REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sočiais patiekalais nukrautas Naujųjų šventinis stalas – ne tik galvos skausmas šeimininkėms, bet ir nerimas skrandžiams. Kad prasidėjus naujiems metams nereikėtų kankintis stengiantis numesti svorio, atsakingai žiūrėkime ir į šventinį laikotarpį.

Sočiais patiekalais nukrautas Naujųjų šventinis stalas – ne tik galvos skausmas šeimininkėms, bet ir nerimas skrandžiams. Kad prasidėjus naujiems metams nereikėtų kankintis stengiantis numesti svorio, atsakingai žiūrėkime ir į šventinį laikotarpį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokius patiekalus geriausia rinktis ir kaip nepersivalgyti, pataria gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

REKLAMA

- Kokius produktų ir patiekalų derinius rekomenduotumėte patiekti ant Naujųjų stalo, kad neapsunkintume savo organizmo?

Pirmiausia vertėtų nepersivalgyti ir prisiminti sveikos mitybos principus, o šventiniam stalui rinktis naudingus produktus: liesą žuvį, vaisius, daržoves, pilno grūdo produktus, sėklas, riešutus. Nerekomenduojama mėgautis patiekalais su riebiais padažais, majonezu. Itin svarbu neskubėti išragauti visko iš karto.

REKLAMA
REKLAMA

Paragavus vieną mėgstamą patiekalą, patariama padaryti kelių valandų pertrauką. Taip pat nerekomenduojama valgyti iš karto kelių produktų, sudėtyje turinčių daug baltymų, pavyzdžiui mėsos, paukštienos patiekalus su sūriu ar pieno, grietinės pagrindu pagamintais padažais.

- Šilti ir šalti užkandžiai bei įvairiausi desertai… Kokius rinktis, kad belaukiant naujametinių fejerverkų naktį nepersivalgytume?

Naudinga būtų gaminti patiekalus iš kuo liesesnių produktų ir naudoti kuo mažiau riebalų. Nepatartina piktnaudžiauti visų taip mėgstamomis tradicinėmis mišrainėmis, kurias dauguma yra įpratę pagardinti riebiais padažais ar majonezu. Verčiau rinktis daržovių salotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Desertams valgyti vaisius arba vaisių ir daržovių glotnučius, šerbetus, želė užpiltas uogas. Nepamirškite, kad desertą geriausia ragauti praėjus bent 2 valandoms nuo ankstesnio patiekalo valgymo.

- Kokią šventinio stalo dalį turėtų užimti vaisiai ir patiekalai iš daržovių?

Vaisiai ir patiekalai iš daržovių ar jų glotnučiai turėtų užimti didžiąją dalį ne tik kasdienio, bet ir šventinio stalo dalį. Prie pagrindinio patiekalo, vietoj mišrainių su riebiais padažais, galima patiekti garuose virtas daržoves: burokėlius, morkas. Jos nebus riebios, o apibarsčiusius šaldytomis ar džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis, gali būti patiekiamos net ir kaip atskiras užkandis.

REKLAMA

- O kokius gėrimus patartumėte patiekti, ar vaisių sultys – tinkamas pasirinkimas?

Tikrai reikėtų vengti gazuotų gėrimų. Galite patiekti natūralius vaisių kompotus, stalo vandenį pagardintą citrinos griežinėliu ir vaisių ar daržovių sultis. Tačiau valgant nereikėtų užsigerti, tiek vaisių sultis, tiek kitus gėrimus geriausia vartoti kaip užkandį, jau po pagrindinio patiekalo.

- Kokių produktų ar patiekalų reikėtų vengti ir geriau netiekti šventės metu?

Turiu nuliūdinti, bet vienas iš netinkamiausių pasirinkimų, tai jau minėtos įvairios mišrainės, pagardintos riebiais padažais ar majonezu.

REKLAMA

Taip pat riebaluose gamintas maistas ir konditerijos gaminiai iš aukščiausios rūšies kvietinių miltų su riebiais kremais. Juk daugelis šventinių pyragų, keksiukų puošiami su riebios grietinėlės ar sviestiniais kremais. Jei iškepus pyragą, norisi dar jį papildomai pagardinti, venkite kremų ir nebarstykite cukraus pudra.

Geriau paskaninkite šiek tiek vaisių glotnučio, kuriame nėra pridėtinio cukraus ir jokių riebalų.

- Kad ir kaip stengtumėmės atsilaikyti ir nepersivalgyti, pavyksta tikrai ne visiems. Ką daryti tokiu atveju?

Šventinėmis dienomis reikia valgyti reguliariai, o ne „taupyti pilvą“ vakarui. Vakare alkani sėdę prie stalo tikrai nesusilaikysite ir persivalgysite. Per šventes nepamirškite saikingumo ir gerti skysčių. Pakankamas skysčių kiekis sumažina persivalgymo tikimybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, norint nepersivalgyti nereikėtų ilgai sėdėti prie stalo, o užsiimti aktyvia veikla: šokti, eiti pasivaikščioti. Jei vis dėlto persivalgėte, kitą dieną reikėtų stengtis daugiau pajudėti, valgyti daug skaidulų turinčio maisto: daržovių, vaisių, kruopų, vaisių ir daržovių glotnučių, kad organizmas atsigautų nuo didelio kiekio įvairaus maisto.

- Kaip reikėtų grįžti prie įprastos kasdienės mitybos pasibaigus šventiniam laikotarpiui?

Kad gerai jaustumėtės ir po švenčių maratono, reikėtų nepamiršti daugiau judėti, po kiekvieno patiekalo daryti pertraukas. Taip pat vertėtų mažinti porcijas iki įprastinių, rinktis naudingus užkandžius.

REKLAMA

Tam geras pasirinkimas būtų 100 proc. vaisių bei daržovių sultys ir glotnučiai, kuriuose gausu ne tik vitaminų, bet ir skaidulų, kurios būtinos organizmui, reguliuoja virškinimo sistemos darbą, mažina cholesterolio kiekį organizme.

Taip pat suteikia sotumo jausmą, todėl nekyla pagunda persivalgyti. Tai turėtų padėti atstatyti mūsų įprastinę mitybą po „pasilepinimo“ per žiemos šventes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų