REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2013-aisiais Vilniuje planuojama užbaigti ne vieną stambų, dešimtis ir šimtus milijonų kainuosiantį projektą. Kai kurių jų įgyvendinimas trunka jau keletą metų, o darbus dažnai stabdo lėšų trūkumas.

2013-aisiais Vilniuje planuojama užbaigti ne vieną stambų, dešimtis ir šimtus milijonų kainuosiantį projektą. Kai kurių jų įgyvendinimas trunka jau keletą metų, o darbus dažnai stabdo lėšų trūkumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šias metais ketinama pabaigti kelis infrastruktūrinius, komercinius bei rekreacinius projektus. Be kitų smulkesnių mieste vykdomų investicijų ir statybų, didžiausi projektai planuojami šie:

REKLAMA

Keliai ir gatvės

Į Vakarinio aplinkkelio II etapą šiemet bus investuota beveik 169 mln. litų. Vakarinio aplinkkelio II etape jau atlikta beveik 60 % visų darbų, statybas planuojama baigti 2014 m. pradžioje. Pabaigus projektą nuo L. Asanavičiūtės iki Ozo gatvių bus nutiesta 2,84 km ilgio atkarpa ir joje pastatyti 3 viadukai (ties L. Asanavičiūtės ir Gerbutavičiaus gatve, ties Pilaitės prospektu ir pėsčiųjų viadukas ties V. Maciulevičiaus gatve).

REKLAMA
REKLAMA

Vakarinio aplinkkelio I etapo darbai buvo užtęsti ir vėlavo dvejus metus. II etapo statybos vyksta sparčiau ir planuojamos užbaigti po pusantrų metų. 2014 metais tikimasi pradėti parengiamuosius III etapo darbus. Vakarinio aplinkkelio III etapą planuojama suskirstyti į A ir B dalis. IIIA etapo metu bus nutiesta gatvė nuo Ozo g. iki Šiaurinės g., o IIIB etapo metu – nuo Šiaurinės g. iki Ukmergės. g. Viso projekto vertė gali siekti 655 mln. litų, iš kurių didžioji dalis - Europos Sąjungos lėšos.

Planuojama baigti ir Goštauto-Geležinio Vilko gatvių estakadą, kurios projektas buvo parengtas dar 2007 metais. Po dvejų metų Geležinio Vilko ir A. Goštauto gatves sujungs naujas viadukas, kuris pagerins eismo sąlygas iš Kauno, Trakų į Vilniaus centrą važiuojantiems vairuotojams. Projektą vykdančių bendrovių „Latvijas tilti“ ir „Kauno keliai“ vadovai žada, kad bandys vairuotojams sudaryti kuo mažiau nepatogumų, tačiau vis dėlto artimiausius dvejus metus eismas šioje Geležinio Vilko atkarpoje bus gana sudėtingas. Projekto vertė siekia beveik 32 mln. Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet planuojamas ir gatvių apšvietimo atnaujinimas, kuris Vilniaus miestui atsieis apie 180 mln. Lt. Šiais metais ketinama pasirašyti sutartį su konkursą laimėjusius projekto vykdytoju. Gatvių apšvietimo infrastruktūros nusidėvėjimas siekia 89,5 proc., ji neužtikrina normatyvuose nustatyto apšvietimo lygio, gedimai pastebimi pavėluotai. Taupant lėšas (per metus gatvių apšvietimui skiriama nuo 10 iki 14 mln. Lt) siekiama iš esmės atnaujinti gatvių apšvietimo infrastruktūrą: įdiegti moderniausias technologijas, tinklo valdymo ir kontrolės sistemą, skirtą reguliuoti apšvietimo intensyvumą pagal poreikį, o duomenis apie gedimus tinkle pateikti centralizuotai elektroniniu būdu. Atnaujinus apšvietimo valdymo sistemą, ne tik bus taupomos miesto biudžeto lėšos, efektyviai valdomas gatvių apšvietimo tinklas, užtikrinantis gyventojų bei miesto svečių saugumą, bet ir mažės miesto oro užterštumas (suvartojant mažiau elektros į aplinką išmetama mažiau anglies dioksido (CO2).

REKLAMA

Verslo aplinka

Privačios kompanijos šiais metais planuoja pradėti administracinių pastatų statybas Konstitucijos prospekte 21. Čia planuojama statyti šiuolaikinį verslo centrą „Quadrum“, į kurį konkursą laimėjusi Norvegijos nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Schage Real Estate“ ketina investuoti per 200 mln. litų.

Pagal naujausias architektūros tendencijas suprojektuotą verslo centrą planuojama baigti 2015 m. rugsėjį. Aukščiausiai biurų klasei priskiriamas verslo centras išsiskirs novatoriškais techniniais sprendimais. Jis taps pirmuoju Baltijos šalyse, turėsiančiu tarptautinį poveikio aplinkai vertinimo sertifikatą BREAAM. Verslo centro statybos darbai bus pradėti jau šių metų sausio mėnesį. Naująjį verslo miestą mieste sudarys trys pastatai, kurie kartu su kitomis erdvėmis užims bendrą 70 tūkst. kv. m. plotą. „Quadrum“ apims ne tik biuro patalpas, bet ir rekreacinę zoną – apželdintą miesto gyventojams ir svečiams atvirą kiemą, 700 vietų požeminį garažą, taip pat atskiras kultūrines bei paslaugų zonas. Bendra „Schage“ investicijų vertė į projektą – 260 mln. litų.

REKLAMA

Į Konstitucijos pr. 29 atsirasiantį komercinės paskirties objektą planuojamos apie 75 mln. Lt investicijos.

2013-aisiais bus užbaigtas IKEA prekybos centro projektas, į kurį šiemet ketinama investuoti 160 mln. Lt. Vilniuje, Žirnių gatvėje, netoli oro uosto jau pradėtos pirmosios Baltijos šalyse IKEA parduotuvė statybos. Šalia naujojo prekybos centro bus nutiestas naujas kelias į oro uostą, kuris buvo suplanuotas anksčiau. Iš viso IKEA investicijos Vilniuje turėtų siekti apie 100 mln. eurų (370 mln. Lt). Vien 26 tūkst. kv.m ploto IKEA prekybos centre bus sukurta apie 200 naujų darbo vietų. Prekybos centras turėtų atsidaryti šių metų rugpjūtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rekreacinė aplinka

Šiemet planuojamas pastatyti naujas futbolo stadionas pagal Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) klasifikaciją. Tai būtų ketvirtos kategorijos, ne mažiau kaip 10 tūkst. vietų stadionas. Vieno žiūrovo vietos kaina numatoma kainuos ne daugiau kaip 2,5 tūkst. eurų (8,6 tūkst. litų). Stadiono įrengimo darbai neturėtų tęstis ilgiau nei 3 metus, o išsimokėjimo už pastatytą objektą terminas – ne trumpesnis, kaip 10 metų. Stadiono statyba iš viso atsieis apie 86 mln. litų. Šiuo metu sostinėje yra atnaujintas Lietuvos futbolo federacijos stadionas (Liepkalnio g.), kuriame telpa apie 5,4 tūkst. žiūrovų. UEFA ketvirtos kategorijos reikalavimus atitinkančio stadiono kol kas nei Vilniuje, nei Lietuvoje nėra. Tokį pastačius, stadione vyktų UEFA organizuojamos Čempionų lygos bei Europos taurės turnyrų grupinių etapų varžybos.

REKLAMA

Šiuo metu Vilniuje užkonservuotas Nacionalinis stadionas, kuris yra tiek Vyriausybės, tiek miesto savivaldybės projektas. Pinigų jam siūloma ieškoti 2014-2020 m. ES struktūrinės paramos Lietuvai krepšelyje. Apytikriais skaičiavimais, statyboms pabaigti gali prireikti daugiau kaip 300 mln. Lt. Nacionalinis stadionas sostinės Šeškinės rajone pradėtas statyti dar 1987 m., tačiau vėliau darbai nutraukti. Projekto įgyvendinimas buvo tęsiamas 2007 m., bet dėl lėšų stygiaus statybos vėl sustabdytos.

Lazdynų baseino rekonstrukcijai šiais metais planuojama skirti apie 12 mln. litų. Šiuo metu čia treniruojasi Vilniaus vandens sporto mokyklos moksleiviai. Iš viso šiame baseine treniruojasi apie 700 suaugusių ir jaunųjų sportininkų. Čia veikia 8 takelių 50 metrų baseinas, yra atnaujintos dušų patalpos. Baseine nėra galimybių mokytis plaukti tik patiems mažiausiems – mažieji baseinai neveikia jau nuo 1993 metų. Buvo svarstomos dvi galimybės: šalia statyti naują baseiną ir tuomet rekonstruoti senąjį arba rekonstruoti dabartinį baseiną. Vis dėlto pasilikta prie pigesnio, antrojo varianto.

2013-aisiais numatoma naujų darželių statyba Santariškėse ir Perkūnkiemyje. Planuojama, kad apie 240 vietų lopšelis-darželis Santariškėse galėtų būti pastatytas iki šių metų rugsėjo. Darželio projektas jau paruoštas, gauti visi reikalingi leidimai. Darželio statybą organizuos savivaldybės bendrovė UAB „Vilniaus vystymo kompanija“. Nuo 2011 metų, naudojant esamą savivaldybės turtą ir suremontavus kai kurias darželiuose esančias patalpas, sukurta apie 850 naujų vietų sostinės darželiuose. Artimiausiu metu, 2013 ir 2014 metais planuojama įsteigti dar bent 820 vietų – Viršuliškėse, perkėlus Šalomo Aleichemo mokyklą į kitas patalpas, taip pat pastačius naujus darželius Perkūnkiemyje bei Santariškėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų