REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki Seimo rinkimų likus penkiems mėnesiams didžiųjų partijų lyderiai atskleidė, kaip jiems ruošiasi. Į Lietuvą atėjusi pandemija aukštyn kojomis apvertė rinkiminę kampaniją, tačiau partijų lyderiai nusiteikę optimistiškai ir kai kurie jau dėlioja galimą koaliciją po rinkimų.

Iki Seimo rinkimų likus penkiems mėnesiams didžiųjų partijų lyderiai atskleidė, kaip jiems ruošiasi. Į Lietuvą atėjusi pandemija aukštyn kojomis apvertė rinkiminę kampaniją, tačiau partijų lyderiai nusiteikę optimistiškai ir kai kurie jau dėlioja galimą koaliciją po rinkimų.

REKLAMA

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vedlys Ramūnas Karbauskis teigia, jei sulauktų rinkėjų pasitikėjimo, koaliciją galėtų burti su visais – neatmestų ir konservatorių, ir liberalų.

„Viskas priklauso nuo to, ar mes būsime tos koalicijos ašimi, ar ne. Kiek galimi partneriai priimtų mūsų matymą ir mūsų žingsnius. Mes galėtume formuoti su visais ir čia nėra skirtumo, kas tai bebūtų: ar konservatoriai, ar liberalai, ar socialdemokratai, ar socialdemokratų darbo partija. Tai neturi reikšmės.

Bet kokiu atveju, svarbus apsisprendimas, ką mes norime padaryti. Jeigu tuos sprendimus palaikytų, pavyzdžiui, konservatoriai, tai kodėl gi ne? Šioje vietoje nėra blogų žmonių, čia yra gebėjimas arba negebėjimas priimti bendrą sprendimą“, – sako R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis atsako trumpai: „Esame atviri darbui su visomis valstybiškai nusiteikusiomis partijomis, o apie koalicijas kalbėsime po rinkimų.“

REKLAMA

Karbauskis: rinkėjams reikės tik palyginti, ką darė valdžios

Valstiečių lyderis R. Karbauskis teigia, kad koronavirusas rinkimų kampaniją pakeitė iš esmės ir ji visiškai kitokia nei būdavo iki šiol. Anksčiau vienas efektyviausių dalykų būdavo ėjimas nuo durų iki durų. Dabar aišku, kad to tikrai nebebus, kaip ir nebus didesnių susitikimų su rinkėjais.

„Mums lengviau nei visiems kitiems, nes mes esame valdžioje. Vyksta kasdieninis darbas ir tai kartu yra kaip rinkiminė kampanija. Jei tavo darbai tenkina žmones, tai papildomai nieko aiškinti nebereikia. Jei žmonėms tiks valdžios sprendimai, tai jie gali pratęsti pasitikėjimo mandatą, o jei netiks – tai jie pasirinks kitus.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar mums viskas priklauso nuo to, kaip seksis tvarkytis su tuo, ką turime. Jei tai bus efektyvu, tai mums rinkimuose nieko nebereikės sakyti, mums tiesiog reikės dalyvauti. Bet kokiu atveju, jei žmonės neakli, nekurti ir turi puikią atmintį, o mūsų žmonės tokie ir yra, tai jiems tokiu atveju beliks tik palyginti, ką darė valdžios. Kai mūsų pagrindiniai konkurentai konservatoriai ir liberalai krizę valdė 2008 ir 2009 metais“, – sako politikas.

R. Karbauskis aiškina, kad pirmoji koronaviruso problemos dalis, tai yra sveikatos dalis, puikiai suvaldyta. Dabar yra aktuali ekonominė dalis. Valstiečiai gegužės pabaigoje ketina skelbti partijos narių pavardes, kurie ketina dalyvauti rinkimuose, o eiliškumas turėtų paaiškėti birželio pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Turime ambicijų tęsti darbą ir reformas, kurias pradėjome. Manau, kad mūsų sąrašas bus labai konkurencingas ir net neabejoju, kad vieni iš rinkimų favoritų tikrai būsime mes. Įsivaizduoju, kad vieni iš favoritų bus dar konservatoriai, bet daugiau nelabai suprantu, kas galėtų būti.

Mūsų frakcijoje Seime šiandien yra 49 nariai. Tai įspūdingas skaičius ir tie žmonės turi ketverių metų patirtį. Prieš ketverius metus neturėjome net tiek narių, kai reikėjo sudaryti sąrašą. Dabar jau tos problemos nėra“ , – kalba parlamentaras.

2016 metais vienas iš rinkiminių kozirių buvo Saulius Skvernelis. Pasiteiravus, ar šiemet bus taip pat, R. Karbauskis neatsakė: „Tuos atsakymus gausite jau labai greitai. Bet kokiu atveju, aš manau, kad rinkimuose ne koziris buvo S. Skvernelis, o tai, kad mes turėjome stiprią komandą ir mes ją tebeturime. Jos pavydi visi.“

REKLAMA

Landsbergis: į premjero pareigas siūlysime Šimonytę

Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigia, kad suplanuotą rinkimų kampaniją sustabdė, tačiau pasiruošimas rinkimams nesustojo.

„Šiuo metu daugiausiai dėmesio skiriame rinkimų programos atnaujinimui, nes pandemija iškelia naujus iššūkius, kuriems reikia atsakymų. Ypač ekonomikos, sveikatos apsaugos ir švietimo srityse.

Rinkimams esame nusiteikę pozityviai. Turime stiprią sąrašo lyderę Ingridą Šimonytę, stiprius, patyrusius vienmandatininkus ir turėsime labai stiprią, konceptualiai naują rinkimų programą.

Vieno kozirio neieškome ir neturėsime, visados stengiamės būti visapusiškai stiprūs. Tikime visuomene ir kad Lietuvos žmonės sudėtingais laikais pasitikės politine jėga, kuri turi solidžiausią patirtį, kompetencijos ir stiprią komandą“, – teigia G. Landsbergis.

REKLAMA

Konservatoriai greitu metu žada pristatyti rinkimų programą ir pateikti visus svarbiausius akcentus.

„Iki tol nenorėčiau plėtotis ir atskleisti kortų, bet be abejo labai daug dėmesio dėsime šalies ekonomikai, kuri susiduria su rimtais iššūkiais, o valdžios planas neveikia sveikatos apsaugai, švietimui.

Džiaugiuosi, kad Ingrida Šimonytė ėmėsi vesti sąrašą, kad prie komandos prisijungė ir Klaipėdos lyderiu tapo buvęs kariuomenės vadas Arvydas Pocius. Patarėjų komandoje turime buvusį prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėją Mindaugą Lingę, užsienio politikos specialistą Matą Maldeikį ir kitus.

Šią savaitę paskelbėme apie buvusio aplinkos ministro Kęstučio Navicko prisijungimą, kas įrodo mūsų nusiteikimą keisti Lietuvos aplinkosaugos kryptį, orientaciją į žaliąją politiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rinkimų pergalės atveju ministro pirmininko pareigoms siūlysime I. Šimonytę. Apie kandidatūras į kitas pozicijas dar nekalbėjome, nes programa mums yra svarbiau nei postai“, – teigia G. Landsbergis.

Paluckas apie pasitraukimą iš opozicijos: nereiškia, kad esame su valstiečiais

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas teigia, kad dėl koronaviruso pasikeitė rinkimų kampanijos sąlygos. Dabar dominuos netiesioginio kontakto priemonės: kaip internetas, laikraščiai, lankstinukai, radijas ir kita skaitmeninė erdvė.

Praėjusią savaitę socialdemokratai atsitraukė iš opozicijos. Tačiau G. Paluckas aiškina, kad tai nereiškia nieko dėl naujos koalicijos būrimo po rinkimų.

REKLAMA

„Mes esame savarankiška opozicinė partija ir frakcija Seime. Tai nieko nereiškia naujų rinkimų ir koalicijų kontekste. Tai nereiškia, kad mes jau esame su valstiečiais, arba, kad nesame su konservatoriais. Kai bus išdalinti mandatai, matysime, kas turės imtis atsakomybės už Vyriausybės formavimą ir tada galėsime šnekėti.

Tikrai nenoriu dar ketverių metų to paties, ką turėjome. Taip, kaip yra dabar niekaip netenkina manęs ir kitų Lietuvos žmonių. Tai buvo aiškiai pasakyta ir ne kartą prieš tai buvusiose rinkimuose ir visuomenės apklausose.

Kokia koalicija formuosis, tai priklausys nuo programų, nuo siūlymų, kaip toliau veiksime ir dirbsime. Deja, ši Vyriausybė padarė tą pačią klaidą, kaip darė ir daugybė kitų Vyriausybių iki tol. Tikrų prioritetų neturėjo, o Vyriausybės programoje surašyta beveik 500 įvairiausių priemonių ir visą laiką suvalgė politinės batalijos ir pykčiai.

REKLAMA

Tos didžiosios šešios reformos, kurias iš pradžių užsibrėžė įgyvendinti, tai jos taip ir liko neįgyvendintos. Tokia realybė. Naujoji Vyriausybė turėtų apsibrėžti keturis ar penkis prioritetus, bet per ketverius metus reikia juos ir įgyvendinti. Į tai reikia koncentruotis, o ne blaškytis tarp visokiausių Konstitucijos keitimų ar kovų, ar bus galimybė nusipirkti alaus bokalą paplūdimyje, ar ne. Tai antraeilės reikšmės dalykai“, – sako G. Paluckas.

Socialdemokratų vedlys teigia, kad rinkimų programa jau yra parengta, bet virusas verčia keisti ne turinį, o formą. Dominuos krizės įveikimo planai: socialinės, emocinės ir ekonominės dalys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iš principo, mūsų konceptuali pozicija nė kiek nepasikeitė: kaip prieš dvejus metus kalbėjome, kad valstybės sėkmė yra matuojama ne įvairiais indeksais kaip verslo ar BVP, kiek sukuriame paslaugų ar prekių. Tai prastas matavimo būdas ir neparodo pačios valstybės kokybės. Krizė atskleidė silpnąsias vietas ir mūsų pagrindinis akcentas, kiek valstybė sugeba užtikrinti, kad visa visuomenė galėtų būti sveika ir išsilavinusi.

Didžiausias dėmesys turi būti skiriamas socialinei atskirčiai, nes po krizės ji dar gilės. Regionuose smulkus ir vidutinis verslas bei savarankiškai veikiantys asmenys nukentės labiau nei ekonomikos centruose, kurie gyvena ne tik iš vidaus vartojimo, bet ir iš eksporto.

REKLAMA

Kitas dalykas, tai sveikatos priežiūros įstaigų ir paslaugų prieinamumas. Mes matėme per dvejus metus įvairias iniciatyvas jas uždaryti, optimizuoti, gydytojai ir ambulatorijos traukėsi ir jų mažėjo. Tai dabar apie tai niekas nebedrįs šnekėti. Visi mokslininkai kalba, kad per pasaulį įvairūs virusai sklis ir toliau.

Švietimas yra kritinės svarbos dalykas. Virusas parodė, kad alternatyvų klasikiniam, tvirtam, išprususiam ir žinančiam, ką daro, mokytojui, mes neturime. Nuotolinis mokymas yra ne visiems prieinamas ir ne visi turi vienodas motyvacijas, dėl to mes jau dabar matome labai didelius skirtumus.

Visi dabar rūpinomės savo sveikata ir gyvybe. Visi pamiršom gilumines problemas kaip švietimo, sveikatos, mokesčių perskirstymo dėl kurių prieš tai vyko streikai. Tos problemos niekur nedingo, tiesiog jas užklojo kita aktualija. Bet jos grįš prieš rinkimus ir ypatingai po rinkiminės kampanijos. Nauja Vyriausybė gaus ne tik užduotis, bet ir padidėjusią valstybės skolą, tai bus rimtų reikalų“, – sako G. Paluckas.

REKLAMA

G. Palucko teigimu, ta partija, kuri laimės daugiausiai mandatų, kuri formuos valdančiąją daugumą ir Vyriausybę, tai jos lyderis ir sąrašo pirmasis numeris yra kandidatas į premjerus.

„Tai nerašyta standartinė taisyklė ir politinės kultūros dalis. Aš esu partijos lyderis. Manau, kad mes turime pakankamai potencialo užimti pirmąją vietą po rinkimų. Be abejo, rinkėjai įvertins išdėstytas programas ir teikiamus pasiūlymus ir nuspręs.

Tikiu, kad mes galime laimėti šiuos rinkimus. Tokiu atveju man tektų prisiimti atsakomybę ir suburti valdančiąją daugumą ir atitinkamai iš to su visomis išplaukiančiomis pasekmėmis“, – teigia G. Paluckas.

Čmilytė-Nielsen: su kai kuriais nematome darbo kartu

Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pripažįsta, kad tenka koreguoti rinkiminę programą, nes situacija yra dinamiška.

REKLAMA
REKLAMA

„Ekonomikos prognozės, kurios metų pradžioje buvo rožinės ir optimistinės – tai dabar jos pasikeitė iš esmės. Keičiasi svarbiausios temos ir prioritetai. Pavyzdžiui, žmogaus teisės ir laisvės liberalams visada buvo labai svarbios, bet dabar karantino kontekste – tai šis klausimas yra dar opesnis“, – teigia parlamentarė.

Pasiteiravus apie galimas koalicijas, V. Čmilytė-Nielsen teigia, kad dar per anksti apie tai kalbėti.

„Likus penkiems mėnesiams iki rinkimų dalintis būsimus laurus dar tikrai ne laikas. Mano nuomone, kažkokių tikslių prognozių viešinimas dar likus tiek laiko taip pat būtų netikslingas.

Rinkėjai viską sustatys į teisingas vietas. Bet, kalbant apie mano prognozes ir mano kaip partijos lyderės tikslą, tai užsibrėžtas tikslas būti tarp keturių pirmaujančių ir turėti ne blogesnį rezultatą nei 2016 metais.

Kalbant apie politines jėgas, su kuriomis nematome kartu darbo, manyčiau, kad su tomis, kurios propaguoja draudimų politiką mums būtų ne pakeliui“, – teigia partijos pirmininkė, o paklausus, ar kalba apie „valstiečius“, atsakė, kad tai palieka interpretacijai.

Pasak politikės, liberalai yra už dirbantį, iniciatyvų žmogų, kuris yra pasirengęs savimi pasirūpinti ir kuriam valstybė turėtų netrukdyti.

„Šioje pandemijos akivaizdoje reikia kalbėti ir apie tuos, kurie nublokšti į rizikos zoną, kurie prarado darbą. Juos reikia palaikyti ir padėti. Tiems, kurie sugebėjo prisitaikyti, jiems valstybė turėtų netrukdyti. Mes turime ką pasakyti visoms visuomenės grupėms. Optimizmo ir gebėjimo žvelgti į atsiveriančias galimybes po krizės labiausiai reikės“, – sako pašnekovė.

REKLAMA

Vasaros pradžioje birželio mėnesį liberalai ketina reitinguoti daugiamandatininkų sąrašus: „Prasidėjus rinkimams tikrai ne rinkiminė taktika rūpėjo ir tas planavimas buvo šiek tiek nustumtas į priekį. Rinkiminė kampanija šiais metais bus šiek tiek trumpesnė.“

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, jų sąraše bus ir naujų pavardžių, tačiau kol kas jų neviešina.

Uspaskichas: esu pasiruošęs būti geriausiu premjeru

Darbo partijos vedlys Viktoras Uspaskichas teigia, kad rinkimų kompanija pasikeitė visiškai. Buvo suplanuotas turas ir 40 susitikimų, paruošti plakatai, sukurta susitikimų programa ir suburta komanda. Visa tai jiems teko atšaukti.

„Mes bandysime savo partijos programą platinti per žiniasklaidą, socialinius tinklus. Karantiną atšaukus aktyviau turės bendrauti skyriaus vadovai su vietiniais žmonėmis. Jei gyvenimas duos galimybę susitikti su rinkėjais, tai aišku, kad važiuosiu su visa komanda“, – teigia politikas.

Pasiteiravus, ar pats dalyvaus Seimo rinkimuose ir bus sąrašuose, V. Uspaskichas aiškino, kad dar galvoja apie tai.

„Bet čia ne taip svarbu, nes ir taip aktyviai dalyvauju rinkimuose. Aišku, mane daugiau domina vykdomoji valdžia nei įstatymų leidimo.

Esu tikras, jei visuomenė įsigilins į mūsų programą, tai pamatys, kad ji suteikia galimybę valstybėje padaryti proveržį ir stabilizuoti situaciją. Patys suteiktų galimybę gyventi iš savo sukurtos pridėtinės vertės, o ne skolintis 30 metų. Mano noras nebekabinti skolų ant ateities kartų. Valstybė nebeturėtų stovėti su ištiesta ranka ir prašyti pagalbos iš užsienio, o reikėtų patiems sugebėti išgyventi bet kokiose sąlygose ir bet kokios krizės metu“, – sako europarlamentaras.

REKLAMA

V. Uspakichas teigia, kad yra pasiruošęs užimti premjero postą: „Labai laisvai ir esu tam pilnai pasiruošęs. Beveik 20 metų dirbu aktyvioje politikoje, šiandien turiu pakankamai patirties ir laisvai galėčiau imtis tokios atsakomybės ir būti geriausiu premjeru.“

Prakalbus apie galimą koaliciją po Seimo rinkimų, V. Uspaskichas teigė, kad svarbiausia ne partijos pavadinimas, o programinės nuostatos.

„Bus uždarytas partijų pavadinimas ir skaitomos programos. Jeigu atitiktų mūsų nuostatas, tuomet derėtumėmės. Nesvarbu, ar mes laimėsime rinkimus, ar būsime antri, ar treti, tai mes kalbėtumėmės ir jungtumėmės į valdančiąją daugumą tik tuo atveju, jei būtų įtraukti pagrindiniai mūsų Darbo partijos punktai.

Jei nebus, jau dabar sakau, kad liksime opozicijoje, jei nesugebėsime susitarti. Tos nuostatos turėtų būti įrašytos ne tik į valdančiosios daugumos sutartį, bet ir į Vyriausybės programą“, – sako politikas.

V. Uspaskichas mano, kad Darbo partijos programa turėtų iššaukti diskusijas visuomenėje ir valdžioje.

„Pirmas dalykas, kurį mes akcentuojama, tai išėjimas iš pandemijos, karantino ir koronaviruso krizės. Jeigu nebus visi pinigai išnaudoti iki rinkimų, nes, ko gero, valdžia stengsis taip padaryti, kad turėtų teigiamą poveikį rinkėjams. Jei bus dar galimybė, mes norėtume, kad visi kompensavimo pinigai praeitų pro lietuviškos kilmės produkciją. Būtų atgaivintas verslas ir sukurta daugiau naujų darbo vietų.

REKLAMA

Kita ilgalaikė strategija – tai reikia sukurti Lietuvoje palankesnes investicijas lengvajai ir maisto pramonei nei aplinkinėse valstybėse. Reikia geresnių sąlygų tiems verslams, kurie eksportuoja prekes ir konkuruoja vidaus rinkoje.

Mūsų programoje taip pat numatyta dėl pensijų, minimalaus atlyginimo, verslo sąlygų sulyginimo Europoje. Tai reikėtų daryti ir Lietuvoje. Pensijos turi būti didesnės nei MMA, nes pensininkai atidirbę visą gyvenimą tikrai turi teisę į padorų gyvenimą. Programoje taip pat numatyta pagalba regionų vystymuisi. Taip pat norime, kad turguje būtų sukurtos vienodos sąlygos Lietuvoje pagamintai produkcijai ir atvežtinei iš užsienio“, – teigia politikas.

Pasak V. Uspaskicho po partijos suvažiavimo birželio pabaigoje ar liepos pradžioje planuojama paskelbti partijos narių sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų