmenų sultys puikiai tinkamos grožio procedūroms. Jomis galima valyti ir minkštinti odą, gydytis nuo saulės ar kitokių nudegimų.
Įdėjus šiek tiek pastangų, šviežiomis želmenų sultimis galima sveikatintis ir namuose. Tereikia užsiželdinti želmenų, juos nupjauti, sumalti ir nukošti sultis.
Dažniausiai želdinami kviečiai, tačiau galima želdinti ir miežius, rugius. Vasarą jų galima pasėti darže. Namuose grūdai sėjami į negilias dėžutes arba 4–7 cm aukščio padėklus. Svarbu, kad juose nesikauptų vanduo ir nepradėtų augti pelėsiai. Geriausia į dėžutes sėti jau sudaigintus grūdus. Prieš sėją juos patariama pabrinkinti šaltame vandenyje apie 12 valandų, o prisigėrusius vandens pridengti drėgna drobele arba popieriumi, kad neperdžiūtų.
Sudaigintus grūdus reikia suberti į dėžutes ant drėgno 3–5 cm storio substrato. Žemėmis užberti nereikia. Pakanka pridengti drėgna drobele, popieriumi arba polietileno plėvele. Sudaiginti grūdai įsišaknija per kelias paras. Tada pasėlį galima nudengti. Svarbu, kad jis nuolat būtų drėgnas.
Maždaug po savaitės želmenys turėtų pasiekti 15–20 cm. Tokio aukščio jie sultingiausi, tad ilgiau auginti neverta. Nupjautus želmenis reikia sumalti mėsmale, o gautą tyrę išsunkti per drobę.
Išspaustas sultis reikia suvartoti kuo greičiau – po paros jos tampa bevertės. Pradžioje rekomenduojama gerti 30–50 gramų, o įpratus – 100 gramų per dieną. Jas patartina išgerti pusvalandį iki valgio arba bent dvi valandas po jo.
Straipsnio autorė Miglė Kuncaitė