• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nemažai mėsos atsisakiusių žmonių vietoje jos ima rinktis sojos mėsą. Taip pat ne vienas mėgsta kiniškus ar japoniškus patiekalus pagardinti šių augalų padažų. Medikai perspėja, kad dauguma šių produktų ne tokie ir naudingi organizmui.

Nemažai mėsos atsisakiusių žmonių vietoje jos ima rinktis sojos mėsą. Taip pat ne vienas mėgsta kiniškus ar japoniškus patiekalus pagardinti šių augalų padažų. Medikai perspėja, kad dauguma šių produktų ne tokie ir naudingi organizmui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kad modifikuota soja yra tik JAV – mitas. Nuo 2016 metų jau mes visoje Europoje galime nusipirkti modifikuotos sojos. Ji pas mus atkeliauja iš Kinijos“, - teigia medikė Donata Šukytė.

REKLAMA

Anot gydytojos, soja turi nemažai tiek pliusų, tiek minusų. „Soja yra vienas iš labiausiai kontroversiškų produktų. Yra labai daug nuomonių: vieni ją peikia, kiti giria. Yra ir sojos pliusai, ir minusai. Pavyzdžiui, sojų mėsa – visiškai nenaudinga. Ji yra sojos spaudimo atlieka“ , - teigia D. Šukytė.

„Apskritai soja yra naudinga, kai ji yra fermentuota. Fermentavimas – tai tam tikras procesas, jis gali trukti nuo 6 mėnesių iki 3 metų, sojos atžvilgiu“, - sako medikė. Iš fermentuotos sojos pupelių yra naudingas gaminamas sojos padažas.

REKLAMA
REKLAMA

Soja turi ir daug mineralinių medžiagų. Geležis, manganas, cinkas, kalis, taip pat – daug aminorūgčių. Visgi, minusų šis produktas taip pat turi.

„Sojos gaminių nerekomenduojama vartoti moterims, kurios planuoja nėštumą, nėščiom arba maitinančioms kūdikį, nes truputėlį sutrikdo hormonų pusiausvyrą“, - sako Donata Šukytė.

Moterims sojos gaminiai taip pat atsiliepia neigiamai. „Jeigu nenorit per daug sutrikdyti savo lytinės funkcijos“, - sako medikė, tuomet reikėtų jų vartoti kuo mažiau.

Dar vienas mitas – sojos pieno nauda. Dauguma juo keičia įprastą karvių pieną, jei netoleruoja laktozės ar dėl kitų priežasčių jo nevartoja. „Kaip ir sojų mėsa, sojų pienas taip pat nėra naudingas. Tai kaip atlieka sojų aliejaus gamybos procese“, - sako medikė.

Išsamiau žiūrėkite laidos „Kulinariniai triukai“ vaizdo įraše.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų