REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsivaizduokite, jog surenkate žmonių šiukšles, o vėliau parduodate jas tiems patiems žmonėms, kurie jų atsikratė. Daugeliui verslininkų tai pasirodytų gana kvaila idėja. Bet Danas Blake'as tokį sumanymą pavertė sėkmingu savo verslo modeliu. „CNN.com“ pasakoja apie „EcoScraps“, praėjusiais metais įkurtą ir sparčiai augančią Blake'o kompaniją.

REKLAMA
REKLAMA

Iš šiukšlių gamina kompostą

„EcoScraps“ iš prekybos centrų Jutoje ir Arizonoje (JAV) kasdien surenka apie 30 tonų pasenusių vaisių ir daržovių. Šios daržovės yra kompostuojamos ir paverčiamos į dirvožemį. Supakuotas dirvožemis yra parduodamas atgal didiesiems prekybos centrams. Per dieną yra paruošiama iki 1000 tokių supakuotų dirvožemio maišų. „Pardavimo procesas iš tiesų yra itin paprastas“, - pažymi Blake'as, dvidešimt trejų metų kompanijos vadovas. Anot jo, jų verslas prekybos centrams ne tik padeda sutaupyti pinigų, bet ir leidžia jiems pasiūlyti naują produkciją klientams.

REKLAMA

„EcoScraps“ kompanijos verslas jau praeitų metų pabaigoje pradėjo atsipirkti, o šiais metais tikimasi gauti 1,5 milijono pajamų. Be to, Blake'as planuoja savo verslą plėtoti ir kitose JAV valstijose.

Su kompanija bendradarbiaujantys prekybos centrai negali nesidžiaugti „EcoScraps“ veikla. Už savo atliekų atidavimą prekybos centrams atsiskaityti nereikia. Antra vertus, jie turi puikią galimybę pasigirti, jog yra ekologiškos produkcijos rėmėjai, netiesiogiai patys dalyvaudami natūralaus produktų perdirbimo procese.

REKLAMA
REKLAMA

Idėja kilo per pusryčius

Idėja pradėti tokio pobūdžio verslą Blake'ui kilo visai atsitiktinai. Bepusryčiaudamas vienoje kavinėje, vaikinas susimąstė, jog visas jo nesuvalgytas maistas greičiausiai nukeliaus tiesiai į šiukšlyną, o už tai kavinei dar teks ir susimokėti. Jaunuolis neabejojo, jog išmetamas maistas galėtų būti perdirbamas, o perdirbta produkcija vėliau galėtų būti sėkmingai parduota. Blake'as neatidėliodamas ėmėsi veiklos ir pradėjo domėtis kompostavimu – skaityti techninę literatūrą, lankytis konferencijose. Tai, ką jis sužinojo, vaikiną tik dar labiau motyvavo. Vien JAV kasmet susidaro apie 30 milijonų tonų nesunaudoto maisto atliekų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į pagalbą pasikvietęs buvusius savo klasės draugus, Blake'as pradėjo keliauti iš vieno restorano į kitą bei domėtis galimybėmis užsiimti savo veikla. Restoranai neliko sužavėti šia idėja, teigdami, jog tai būtų gana bergždžias darbas. Bet vaikinai nenuleido rankų ir išmetamas maisto atliekas iš restoranų susirinkdavo savarankiškai – tiesiog paimdavo maisto produktų atliekas, paliktas šalia restorano esančiuose konteineriuose.

Verslo pradžia – iš savų santaupų

Tuomet vyrai pradėjo eksperimentuoti su kompostavimo galimybėmis ir greitai įsitikino, jog keptas ir druskingas vietinių restoranų maistas yra visiškai netinkamas tokiai veiklai. Tad vaikinai dėmesį sukoncentravo vien į daržovių ir vaisių kompostavimą. Iš pradžių ši vaikinų veikla buvo finansuojama iš jų pačių kišenės. Blake'as prisidėjo 18 000 dolerių įnašu, o kitus reikalingus pinigus kompostavimo veiklai ir specialiems tyrimams vaikinas gavo, laimėdamas 11 0000 dolerių stipendiją.

REKLAMA

Blake'o kompanijai pavyko gana greitai pasiekti puikių rezultatų kompostavimo veikloje. Standartiškai kompostavimas trunka bent šešis mėnesius, tuo tarpu „EcoScraps“ pavyko paspartinti šį procesą iki trijų savaičių laikotarpio. Tai reiškė, jog vaikinai galėjo itin greitai perdirbti surenkamą produkciją ir iškart ją perparduoti. Pasiėmęs keletą ką tik paruošto dirvožemio pavyzdžių, Blake'as tiesiog nuėjo į artimiausią prekybos centrą ir pasiūlė įsigyti savo perdirbtą produkciją. Prekybos centrai liko sužavėti ir Blake'o verslas įgavo pagreitį.

Dabar, anot Blake'o, netgi tokie prekybos centrai kaip „Wal-Mart“ ar „Safeway“ domisi galimybe bendradarbiauti su „EcoScraps“. Kol kas didžiausias kompanijos iššūkis yra spėti laiku surinkti maisto atliekas. Tai ypač aktualu Arizonoje, kur dėl nuolatinio karščio maisto atliekos genda itin greit ir per trumpą laiką gali tapti nebetinkamos net kompostavimui. Tad kompanija jau išplėtė savo kolektyvą ir ateityje ketina tik dar aktyviau vystyti savo verslą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų