REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasibaigę 2011 metai Lietuvos sportui atnešė ir ryškių pergalių ir skaudžių pralaimėjimų.

REKLAMA
REKLAMA

Drakonui išvejant kiškį, galime didžiuotis, kad tarp mūsų gyvena geriausia Europos šachmatininkė, geriausia pasaulio devyniolikmečių krepšinio rinktinė, tačiau visi prisiminsime nacionalinės rinktinės pralaimėjimą makedonams Europos krepšinio čempionate ir gėdingą futbolo rinktinės žaidimą ištisus metus. Primename, kas reikšmingo Lietuvos sporte įvyko šiemet ir ko nederėtų praleisti kitąmet.

REKLAMA

Diagnozė – krepšinis

Matyt, taip reikėtų pavadinti visą vasarą Lietuvoje siautusią „ligą“. Vasaros pradžioje Latvijoje vykusiame pasaulio devyniolikmečių krepšinio čempionate Kazio Maskvyčio vadovaujami krepšininkai iškovojo auksą. Kilusi euforijos banga nenusilpo iki pat paskutinės vasaros dienos, kai keturiuose Lietuvos miestuose prasidėjo „EuroBasket 2011“ kovos. Iki to per atokiausius Lietuvos kampelius nuvilnijo „oranžinio solidarumo“ akcija „Varom už Lietuvą“. Paskelbus oficialią Europos krepšinio čempionato pradžią, buvo pasiektas ir kamuolių mušinėjimo rekordas.

REKLAMA
REKLAMA

Rodos, visa sėkmės kreivė kilto tik į viršų, tačiau nelemtas pralaimėjimas makedonams sugriovė visus tiltus kelyje link pergalės. Lietuvos rinktinė čempionate užėmė penktą vietą ir 2012-ųjų liepą vyks į Venesuelą, kur dėl kelialapio į Londono olimpiadą kovos 12 šalių rinktinės. Pralaimėjimas konkurse dėl atrankos turnyro šeiminkės, mūsų šaliai buvo dar vienas netikėtumas. Pirmiausia todėl, kad Venesuelos rimta konkurente niekas nelaikė, o su pagrindiniais varžovais – makedonais pavyko susitarti.

Tačiau galime džiaugtis, kad didžiausias iki šiol Europos krepšinio čempionatas Lietuvoje buvo pasisekęs.Parduota beveik 160 tūkstančių bilietų, o Lietuvą aplankė apie 20 tūkstančių krepšinio aistruolių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ateinančiais metais, nepaisant to, kad atrankos turnyras vyks ne pas mus, krepšinio šalies vardą išsaugosime. 2012 – aisias mūsų šalyje vyks pasaulio jaunimo iki 17 metų vaikinų krepšinio čempionatas. Taip pat, kartu su kaimynais latviais, lietuviai organizuos ir Europos jaunučių (iki 16 metų) ir jaunių (iki 18 metų) vaikinų krepšinio čempionatus.

Lietuvos garbę 2012 U–17 pasaulio čempionate, vyksiančiame Kaune, gins Dariaus Sirtauto treniruojama rinktinė.

Iš viso į Lietuvą atvyks 11 rinktinių: Argentina, Australija, Čekija, Egiptas, Ispanija, JAV, Kanada,  Kinija, Kroatija,  Pietų Korėja ir Prancūzija. Čempionatas prasidės birželio 29 ir tęsis iki liepos 8-osios.

REKLAMA

Skandalingasis futbolas

Tikriausiai nei viena sporto šaka šiemet nesusilaukė tiek kritikos, kiek jos teko futbolui. Lietuvos nacionalinė futbolo rinktinė, vadovaujama Raimondo Žutauto, nelaimėjo nei vienų Europos čempionato rungtynių: vienas sužaidė lygiosiomis, ketverias pralaimėjo. Didžiausia pasipiktinimo banga kilo po pralaimėtų rungtynių Lichtenšteinui. Tuomet Lietuvos rinktinė, pasaulio reitinge užėmusi 47-ąją vietą,  vienas rungtynes pralaimėjo, o kitose nepelnė nei vieno įvarčio. Lichtenšteino rinktinė reitinge teužimė 153-ią vietą.

REKLAMA

Dar didesnio pasipiktinimo visa Lietuvos futbolo vadovybė susilaukė po sprendimo vykti į Grozną, kur rezerviniai Lietuvos rinktinės žaidėjai susitiko su antrąja Rusijos komanda. Raginimus nevykti į šią šalį Lietuvos futbolo federacijai siuntė ir Užsienio reikalų ministerija, ir grupė seimo narių, tačiau komanda vis tiek nusprendė vykti. Rungtynės baigėsi rezultatu 0:2 Rusijos komandos naudai.

Kad ir kaip nusivylę Lietuvos futbolu, šios sporto šakos sirgaliai kitąmet galės džiaugtis – vasarą aštuoniuose kaimyninės Lenkijos ir Ukrainos mietuose vyks Europos futbolo čempionato varžybos. Tai pirmasis kartas, kai tokio lygio futbolo pirmenybės organizuojamos Rytų Europoje. Pirmąsias rungtynes birželio 8 – ąją Varšuvoje sužais Lenkijos ir Graikijos rinktinės, o Europos čempionai liepos pirmąją paaiškės Kijevo „Olimpiniame“ stadione. Iš viso dėl geriausios Europos futbolo komandos vardo kovos 16 šalių nacionalinės rinktinės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gruodžio trečiąją, ištraukus burtus, paaiškėjo, kad silpniausia laikomoje A grupėje varžysis Lenkijos, Čekijos, Graikijos ir Rusijos futbolininkai. B grupėje jėgas išbandys gilias futbolo tradicijas turinčios šalys – Olandija, Portugalija, Danija ir Vokietija. Ši grupė išsyk buvo pavadinta mirtininkų. Pajėgios komandos susigrums ir C grupėje. Dėl kelialapio į turnyro finalą kovos pasaulio ir Europos čempionė Ispanija, Italija, Airija bei Kroatija. D grupėje susitiks Ukrainos, Švedijos, Prancūzijos ir Anglijos nacionalinės rinktinės.

REKLAMA

Olimpinė karštinė

Svarbiausias 2012 sporto renginys – Londono olimpinės žaidynės. Tai jau trisdešimtoji vasaros olimpiada, kuri Jungtinės Karalystės sostinėje vyks nuo liepos 27-osios iki rugpjūčio 12-osios. Londonas taps pirmuoju miestu,  į kurį jau trečią kartą sugūžės stipriausi pasaulio atletai. Pirmą kartą geriausi pasaulio sportininkai Londone susirinko 1908-aisias, o antroji olimpiada Londone vyko 1948 metais. Pirmuosius medalius sportininkai galės iškovoti jau liepos 28-ąją. 2008-ųjų Pekino olimpiadoje daugiausiai medalių iškovojo Kinijos, JAV ir Rusijos sportininkai. Lietuvos atletai į tėvynę parvežė du sidabro ir tris bronzos medalius ir pagal iškovotų apdovanojimų skaičių užėmė 57 vietą. Lietuvos krepšininkai, po pralaimėjimo argentiniečiams tuomet tenkinosi ketvirtąją vieta.

REKLAMA

Olimpinės varžybos prasidės dvi dienos iki oficialaus olimpiados atidarymo. Į aikšteles pirmieji išbėgs futbolininkai, o iškilmingas vasaros olimpinių žaidynių uždarymas numatytas rugpjūčio 12 – ąją, kai kartu įvyks ir paskutiniųjų dešimties sporto šakų finalai.

Sausio 12–23 dienomis Austrijos mieste Insbruke tęsis ir pirmoji jaunimo (14–18 metų) žiemos olimpiada. Jaunimo pirmenybėse, kuriose dalyvaus per tūkstantis jaunuolių, bus išdalinti 63 medalių komplektai. Iš viso pasaulio susirinkę jaunuoliai varžysis 15 žiemos sporto šakų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žaidynėse bus galima išvysti ne tik tradicines, tačiau ir naujas žiemos sporto šakas, kurios turėtų padidinti tiek pačių sportininkų, tiek žiūrovų susidomėjimą. Tai biatlono estafetės ir ledo ritulio mišinys.

Olimpiadoje Lietuvai atstovaus šeši sportininkai. Biatlono varžybose startuos Gaudvilė Nalivaikaitė ir Arnoldas Mikelkevičius, slidinėjimo – Kristina Kazlauskaitė ir Jaunius Drusys, o kalnų slidinėjimo – Laura Pamerneckytė ir Rokas Zaveckas. Delegacijai vadovaus olimpinė čempionė Vida Vencienė.

Tylios pergalės

Šių sportininkų pergalėmis džiaugiamės labai trumpai, o galbūt net ne visi apie jas žinome. Dažniausiai šių žmonių niekas nevežioja atviru autobusu iš vieno Lietuvos miesto į kitą, tačiau jų pergalės kaina ir vertė yra ne ką mažesnė.

REKLAMA

Šiemet, kuklia šypsena pasidabinusi, Viktorija Čmilytė Gruzijoje pelnė Europos šachmatų čempionės titulą. Anksčiau V.Čmilytė tris kartus buvo iškovojusi sidabro medalius. Lietuvė nugalėjo buvusias Europos ir pasaulio šachmatų čempiones.

Pergalingi metai buvo ir akademinio irklavimo bei kanojų ir baidarių irkluotojams Raimundui Labuckui ir Tomui Gadeikiui. Lietuvos sportininkai Slovėnijoje vykusiame Europos čempionate 200 metrų distancijoje apgynė čempionų vardą ir iškovojo kelialapį į Londono olimpiadą. Šie vyrai apgynė čempionų titulą ir Vengrijoje vykusiose kanojų 500 m plaukimo varžybose. Irkluotoja Donata Vištaraitė, kuri taip pat savo rankose jau turi kelialapį į Londoną, tapo ir jaunimo pasaulio čempione.

Pergalingi metai buvo ir penkiakovininkei Laurai Asadauskaitei – Zadneprovskienei, kuri po gimdymo sugebėjo ne tik greitai atgauti sportinę formą, tačiau ir pasiruošti pasaulio čempionatui Maskvoje, kur iškovojo bronzos medalį.

Marius Eidukonis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų