REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei gydytojas jus perspėjo, kad cholesterolio kiekis yra didelis, jums derėtų atsargiau žiūrėti į savo mitybą. Pirmaujančios cholesterolio labdaros organizacijos „Heart UK“ teigimu, tie, kurie turi aukštą cholesterolio kiekį, turėtų vengti kepenėlių ir subproduktų.

Jei gydytojas jus perspėjo, kad cholesterolio kiekis yra didelis, jums derėtų atsargiau žiūrėti į savo mitybą. Pirmaujančios cholesterolio labdaros organizacijos „Heart UK“ teigimu, tie, kurie turi aukštą cholesterolio kiekį, turėtų vengti kepenėlių ir subproduktų.

REKLAMA

Kepenėlės ir subproduktai yra labai turtingi cholesterolio šaltiniai, kurie gali padidinti riebalų kiekį kraujyje. Nors kepenėlės gali būti laikomos sveiku maistu dėl didelio vitaminų kiekio ir mažo sočiųjų riebalų kiekio, jų vartojimas gali sukelti sveikatos problemų.

Vengti kepenėlių ir subproduktų

Nekontroliuodami cholesterolio kiekio rizikuojate patirti širdies smūgį ar insultą, rašo express.co.uk. „Heart UK“ paaiškina: „Visame gyvūniniame maiste yra šiek tiek cholesterolio“. Tačiau tai nereiškia, kad žmonės, turintys didelį cholesterolio kiekį, turi pereiti prie vegetariškos mitybos. Norint suvaldyti cholesterolio kiekį, geriausias planas širdžiai yra sveika mityba.

Labdaros organizacija pataria žmonėms valgyti daug vaisių, daržovių ir augalinio maisto ‒ šviežio, šaldyto, konservuoto ar džiovinto. Rekomenduojama suvalgyti bent penkias porcijas per dieną.

REKLAMA
REKLAMA

„Heart UK“ priduria: „Daržovės, ankštiniai augalai (pvz., žirniai, pupelės ir lęšiai), vaisiai, riešutai, sėklos ir nesmulkinti grūdai yra pilni maistinių medžiagų ir yra naudingi jūsų cholesteroliui ir širdžiai“.

REKLAMA

Per dieną valgykite bent penkias porcijas vaisių ir daržovių (maždaug po saują), kad išliktumėte sveiki. Taip pat patariama valgyti mažiau kaloringą maistą.

Baltymų šaltinių pasirinkimas yra gana įvairus:

  • žirniai,
  • pupelės,
  • lęšiai,
  • žuvis,
  • riešutai,
  • vištiena,
  • liesa raudona mėsa.

Nors gyvūninės kilmės produktuose yra cholesterolio, labai svarbu žinoti suvartojamą sočiųjų riebalų kiekį. Riebus maisto vartojimas ilgainiui gali užkimšti arterijas, o tai gali sukelti širdies ligas ir kitus sveikatos negalavimus.

Būtų naudinga įvertinti, ką paprastai suvalgote per savaitę. Užrašų knygelėje ar telefone galite užsirašyti, ką valgote visą savaitę. Dietos pertvarkymas gali būti didžiulė užduotis, todėl naudinga pradėti nuo mažų dalykų, pakeičiant vienus produktus kitais, kurie pagerins jūsų cholesterolio kiekį.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, užkandžiui vietoje traškučių galite suvalgyti vaisiaus gabalėlį. „Heart UK“ siūlo išsamų cholesterolio kiekį mažinančios dietos planą, kurį galite rasti organizacijos internetinėje svetainėje. Jei cholesterolio kiekio nežinote, galite paprašyti šeimos gydytojo atlikti kraujo tyrimą.

Nors didelis cholesterolio kiekis labai pavojingas sveikatai, galite nejusti jokių šios būklės simptomų. Jei turite aukštą cholesterolio kiekį, mitybos pokyčių nepakaks ‒ rekomenduojama  dažnai mankštintis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų