REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Puri, kreminė, burnoje tirpstanti bulvių košė yra paprastas, pigus ir itin skanus patiekalas. Jį mėgsta tiek suaugusieji, tiek vaikai, o jeigu tradicinį receptą pagardinsite paprastu priedu, košė bus tiesiog neatsivalgoma.

Puri, kreminė, burnoje tirpstanti bulvių košė yra paprastas, pigus ir itin skanus patiekalas. Jį mėgsta tiek suaugusieji, tiek vaikai, o jeigu tradicinį receptą pagardinsite paprastu priedu, košė bus tiesiog neatsivalgoma.

REKLAMA

Taip pačios paprasčiausios bulvės, kurias Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, vadina pardavimų čempionėmis, nustebins nauju skoniu.

„Bulvės perkamos ištisus metus ir visais sezonais karaliauja populiariausiųjų daržovių viršūnėje. Labiausiai perkamos yra įprastinės, Lietuvoje užaugintos bulvės. Jų pardavimai šokteli ir artėjant žiemos šventėms – iš bulvių gaminami įvairiausi garnyrai ir, žinoma, tradicinė baltoji mišrainė, kuri bus ant dažno kalėdinio stalo.

Pastebime, kad metams bėgant pirkėjai vis dažniau ieško ir būdų taupyti laiką: renkasi plautas bulves, paruoštus bulvių tarkius, virtas ir sufasuotas bulves ar jau paruoštus patiekalus iš jų, tarp jų ir bulvių košę“, – pirkėjų įpročius apžvelgia V. Budrienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip bulves namuose išlaikyti ilgiau

Kad nusipirktos bulvės namuose išstovėtų ilgiau, nesudygtų, svarbu jas tinkamai laikyti. Pasak daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, šias daržoves reikia laikyti tamsioje, vėsioje ir mažai drėgmės turinčioje vietoje.

REKLAMA

„Optimali bulvių laikymo temperatūra yra maždaug 14-16 laipsnių. Tad šaldytuvas nėra tinkama vieta krakmolingoms daržovėms – dėl per šaltų sąlygų bulvėse esantis krakmolas gali virsti cukrumi. Tuo tarpu jeigu temperatūra per aukšta, bulvės sudygs anksčiau. Todėl jeigu bulves ketinate laikyti virtuvėje, bent jau darykite tai toliau nuo šilumą skleidžiančių šaltinių, tokių kaip orkaitė ar radiatorius“, – pataria daržovių žinovė.

Jei norite, kad bulvės kuo ilgiau išliktų šviežios, laikykite jas ne dėžutėje ar plastikiniame tinklelyje, o popieriniuose maišeliuose, padėtuose rūsyje, garaže ar sandėliuke. Šioms daržovėms reikia, kad oras cirkuliuotų.

REKLAMA
REKLAMA

Verta pasinaudoti ir ne vienos kartos išbandytu patarimu – tarp bulvių įdėti obuolį. Obuoliai išskiria medžiagą, vadinamą etilenu, kuri padeda bulvėms išlikti šviežioms, tvirtoms ir atitolinti dygimą. J. Sabaitienė išduoda, kad verta miške pasirinkti ir gilių ar kaštonų, o jų saują įmesti į bulves. Gilės apsaugos nuo drėgmės praradimo, o kaštonai atitolins daigų vystymąsi, rašoma pranešime spaudai.

3 pagerintos bulvių košės variantai – bus pigu ir skanu

Klasikinė bulvių košė – tai daržovės, gerai sutrintos su sviestu ir pienu ar grietinėle bei prieskoniais. Nemažai šeimininkių ją gardina keptais svogūnais ar keptos šoninės gabaliukais. Tuo tarpu kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo įprastą patiekalą paįvairinti produktais, kurių dažnas jau turi namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parmezano sūris. Bulvės ir sūris – derinys, kuris pavergia savo skoniu. Tarkuotas parmezanas ar kitas kietasis sūris suteiks košei daugiau charakterio ir išskirtinį skonį. Taip paruošti ypatingą košę paprasčiau nei paprasta.

„Gaminkite ją kaip įprastai – į virtas ir patrintas bulves įpilkite šiek tiek pakaitinto pieno arba grietinėlės, įdėkite sviesto ir gerai jas sutrinkite iki purumo. Tuomet – tiesiog įmaišykite tarkuoto parmezano. Idealu, jeigu jo patarkuosite šviežiai. Kiek? Tai tikrai priklauso nuo jūsų, bet siūlau skaičiuoti taip – pusės kilogramo bulvių kiekiui naudoti šaukštą tarkuoto parmezano sūrio“, – rekomenduoja G. Urbonavičiūtė.

REKLAMA

Kefyras. Pienas ar grietinėlė – būtinas bulvių košės ingredientas. Jį kai kurie keičia augalinės kilmės gėrimais, tačiau nedaugelis žino, kad košėje puikiai dera ir kefyras. Su juo pagaminta ji bus ypač malonios tekstūros, o lauro lapai suteiks malonų poskonį.

„Kol bulvės verda pasūdytame vandenyje, kelis lauro lapus minutę–pusantros pakepkite svieste keptuvėje ant vidutinės ugnies. Palikite atvėsti, išimkite lauro lapus. Karštas bulves sutrinkite, įpilkite pusę puodelio kefyro ir ištirpintą kvepiantį sviestą. Gerai išmaišykite, kad košė būtų vientisa ir kreminė. Pagardinkite druska pipirais, o patiektą dar galite šiek tiek apšlakstyti kefyru ir papuošti lauro lapais“, – receptu dalijasi kulinarijos technologė.

REKLAMA

Keptas česnakas. Česnakas dažnai gali pagerinti bet kurio patiekalo skonį, ir bulvių košė nėra išimtis. Naminis orkaitėje keptas česnakas namus pripildys apetitą žadinančiu aromatu, o košę pakylės į gurmanišką lygį.

„Orkaitėje kepamas visas česnakas, jis neskaldomas skiltelėmis. Tereikia šiek tiek nuvalyti išorinį lukštą – pačių skiltelių nelupti. Nuo galvutės viršaus nupjauti maždaug pusę centimetro, kad matytųsi skiltelių vidus. Sudėkite į keksiukų formeles apšlakstykite aliejumi ir uždenkite folija. Galite kiekvieną galvutę ir individualiai suvynioti į foliją. Iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite 30-40 minučių, kol česnakas suminkštės. Tuomet teliks iš pravėsusio išspausti minkštimą ir įmaišyti į bulvių košę“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Čia ne tarptautinis žinių patikrinimas, o kalba eina apie paprastą lietuviškos bulvių košės receptą. Tas "miesto ponų" išsidirbinėjimas gerą daiktą sugadinti kažkuo praskiedžiant ( pienukais, grietinėlėm ar sūreliais, kurie tikrai nė nepanašūs į sūrelius, nes yra viena chemija) . Mes kalbam apie TIKRĄ bulvių košę, kurią virė mūsų proseneliai, močiutės ir mamos : švariai nuskustos bulvės ir išvirtos pasūdytame vandenyje ( kai kas dar mėgsta "įmesti" svogūną ar krapų šakelę), sutrintos ir užpiltos kepintų svogūnų su lašinukais ar šonine padažu, kuris arba išmaišomas visam puode su koše, arba patiekiamas kiekvienam valgytojui atskirai.
Ir nereikia čia vaidinti žinovo , "įsikandus" svetimos kalbos žodį, nežinia,ką reiškiantį iš tiesų... Gal kai kas iš čia rašančių net geriau už jus žino kitas kalbas ar tarptautinius terminus, bet nesipuikuoja savo žiniomis ten, kur tai netinka...
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų