Prancūzijos mokslininkai planuoja klonuoti „juodaisiais deimantais“ vadinamus Perigoro (Périgord) triufelius, kurių kilogramas paprastai kainuoja apie 1250 JAV dolerių, pranešė „Daily Telegraph“.
Šie delikatesiniai grybai netrukus gali būti pradėti auginti mėgintuvėliuose. Triufeliai, dar vadinami trumais, yra vieni rečiausių pasaulyje grybų. Natūraliomis sąlygomis jų vaisiakūniai po žeme aptinkami Prancūzijos ir šiaurės Italijos regionuose augančiuose lapuočių miškuose.
XX a. pradžioje Prancūzijoje kasmet būdavo surenkama apie 1000 tonų juodųjų triufelių, tačiau dabar jų sumažėjo iki vos 40 – 50 tonų. Prancūzijos Korezo regiono valdžia netrukus pasirašys 3 metus truksiančią bendradarbiavimo sutartį su žinoma konservuotų triufelių gamintoja bendrove „Delpeyrat“ bei maisto transportavimo kompanija STEF-TFE. Bendromis pastangomis bus siekiama įminti juodųjų triufelių išskirtinumo paslaptį tiriant klimato, dirvos ir medžių poveikį. Tikimasi, kad tyrimų rezultatai padės išsiauginti daugiau šių delikatesinių grybų.
Šį projektą vykdysiantys mokslininkai klonuos triufelius ir augins juos laboratorinėmis sąlygomis tol, kol jie bus tinkami persodinti. Šis procesas truks apie metus, o tada klonuoti triufeliai bus perkeliami į miškus, kad galėtų bręsti natūraliomis sąlygomis.
Triufeliai auga labai lėtai: paprastai medžiai, po kuriais jie įsikuria, būna ne jaunesni nei 20 metų, kol po jais surandami grybai. Triufelius užuodžia specialiai apmokyti šunys.
Tik nedidelė dalis Prancūzijoje rastų triufelių eksportuojama, paprastai į šalį papildomai įsivežama kur kas pigesnių triufelių iš Kinijos.