REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsisakiusi vadovautis derybas su tiekėjais reglamentuojančiu kodeksu, „Maxima LT“ žada iki savaitgalio sumažinti kainas daugiau nei 1000 prekių. Premjeras šiuo sprendimu patenkintas, prekių tiekėjai – papiktinti. Ekspertai teigia, jog šią prekybos tinklo akciją vienareikšmiškai vertinti sunku.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį prekybos tinklas „Maxima LT“ pranešė atsisakantis vadovautis šių metų kovo mėnesį jų pačių priimtu Prekybos tinklų geros verslo praktikos kodeksu. Jis, pasak jų, prekybos tinklams esą draudžia prekes pirkti pigiau.

REKLAMA

Kitų didžiųjų prekybos tinklų atstovai Geros verslo praktikos kodekso kol kas išsižadėti neketina.

„Kodeksas – tik derybų ribojimas“

„Maxima LT“ korporatyvinio marketingo direktoriaus Giedriaus Juozapavičiaus teigimu, šių metų kovo mėnesį jų pačių priimtas kodeksas yra vien tik nepagrįstas derybų pozicijų varžymas.

„Visas kodeksas yra derybų pozicijų ribojimas. Jis neleidžia padaryti visko, jog su tiekėjais būtų galima tartis dėl mažiausių kainų. Dėl to dirbtinai mažėja konkurencija“, - „Balsui.lt“ teigė G. Juozapavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kodėl prekybos tinklai apskritai priėmė šį kodeksą, G. Juozapavičius atsakė, jog tai daryti vertė politinės aplinkybės. „Pasirašyti kodeksą vertė politinė situacija. Jei ne šis kodeksas, būtų priimti atitinkami įstatymai. Tai buvo išeitis iš didesnės problemos “, - teigė jis.

G. Juozapavičius taip pat patvirtino, jog atsisakius vadovautis kodeksu, „Maxima LT“ jau pradėjo vykdyti naujas derybas su tiekėjais ir iki savaitgalio prekybos tinklas išties sumažins kainas daugiau nei 1000 prekių. 

Premjeras – patenkintas, tiekėjai - papiktinti

Dėl nevaldomos infliacijos ir kainų augimo pastaruoju metu kritikuojama Vyriausybė šią „Maxima LT“ akciją sutiko džiugiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes turime ir gerų naujienų - šiandien „Maxima LT“ paskelbė 1000 prekių pavadinimų prekių kainų mažinimą. Aš kalbėjau su visais prekybos tinklais, ir kai kurie jau atsiliepė. Tai viena iš priemonių, kaip galima susitarimais stabdyti kainų augimą“, - interviu Lietuvos radijui antradienį sakė G. Kirkilas.

Tačiau patys prekių tiekėjai piktinasi, mat kainų augimas greičiausiai bus mažinimas būtent jų sąskaita.
„Apie kokias derybas galima kalbėti, kai kainų jau nebėra kur mažinti? Jeigu jie spaus mus dar mažinti kainas, tai gali tekti gaminti tik visokius surogatus, trečiarūšius produktus ir iš to gyventi“, – dienraščio „Kauno diena“ žurnalistams sakė Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Mindaugas Kuklierius.

REKLAMA

Ekspertai vertina atsargiai

Ekspertai teigia, jog „Maxima LT“ sprendimas atsisakyti derybas reglamentuojančio kodekso yra paties prekybos tinklo reikalas, tačiau motyvų pagrįstumą įvertinti sunku.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekspertas Žilvinas Šilėnas „Balsui.lt“ teigė, jog „iš tiesų, tokio sprendimo teisinti net nereikia. Tai juk yra savanoriškas pasitraukimas iš savanoriško susitarimo.“

Tačiau nustatyti, ar „Maxima LT“ esą derybas varžantį kodeksą ir kainų augimą sieja pagrįstai, yra sunku. „Tam reikia daug objektyvių duomenų. Nors akivaizdu, jog pačiam prekybos tinklui tai atrodo pagrįsta“, - teigė ekspertas.

REKLAMA

Be to, Ž. Šilėnas abejoja, ar dabar politinė situacija yra tiek pasikeitusi, jog prekybų tinklams nebegrėstų jiems nepalankūs įstatymai, kurių priėmimą galėjo atidėti minėtas kodeksas. Jis priminė, jog šiuo metu yra užregistruotas Petro Gražulio įstatymo projektas, pagal kurį numatomas maksimalaus antkainio maisto produktams ribos.

Visuomenės veikėjas prof. Egidijus Aleksandravičius teigė, jog ši „Maximos LT“ pagalba Vyriausybei mažinti kainų augimą, primena įmonės „pilietiškumą“ referendumo dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje metu.

„Akivaizdu tik tai, jog „Maxima LT“ tikrai turi gerą vaizduotę ir aiškią strategiją. Į sąžinę juk neįlįsi. Jie tiesiog yra protingi rinkos rykliai“, - komentavo E. Aleksandravičius.

„Balsas.lt“ taip pat pasidomėjo, ką apie iniciatyvą mano vilniečiai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų