• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Banknotai buvo sudėti ant milžiniškų padėklų, kurie į Iraką nuskraidinti kariniais lėktuvais, antradienį pranešė įstatymų leidėjai.
Šią sumą sudarė pinigai, gauti už Irako naftos eksportą, perteklinės Jungtinių Tautų (JT) administruotos programos "nafta už maistą" lėšos ir įšaldyti Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimo, kuris vėliau buvo nuverstas, pinigai.
Banknotai, kurie iš viso svėrė 363 tonas, buvo pakrauti į karinį lėktuvą ir nuskraidinti į Bagdadą. Tai buvo didžiausios pinigų sumos pervežimas per visą Federalinio atsargų banko istoriją, sakė Henry Waxmanas (Henris Vaksmanas), Atstovų Rūmų Valdymo ir vyriausybės reformų komiteto pirmininkas.
"Koks sveiko proto žmogus siųstų į karo zoną 363 tomas grynųjų? Tačiau būtent taip pasielgė mūsų vyriausybė", - sakė Demokratų partijos narys iš Kalifornijos per svarstymus, kurių metu buvo nagrinėjami galimi pinigų išeikvojimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo atvejai tvarkant lėšas Irake.
2003 metų gruodžio 12 dieną į Iraką buvo nuskraidinti 1,5 mlrd. JAV dolerių - tuo metu tai buvo "didžiausia grynųjų pinigų išmoka per visą Federalinio atsargų banko istoriją", rašoma elektroniniame laiške, kurį citavo komiteto nariai.
Kitų metų birželio 22-ąją Iraką pasiekė 2,4 mlrd. JAV dolerių, o po trijų dienų - dar 1,6 mlrd. JAV dolerių. Birželio 28 dieną Laikinoji koalicinė vadovybė perdavė Irako suverenitetą šios šalies vyriausybei.
Paulas Bremeris (Polas Bremeris), kuris buvo paskirtas Laikinosios koalicinės vadovybės administratoriumi ir vadovavo Irakui, kai baigėsi pradinės kovinės operacijos, sakė, kad milžiniškos grynųjų pinigų sumos buvo atskraidintos į Iraką šios šalies finansų ministro prašymu.
"Jis sakė: "Nerimauju, kad pirmaisiais mėnesiais po suvereniteto atgavimo aš neturėsiu pinigų Irako vyriausybės išlaidoms. Mes neturėsime veikiančių mechanizmų, ir aš nežinosiu, iš kur skubiai gauti pinigų"", - pasakojo P. Bremeris.
"Todėl šie pinigai buvo atskraidinti gavus aiškų Irako finansų ministro prašymą persiųsti lėšų irakiečių vyriausybės išlaidoms, o tai, mano nuomone, visiškai teisėtas pinigų panaudojimas", - sakė P. Bremeris įstatymų leidėjams.
H. Waxmano vadovaujami demokratai taip pat klausė, ar dėl prastos Irakui priklausiusių 12 mlrd. JAV dolerių, kuriuos išmokėjo P. Bremeris ir Laikinoji koalicinė vadovybė, kontrolės dalis šių lėšų negalėjo pateko į maištininkų rankas, pavyzdžiui, pasinaudojant netikromis pavardėmis ant vyriausybės algalapių.
"Neturiu informacijos, kad pinigai buvo kažkur nukreipti. Žinoma, būčiau labai sunerimęs, jei taip būtų", - sakė P. Bremeris. Jis pabrėžė, kad suklastotų algalapių problema egzistavo Irake dar iki JAV vadovaujamos invazijos.
Stuartas Bowenas (Stiuartas Bovenas), kuris kontroliavo Irako atkūrimo darbus, savo 2005 metų sausį pateiktoje ataskaitoje nurodė, kad nežinoma, kur dingo 8,8 mlrd. JAV dolerių, kuriuos gavo Irako ministerijos.
"Buvo pats karo įkarštis, mes dirbome itin sudėtingomis sąlygomis ir turėjome imtis skubių veiksmų, kad šios Irako lėšos būtų panaudotos irakiečių labui", - sakė P. Bremeris įstatymų leidėjams. Pasak jo, nebuvo bankinės sistemos, todėl buvo neįmanoma pačiame karinio konflikto įkarštyje taikyti modernius apskaitos standartus.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų