REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Geminidų meteorų lietus (nuotr. Vida Press)

Metai jau eina į pabaigą nusinešdami visus įvykius į istorijos puslapius. Pasibaigus vieniems metams atkeliauja kiti, tikėtina, tokie pat įdomūs. Ateinančiais metais nustebins dangaus skliautas, kuris dovanos ne vieną kvapą gniaužiantį reginį.

23

Metai jau eina į pabaigą nusinešdami visus įvykius į istorijos puslapius. Pasibaigus vieniems metams atkeliauja kiti, tikėtina, tokie pat įdomūs. Ateinančiais metais nustebins dangaus skliautas, kuris dovanos ne vieną kvapą gniaužiantį reginį.

REKLAMA

Kvadratidų meteorų lietus

Sausio 3 dieną Žemėje bus matomas kvadrantidų meteorų lietus. Jis žinomas tuo, jog jo metu skriejantys meteorai būna ryškesni, nei vidutiniai.

Kvadrantidų paliekama šviesa trunka ilgiau, nei kitų meteorų. Tačiau šis fenomenas, savaime, yra trumpesnis, trunkantis tik kelias valandas. Tuo tarpu, kiti meteorų lietūs gali trukti iki dviejų dienų.

Manoma, kad kvadrantidai yra susiję su asteroidu 2003 EH1, kurį astronomai laikė išnykusia kometa, tai reiškia, kad visas joje buvęs ledas ir dulkės išgaravo.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia NASA, lietaus pikas trunka maždaug 6 valandas. Šiais metais tikimasi per valandą sulaukti apie 120 meteorų.

Juno paliks Jupiterį

2011 metais NASA įkurtas kosminis laivas Juno 2016 metų liepą atkeliavo į Jupiterį. Tikimasi, kad jis padės mokslininkams pagerinti supratimą apie Jupiterio kilmę ir raidą.

REKLAMA

Iš karto po atkeliavimo į Jupiterį, kosminis laivas išsiuntė atgal į Žemę pirmąją savo nuotrauką darytą planetoje, joje matyti trys iš keturių didžiulių Jupiterio mėnulių.

Kaip teigia NASA, Kelionės metu, bus sužinota, kiek vandens yra šios planetos atmosferoje. Taip pat bus matuojama atmosferos sudėtis ir temperatūra, braižomas magnetinio ir gravitacijos laukų žemėlapis, kad atskleistų planetos struktūrą.

Manoma, kad Juno grįš 2018 metų vasarį.

TESS medžios Egzoplanetas

NASA į kosmosą planuoja paleisti keliaujančių egzopalnetų tyrimo palydovą (TESS). Tai įvyks 2017 metų gruodį.

REKLAMA
REKLAMA

Palydovo misija bus rasti egzoplanetas, kurios periodiškai blokuoja šviesą nuo jų pagrindinės žvaigždės. Palydovas apžvelgs 200 tūkstančių ryškiausių, šalia saulės esančių, žvaigždžių.

Mokslininkai numano, kad TESS įtrauks į sąrašą daugiau kaip 2 tūkstančius planetų ir padidins dabar žinomų egzoplanetų skaičių, kaip teigia NASA. Iš tų planetų, apie 300 numatoma, kad bus Žemės dydžio arba didesnės.

Planuojama, kad TESS sudarys šį planetų sąrašą per du metus.

Cassini erdvėlaiviui teks sudužti

Po 20 metų, NASA Cassini kosminis laivas prieis liepto galą ir atsitrenks į Saturno paviršių.

Misija pasibaigs 2017 metų rugsėjį, kai Cassini pasiners į Saturno atmosferą, kur jis suirs ir pavirs nuolaužomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki pat erdvėlaivio pražūties, jis siųs paskutinės minutės duomenis mokslininkams.

Savo paskutinės kelionės aplink šešias planetas nuo saulės metu, erdvėlaivis gaus dar niekada nematytą Saturno žiedų vaizdą ir kelis kartus studijuos jo mėnulius Enceladą ir Titaną.

Cassini nebegrįš į Žemę ir bus sunaikintas dėl paprastos priežasties - jam baigsis degalai. Taip nutiko todėl, kad erdvėlaivis studijavo kosmosą 16 metų ilgiau, nei iš pradžių buvo planuota.

Geminidų Meteorų lietus

Kartu su šventinėmis dekoracijomis, gruodį, sugrįš ir meteorų lietus.

Beveik 200 metų senumo, Geminidų meteorų lietus pirmą kartą buvo užfiksuotas 1822 metais nuo valties plaukiančios Misisipės upe.

REKLAMA

Dažniausiai, šio lietaus metu, galima pamatyti apie 120 krentančių žvaigždžių per valandą.

Geriausia galimybė pamatyti Geminidų meteorų lietų bus sausio 3 ir sausio 4 naktimis.

Kinija šauna į Mėnulį

Dokumente, išleistame gruodžio 27 dieną, Kinija pareiškė, kad 2018 metais planuoja aplankyti tolimąją mėnulio pusę.

Manoma, kad Chang’e-4 mėnulio zondas pakils iki 2017 metų pabaigos. Šios misijos užbaigimas padarys Kiniją pirmąją šalimi, kuri nuleis zondą tolimojoje mėnulio pusėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų