REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prabėgus trečdaliui 2012 metų pradeda ryškėti šiųmetiniai pasaulio akcijų rinkų laimėtojai ir nevykėliai, rašo „The Telegraph“.

REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, daugelis aukščiausiai pakilusių pradėjo nuo žemai, kas ypač akivaizdu Kaire.

Egiptiečių akcijų vertė pernai nukentėjo nuo suirutės, kurią sukėlė prezidento nuvertimas. Tačiau 2012 metai žada atsigavimą, nors ginčai tarp vyriausybės ir parlamento gali užkirsti kelią deryboms dėl paskolos iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF).

REKLAMA

Žinoma, ramesniais laikais ekonomika labiau nei politika veikia akcijų kainų augimą. Antroje vietoje atsidūręs Vietnamo Hošimino indeksas pagaliau baigė kristi žemyn ir išaugo 35 procentais.

Pernai Azijoje pasirodžiusi bene prasčiausiai, šiemet Vietnamo rinka turėjo erdvės šuoliui į viršų. 2011 metais biržos indeksas krito dėl susirūpinimo griežta monetarine politika, kovojusia su dviženkle infliacija. Nuo to laiko infliacija sulėtėjo, o rinka atsigavo.

REKLAMA
REKLAMA

Trečias sparčiausiai augęs indeksas – Pakistano „Karachi 100“, kuris praėjusią savaitę pasiekė didžiausią kilimą per keturis metus.

Skaičiai rodo, kad užsienio investuotojai padidino savo investicijas vietinėse akcijų biržose, tačiau tai rizikingos investicijos. TVF apibūdino Pakistano ekonomiką kaip „labai pažeidžiamą“. Nors ji ir auga, jai pavojų vis dar kelia elektros dingimo galimybė ir politinė įtampa.

Kinijos „CSI 300“ taip pat vertaas paminėjimo. Jis augo daugiau nei 15 proc. ir yra aštuntas sparčiausiai augantis indeksas šiais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kinijos nekilnojamojo turto sektorius pasirodė ypač gerai po didžiausio savo nuosmukio pernai. Kinijos ekonomikos augimo tempui mažėjant, nekilnojamojo turto rinkos atsigavimas rodo, kad investuotojai tikisi, jog Pekinas sušvelnins politiką, kuri pristabdė namų statybas.

O kaip su rinkų nevykėliais? Nereikia per daug galvoti ieškant paaiškinimo, kodėl Kipro „General Market“ indeksas atsidūrė bėdoje. Kipro bankų sistemą pakirto nuostoliai dėl graikų vyriausybės skolos nurašymo.

Kipras vis dar bando atsigauti po smūgio. Praėjusį pirmadienį centrinio banko vadovas teigė, kad jis nesutiko su skolos nurašymu ir apkaltino vyriausybę dėl šios problemos ignoravimo.

REKLAMA

Be to, Kipras turėjo vidinių ekonominių problemų dėl sprogimo karinio laivyno bazėje, kuris sukėlė elektros energijos dingimą.

Euro zonos skolų krizė metė šešėlį ant Ispanijos indekso „Ibex“, kuris nuo šių metų pradžios krito apie 20 proc.

Madrido primygtinio reikalavimo neklasifikuoti Ispanijos kartu su kitomis vargstančiomis euro ekonomikomis niekas neišgirdo. Ispanijos nedarbas per pirmąjį ketvirtį nukrito iki 24,4 proc. – daugiausiai industrializuotose šalyse. Vyriausybė dabar pripažino, kad šalis yra krizėje. Ekonomistai neatmeta galimybės, kad Ispaniją reikės finansiškai paremti.

REKLAMA

Nenuostabu, kad Italijos „Mib“ taip pat krito žemai. Rūpesčiai nukreipti į Ispaniją, tačiau investuotojai neįsitikinę ir dėl Italijos ateities.

Augančios palūkanos, rupijos nuvertinimas ir lėtėjantis ekonominis augimas paveikė Kolombo „All-Share“ indeksą Šri Lankoje.

Pagrindinis Argentinos indeksas „Merval“ ritosi žemyn dar prieš vyriausybei nusprendžiant atimti iš Ispanijos bendrovės „Repsol“ antrinę naftos įmonę „YPF“.

Šiais metais taip pat atsivėrė naujos rinkos. Praėjusį mėnesį Kambodža atšventė prekybos akcijomis pradžią. Jos tikslas, kaip ir kitų greitai augančių Azijos ekonomikų, yra pritraukti užsienio investicijas ir padėti vyriausybėms privatizuoti turtą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laimėtojai

1. EGX 30, Egiptas, 36,1 proc.

2. Hošiminas, Vietnamas, 35,5 proc.

3. Karachi 100, Pakistanas, 28,8 proc.

4. Bukareštas BET, Rumunija, 23,8 proc.

5. OMX Talinas, Estija, 19,2 proc.

Pralaimėtojai

1. „General Market“, Kipras, -24,7 proc.

2. „Ibex 35“, Ispanija, -19,7 proc.

3. Kolombo „All-Share“, Šri Lanka, -11,5 proc.

4. „Merval“, Argentina, -10,5 proc.

5. „FTSE Mib“, Italija, -7,8 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų