REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didelis cholesterolio kiekis gali pažeisti jūsų širdį ir padidinti insulto riziką. Gydytojas pataria dėl kai kurių mitybos pakeitimų, siekiant pagerinti cholesterolio kiekį.

Didelis cholesterolio kiekis gali pažeisti jūsų širdį ir padidinti insulto riziką. Gydytojas pataria dėl kai kurių mitybos pakeitimų, siekiant pagerinti cholesterolio kiekį.

REKLAMA

Širdis yra labai svarbus organas, o vienas iš būdų išlaikyti gerą jos formą yra sveikas cholesterolio kiekis. Gydytoja Crystal Wyllie iš „Asda Online Doctor“ teigė, kad tamsus šokoladas ir kakavos milteliai gali būti puikus pasirinkimas, siekiant pagerinti cholesterolio kiekį.

Ji sakė: „Kakavos turinčiame juodajame šokolade gausu flavonoidų, kurie padeda arterijoms išsiplėsti, leidžia pratekėti daugiau kraujo, o tai savo ruožtu padeda sumažinti kraujospūdį. Norėdami gauti didžiausią naudą, rinkitės nešarminius kakavos miltelius, kuriuose yra ypač daug flavonoidų ir nėra pridėtinio cukraus.

Gali kovoti su uždegimu

Kakavoje esantys flavonoidai yra labai naudingi sveikatai. Jie pasižymi antioksidaciniu aktyvumu, kuris gali kovoti su uždegimu – dažnu diabeto, širdies ligų ir kai kurių vėžio rūšių simptomu. Jie mažina ir cholesterolio kiekį, rašo express.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės sveikatos ekspertai iš „UC Berkeley“ perspėja kakavos nevartoti per daug, nes didelės jos dozės gali padidinti vėžio riziką. Kakava nėra vienintelis sveikas maistas, kurį rekomendavo gydytoja Wyllie: „Dar vienas sveikintinas patarimas, kaip sumažinti aukšto kraujospūdžio ir širdies ligų riziką ‒  į savo kasdienį racioną įtraukti uogas. Uogose natūraliai gausu polifenolių – augalinio junginio, kurio nauda širdžiai įrodyta.

REKLAMA

Įrodyta, kad šis konkretus junginys padeda sumažinti insulto riziką, pagerina atsparumą insulinui bei mažina kraujospūdį. Nemėgstate uogų? Nesijaudinkite. Polifenolių taip pat natūraliai yra arbatoje, kakavoje ir vaisiuose bei daržovėse“.

Kitas mažiau žinomas patarimas, kaip sumažinti kraujospūdį, yra išrūgų baltymų įtraukimas į savo kasdienį mitybos racioną.

„Nors daugelis iš mūsų išrūgų baltymus sieja su baltymų kokteiliais ir raumenų auginimu, jie taip pat atlieka svarbų vaidmenį kraujagyslių funkcijoje. Tyrimas parodė reikšmingą  kraujospūdžio ir kraujagyslių funkcijos pagerėjimą. Išrūgos yra sūrio gamybos šalutinis produktas, iš kurio galima išgauti baltymus ir paversti milteliais.

REKLAMA
REKLAMA

Baltymus galima maišyti į kitus maisto produktus, tokius kaip jogurtas, kad padidėtų baltymų kiekis. Gydytoja Wyllie perspėjo, kad dieta neturėtų būti laikoma vienintele gydymo forma: „Žinoma, jie neturėtų pakeisti vaistų, kuriuos paskyrė gydytojas, bet gali būti naudojami kartu su jais“.

Daugeliui žmonių, kuriems gresia širdies priepuolis ar insultas, kaip prevencinė priemonė yra skiriami cholesterolio kiekį mažinantys vaistai, tokie kaip statinai.

Kitos priemonės, galinčios pagerinti cholesterolio kiekį, yra mankštinimasis, ypač aerobiniai pratimai. Aukštas cholesterolio kiekis yra dažnas atvejis tarp daugelio medžiagų apykaitos sutrikimų. Diabetikams yra didesnė tikimybė, kad blogasis ir gerasis cholesterolis yra nesubalansuoti.

Hipertenzija ir kitos širdies ir kraujagyslių sistemos ligos gali pažeisti kraujagysles, todėl cholesterolis gali lengviau prilipti prie jų ir jas užkimšti. Šie veiksniai kartu padidina insulto ir širdies priepuolių riziką žmonėms, turintiems didelį cholesterolio kiekį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų