REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viename Šiaulių prekybos centre bulvių vakarienei nusipirkęs vyras nustėro. Bulvės buvo tokios dėmėtos ir taip greitai juodavo, kad dėti jas į burną buvo baugu. Vyras vakarienei liko be bulvių, tačiau maisto sauga besirūpinantys specialistai pažeidimų neranda iki šiol.

Viename Šiaulių prekybos centre bulvių vakarienei nusipirkęs vyras nustėro. Bulvės buvo tokios dėmėtos ir taip greitai juodavo, kad dėti jas į burną buvo baugu. Vyras vakarienei liko be bulvių, tačiau maisto sauga besirūpinantys specialistai pažeidimų neranda iki šiol.

REKLAMA

Naujienų portalo tv3.lt redakciją pasiekė Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pasipiktinusio skaitytojo Arūno laiškas. Vyras dar pavasarį Šiauliuose esančiame „Rimi“ prekybos centre nusipirko bulvių. Grįžęs namo ir pradėjęs jas ruošti vakarienei, vyras nustebo – nuskutus bulves ant jų pasimatė baltos dėmės, o vos minutei praėjus bulvės ėmė ir pajuodavo.

„Manau, kad tokios dėmės atsiranda dėl bulvių pertręšimo cheminėmis trąšomis jas auginant“, – spėja vyras.

Arūnas nusprendė nerizikuoti savo sveikata, tad bulves išmetė. Tačiau šios situacijos taip nepaliko ir su prašymu bulves ištirti kreipėsi į VMVT. Vyras skundą parašė dar balandžio pabaigoje. Praėjus savaitei nuo skundo išsiuntimo, Arūnas jokio atsakymo nesulaukė, tad išsiuntė antrą laišką su klausimu, ar buvo imtasi veiksmų. VMVT vyrui pateikė atsakymą, kad skundą perdavė įstaigos Šiaulių departamentui, atsakingam už parduotuvę, kurioje Arūnas pirko bulves.

REKLAMA
REKLAMA

Skundas nagrinėtas dar savaitę ir jai praėjus Arūnui pasakyta, kad su bulvėmis viskas gerai.

Tuo metu VMVT teigia, kad Šiaulių departamentas, gavęs skundą dėl bulvių, atliko neplaninį parduotuvės patikrinimą, tačiau jo metu jokių pažeidimų nenustatė.

REKLAMA

„Bulvės buvo be puvinio, nepažaliavusios, be ligų požymių ir mechaninių pažeidimų“, – naujienų portalui tv3.lt komentuoja VMVT maisto produktų inspektorė Algintė Milaševičienė.

Šio tyrimo išvadomis Arūnas patenkintas nebuvo.

„Aš skundą išsiunčiau balandžio 28 dieną. Prašiau tyrimą atlikti skubiai. Tačiau atsakymą gavau tik gegužės 12 dieną“, – naujienų portalui tv3.lt pasakoja vyras.

Nerimą Arūnui kelia ne tai, kad per tiek laiko bulves iš prekybos pašalinti galėjo pats prekybos centras, tačiau baisiausia yra tai, kad jas suvalgyti galėjo daugybė žmonių. Skaitytojas teigia, kad gavęs VMVT Šiaulių departamento tyrimo atsakymus į įstaigą kreipėsi dar kartą. Jam pasirodė nesuprantama tai, kad VMVT tyrimą atliko tik toje parduotuvėje.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip vėliau paaiškėjo, bulvės į prekybos centrą buvo atvežtos iš Elektrėnuose esančios įmonės. Ištirti tik Šiaulių parduotuvę nėra gana. Tada vėl mokiau juos dirbti ir liepiau ištirti augintoją“, – naujienų portalui tv3.lt pasakoja Arūnas.

Tyrimo metu buvo sužinota, kad bulvės į parduotuvę buvo atvežtos iš Žemės ūkio kooperatyvo (ŽŪK) Suvalkijos daržovės.

VMVT sako, kad daržovės buvo ištirtos nuo gamintojo iki prekiautojo. Įstaigos teigimu, jokių pažeidimų nė viename bulvių kelionės pas Arūną etape nenustatė.

„VMVT inspektoriai atrinko tos pačios partijos bulvių mėginį (2019 m. derlius, veislė Red Sonia, 2 klasė, kilmės šalis – Lietuva) pesticidų likučiams nustatyti. Iš Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto buvo gautas laboratorinių tyrimų atsakymas, kad tirtame bulvių mėginyje pesticidų nenustatyta“, – naujienų portalui tv3.lt komentuoja tarnybos inspektorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VMVT teigia, kad bulvės Arūnui buvo parduotos kokybiškos.

„Bulvių augintojas patikrinimo metu pateikė informaciją, kad dėl bulvių, pateiktų UAB „Rimi Lietuva“, vartotojų bei kitų subjektų, kuriems buvo pateiktos bulvės, skundų negavo, augindamas bulves nenaudoja augalų apsaugos produktų. VMVT taip pat nebuvo gavusi kitų vartotojų skundų ar pranešimų dėl minėtos bulvių partijos kokybės“, – komentuoja A. Milaševičienė.

Gavęs tokį VMVT atsakymą, kad bulvės buvo kokybiškos, Arūnas nesupranta, kodėl jas ruošiant valgiui, daržovės ėmė stipriai juoduoti.

VMVT teigia, kad tokį bulvių spalvos pokytį galėjo lemti kiti fiziniai pokyčiai.

Arūno klausimas, kodėl VMVT savo ruožtu neiniciavo bulvių augintojo patikrinimo, o jį pradėjo vykdyti tik Arūnui liepus, lieka neatsakytas. Arūnas pasakoja bandęs susisiekti su su tarnybos vadovu, tačiau to padaryti nepavyko.

REKLAMA

„Kodėl aš turiu juos mokyti dirbti?“ – piktinasi skaitytojas.

VMVT laikosi pozicijos, kad į situaciją reagavo greitai ir kokybiškai.

„Atkreipiame dėmesį, kad į 2020-07-14 pareiškėjo el. laišką, kuriuo buvo teirautasi apie skundo tyrimo eigą, VMVT administracija 2020-07-16 el. paštu pateikė išsamų atsakymą“, – komentuoja VMVT.

Skundų sulaukia daug

VMVT sako, kad panašūs skundai tarnybai plaukia šimtais.

„Tarnyba kas mėnesį gauna apie 100 pranešimų dėl parduotuvės parduodamo galimai nesaugaus ar nekokybiško maisto“, – rašoma tarnybos pateiktame laiške portalui tv3.lt.

Skundus dėl nekokybiško maisto galima pateikti internete, užpildant elektroninę skundo formą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų