Žmogaus šlapimo ir pelenų mišiniu tręšiami pomidorai duoda 4,2 kartus didesnį derlių, nustatė Suomijos mokslininkai. Be to, tokiomis trąšomis tręšiamuose pomidoruose yra daugiau baltymų ir beta karotino, atskleidė Kuopio universiteto (Suomija) mokslininkų tyrimas.
Pasak jo autorių (Surendra K. Pradhan, K. Holopainen ir Helvi Heinonen-Tanski), taip išaugintų pomidorų skonis nebuvo blogesnis, nei tų, kurie buvo tręšiami įprastinėmis trąšomis.
Mokslininkų teigimu, sveiko žmogaus šlapime yra daug augalams būtinų maistingųjų medžiagų – azoto, kalio ir fosfato. Šlapime, skirtingai nei žmogaus išmatose, paprastai nėra jokių mikroorganizmų.
Įdomu, kad, bandydami įvertinti skonines žmonių šlapimo ir medžio pelenų mišiniu tręštų pomidorų savybes, 20 savanorių degustuotojų nustatė, kad jos niekuo nesiskiria nuo įprastų pomidorų. Ir vienomis, ir kitomis trąšomis tręšti pomidorai buvo vienodai skanūs, teigiama žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ paskelbtame Suomijos mokslininkų straipsnyje.