REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis dar nepagrįstai bijoma, kad mikrobangų krosnelės elektromagnetinės bangos gali turėti neigiamą poveikį sveikatai. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė griauna šį mitą ir sako, kad maisto šildymo mikrobangų krosnelėje baimintis nereikėtų.

Vis dar nepagrįstai bijoma, kad mikrobangų krosnelės elektromagnetinės bangos gali turėti neigiamą poveikį sveikatai. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė griauna šį mitą ir sako, kad maisto šildymo mikrobangų krosnelėje baimintis nereikėtų.

REKLAMA

„Dažnai klaidingai manoma, kad mikrobangų krosnelės skleidžiamos bangos yra beveik tas pats, kas jonizuojančioji spinduliuotė, tačiau taip tikrai nėra. Mikrobangos – elektromagnetinės spinduliuotės forma, kur veikia energijos bangos, panašios į radijo bangas, tik gerokai trumpesnės. Jos yra selektyvios ir veikia vandens bei maisto molekules.

Dėl mikrobangų poveikio šios molekulės bando pasisukti taip, kad sutaptų su mikrobangų elektriniu lauku, o judėdamos išjudina kitas molekules. Tokiu būdu kaupiama energija pavirsta į šilumą. Tai įprastas fizikinis procesas, o tokiu būdu pašildytame maiste nelieka jokių spindulių ar bangų, galinčių pakenkti sveikatai. Maisto šildymas mikrobangų krosnelėje yra toks pat naudingas, kaip ir kitais būdais termiškai apdorotas maistas“, – aiškina E.Gavelienė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, šiuolaikinės mikrobangų krosnelės yra labiau apsaugotos nei gamintos prieš dvi dešimtis metų. Naujausi įrenginiai turi specialias apsaugas, kurios šildant maistą visiškai nepraleidžią mikrobangų spinduliuotės. Vis dėlto bijantiems dėl šio prietaiso veikimo gydytoja pataria šildant maistą nuo šio prietaiso kiek atsitraukti.

REKLAMA

Nenaudoti perteklinių riebalų

Mikrobangų krosnelėse termiškai apdorotas maistas nesiskiria nuo grilyje ar keptuvėje be papildomų riebalų šildomo maisto. Pasak gydytojos dietologės E.Gavelienės, svarbiausia – pagamintų produktų nešildyti pakartotinai.

„Termiškai apdorojant maistą mikrobangų krosnelėje ar kituose prietaisuose, jis praranda kai kurias maistines medžiagas, pavyzdžiui, vandenyje tirpius vitaminus. Šios medžiagos yra neatsparios šildymui, tad dalis vitaminų suskyla.

Mineralai, skaidulos ir kiti mikroelementai mikrobangų krosnelėje gaminamame maiste išlieka. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad kelis kartus šildytas maistas yra menkavertis, jo maistingumas žymiai sumažėja, o ir mikrobiologinio užterštumo rizika didėja“, – pažymi E.Gavelienė.

Gydytoja priduria, kad geriausia valgyti šviežiai pagamintą maistą, o jeigu tokios galimybės neturite – šildant patiekalą reikėtų nenaudoti papildomų riebalų ir maisto neperkaitinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų