• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Reguliariai vartojant raudoną mėsą, nesvarbu, ar perdirbtą, ar ne, gali padidėti ankstyvos mirties rizika, teigia Harvardo universiteto visuomenės sveikatos institutas.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai per 28 metus ištyrė daugiau nei 120 tūkst. žmonių valgymo įpročius. Paaiškėjo, kad kiekviena papildoma kasdien suvalgoma neperdirbtos raudonos mėsos porcija, maždaug 90 gramų, apie 13 proc. padidina mirties tikimybę.

REKLAMA

Vartoti perdirbtą raudoną mėsą yra dar pavojingiau. Papildoma kasdien suvartojama perdirbtos raudonos mėsos porcija, pavyzdžiui, dešrelė, gali iki 20 proc. padidinti mirties riziką.

„Šis naujas tyrimas pateikia dar daugiau įrodymų, kad didelis raudonos mėsos kiekis gali padidinti ankstyvos mirties tikimybę“, – sakė pagrindinė tyrimo autorė Ana Pan.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai taip pat apskaičiavo, kad užkietėję mėsos valgytojai gali nuo 7 iki 9 proc. sumažinti mirties riziką, raudoną mėsą pakeisdami sveikesniais baltymų turinčiais produktais, pavyzdžiui, paukštiena, žuvimi, riešutais ar nerafinuotais grūdais.

„Jei norite valgyti raudoną mėsą, valgykite neperdirbtus produktus, ir sumažinkite mėsos vartojimą iki dviejų ar trijų porcijų per savaitę, – sakė A. Pan. – Tai turėtų didelį poveikį visuomenės sveikatai.“

Tyrimo rezultatus paskelbė „Archives of Internal Medicine“ interneto svetainė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų