REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smulkieji daržovių augintojai jau džiaugiasi pirmosiomis pavasarinėmis gėrybėmis. Šiltnamiuose stiebiasi svogūnų laiškai, salotų lapai, raudonuoja ridikėliai.

Smulkieji daržovių augintojai jau džiaugiasi pirmosiomis pavasarinėmis gėrybėmis. Šiltnamiuose stiebiasi svogūnų laiškai, salotų lapai, raudonuoja ridikėliai.

REKLAMA

Tiesa, saulės ir šilumos pavasario pradžia daržininkams pašykštėjo, tad šiltnamius augintojai vis dar šildo, o tai brangina ir pirmųjų daržovių auginimą.

Daržovių augintoja iš Trakiškio kaimo nuo pat ryto ruošia užsakymą klientui. Didžioji dalis jų šviežio derliaus atvažiuoja įsigyti tiesiai iš šiltnamių. Svogūnų laiškų jūra Gerutės šiltnamyje žaliuoja jau kelias savaites. Nupjautus ir suvalgytus, greitai besistiebdami keičia kiti.

„Pavasaris, norisi šaltibarščių, be svogūno laiško – ne šaltibarščiai“, – kalba daržovių augintoja Gerutė Tulušienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmuosius svogūnus augintoja pasodino vasario viduryje, šiek tiek vėliau nei pernai. Tačiau dėl vėsių orų šiltnamius vis dar tenka šildyti.

„Kažkiek malkom kūrenam, dar turim dujom, dujos brangios, dabar labiau su malkom“, – sako Gerutė.

REKLAMA

Nors užauginti svogūnų laiškus šį pavasarį atsieina brangiau, augintoja kainą paliko kaip pernai.

„100 gramų – euras, jeigu didesnį kiekį, mažesnė kaina, susitariam su klientu“, – teigia Gerutė.

Šias besistiebiančias kelių rūšių salotas daržovių augintoja iš Miežiškių jau netrukus perkels į lysves lauke. Kaip ir brokolius. Ten juos šiek tiek pridengs specialia danga. Miežiškiečių šeima šiltnamiuose augina tai, ką per daug metų pamėgę jų klientai.

„Labai vėsūs orai, o reikia suspėt ankstyvas daržoves užauginti laiku, nes žmonės nori, kad jau būtų ir salotos, ir visos kitos daržovės“, – tikina daržovių augintoja Regina Valiukienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kad šviežių daržovių būtų kuo anksčiau, augintojai šiltnamius šildo.

„Keliamės ir naktį, kas tris valandas einam kūrent pečių. Jau nepasigersi ir pachmielkos nepadarysi, reikia pastoviai jau kaip laikrodis būt“, – aiškina daržovių augintojas Vilius Valiukas.

Tačiau ūkininkų triūsas atsiperka.

„Pirmosios daržovės visą laiką yra labai brangios vien dėl to, kad neįmanoma kitaip užauginti, savikaina jų didesnė, bet mes stengiamės, kad žmonės įpirktų, kad valgytų“, – sako R. Valiukienė.

Pats darbymetis šiuo metu ir daigų augintojams. Ten jau stiebiasi paprikų, įvairiausių veislių pomidorų daigai.

„Atrodė labai baisu, žiema, pūgos, o dabar kaip tik labai džiaugiamės, jau šyla orai, neberodo tokių baisių šalčių“, – pasakoja daigų augintoja Vilma Burneikienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įprastai didžioji prekyba daigais prasideda gegužę. Augintoja ir daržininkams mėgėjams pataria neskubėti lįsti į šiltnamius.

„Yra didelė šalnų tikimybė, žmonėms labai sunku privažinėti į sodus ar ten į tą šiltnamį kiekvieną naktį – nešti žvakytes, statyti karštus kibirus, tepalinius radiatorius tempia, tikrai labai didelis vargas“, – teigia V. Burneikienė.

Augintoja prognozuoja, kad šiais metais daigų kainos turėtų išlikti kaip pernai.

„Jau pernai mes pakėlėm kainas, jau pomidorai buvo po 2 eurus praktiškai visą prekybą, agurkai net iki 4 eurų buvo“, – sako V. Burneikienė.

Moteris sako, kad dar ir dabar susizgribę žmonės gali spėti patys užsiauginti daigų.

„Dar mes patys prekybai balandžio 5, iki balandžio 10 sėjam lauko pomidorus, tai dar tikrai pats laikas. Dabar šitlnaminius siūlyčiau pasibaigti visą tą sėją, o jeigu lauko, tai net nerekomenduoju sėt labai anksti, nes lauko jie tiesiog turi sėtis truptuką vėliau, nes labai greitai tie daigai auga“, – kalba V. Burneikienė.

O pasimetusiems dėl įvairovės, daržininkė pataria auginti tokias daržo gėrybes, ką mėgsta ir valgo šeima. Nes Lietuvoje įmanoma puikiai užauginti įvairiausių veislių pomidorus, agurkus, paprikas ir kitas daržoves.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų