REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitgalį vykusiame valstiečių liaudininkų sąskrydyje buvo svarstomi ir strateginiai klausimai. Renginio šeimininkai, Pilietinės demokratijos ir Centro partijos derybininkai sutarė, kad kitą rudenį į Seimo rinkimus eis kartu, o 1009 susijungs į bendrą partiją.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip dienraščiui „Kauno diena“ sakė valstiečių liaudininkų lyderė Kazimiera Prunskienė, apie būsimo bendro sąrašo principus kol kas nekalbėta, bet „partneriai pripažįsta, kad sąrašo viršuje turi dominuoti valstiečių liaudininkų atstovai“.

REKLAMA

Dienraštis „Lietuvos žinios“ rašo, kad į Skrebinių kaimą Jonavos rajone susirinko apie 1000 valstiečių liaudininkų iš visos Lietuvos. Daugelis nelabai domėjosi partiniais reikalais. "Mums smagu kasmet susirinkti ir pabendrauti, pasišnekėti apie gyvenimą, gal ir pasigirti", - sakė dienraščio žurnalisto kalbinti žmonės, mielai dalyvavę sportinėse varžybose, rengę savo regionų kulinarinio paveldo pristatymus, ar tiesiog ilsėjęsi gamtoje gurkšnodami nemokamai dalijamą alų ir užkandžius.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis jų net nežinojo, kad tuo pat metu buvo sprendžiami svarbūs partiniai strateginiai klausimai.

"Aš buvau parengusi scenarijų ne tik šiandieniniam mūsų pokalbiui, bet ir tolimesniam bendradarbiavimui iki pat rinkimų. Pasirinktasis bendradarbiavimo scenarijus priimtinas ir mums ir Romualdo Ozolo vadovaujamiems centristams, tiesa pilietininkai buvo už greitesnę įvykių eigą. Tačiau manau, kad po Seimo rinkimų bus galima pradėti antrą derybų raundą ir žengti link partijų susijungimo", - iškart po derybininkų pasitarimo sakė K. Prunskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, sutarties projektas bus pateiktas dar šį mėnesį. Paklausta, ar toks santūrus scenarijus pasirinktas išsigandus skilimo pačioje valstiečių liaudininkų sąjungoje, ji „Lietuvos žinioms“ sakė: "Kartais vienas ar kitas išsakytas samprotavimas, pagarsinus žiniasklaidai, paskelbiamas visai Lietuvai. Tikrai situacija nebuvo tokia, kaip bandote parodyti. Aš neneigiu, kad galėtų atkristi vienas ar du mūsų skyriai, kad bus sprendimu nepatenkintų žmonių, tačiau mes einame nuosekliai, o ne bandome šuoliuoti. Tame labai daug privalumų".

REKLAMA

"Jungtis laipsniškai yra tikrai geriau nei pulti stačia galva į vandenį", - įsitikinęs politologas Algis Krupavičius. Pasak jo, pasirinkta schema yra racionali, nes partijos yra skirtingo svorio. "Vaizdžiai kalbant, jei pilietininkai yra riestainio skylė, tai valstiečiai liaudininkai turi pastovų elektoratą ir yra ypač stiprūs savivaldos lygmenyje, ką parodė visi pastarojo dešimtmečio rinkimai. R. Ozolo centristai taip pat turi šiek tiek postų savivaldoje - Lazdijus, Klaipėdos rajoną. Žodžiu, čia net ir aritmetiškai skaičiuojant nauda akivaizdi, o pasirinkta strategija, kai pasidalinamos rinkiminės apygardos iš anksto susiderinus kandidatus, yra teisinga", - sakė politologas. Anot jo, priimtas sprendimas dar kartą parodė, kad K. Prunskienė yra puiki strategė.

REKLAMA

Pilietininkų lyderis Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas į sąskrydžio vietą atvyko žymiai vėliau, deryboms jau pasibaigus. "Joks sprendimas dar nepriimtas, yra tik valstiečių liaudininkų pasiūlymas. Jį mes svarstysime taryboje. Didelių problemų ir prieštaravimų mūsų jau pasirašytiems susitarimams nematau, nors mes siūlėme kiek spartesnę įvykių eigą. Rugpjūčio 15 dieną numatytas mūsų partijos sąskrydis, tada viskas ir paaiškės", - ‚Lietuvos žinioms“ sakė V. Muntianas. Jis pabrėžė, kad pilietininkai ir toliau lieka atviri kitų partijų pasiūlymams formuojant centro jėgą. "Tai ne pabaiga, o tik kelio pradžia, todėl galime tikėtis neblogų pakeleivių", - pareiškė Seimo pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, į sąskrydį atvyko ir vienas socialdemokratų lyderių Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Naujosios sąjungos lyderis Artūras Paulauskas, darbo partijos pirmininkas Kęstutis Daukšys, rašo „Lietuvos žinios“. Didelio visų dėmesio sulaukė sąskrydyje pasirodęs liberalų demokratų lyderis Rolandas Paksas. Paklaustas kaip vertina kuriamą naują politinį darinį, kuriame gai pavykti suvienyti platų centro jėgų sambūrį, jis buvo kategoriškas. "Vienijasi tik silpnos partijos", - užtikrintu balsu nukirto R. Paksas.

Dienraštyje „Kauno diena“ rašoma, kad K. Prunskienė neįsižeidė dėl neatvykusių konservatorių ir liberalų, kurie organizavo savo sąskrydžius, bet pyktelėjo ant taip ir nepasirodžiusių dabartinių koalicijos partnerių liberalcentristų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų