REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Ižmaš“ gamykloje Rusijoje ruošiamasi gamykliniams naujojo automato AK-12, kurio serijinę gamybą planuojama pradėti 2013 metais, bandymams.

REKLAMA
REKLAMA

Apie naujausios Kalašnikovo automato modifikacijos AK-12 (2012 m. pavyzdžio) ypatumus koncerno „Ižmaš“ vyriausiasis konstruktorius Vladimiras Zlobinas papasakojo svetainei „Expert.ru“. Pasak jo, naujojo automato projektavimo darbai prasidėjo 2011 m. viduryje, o praėjusių metų pabaigoje buvo pagamintas pirmasis prototipas. Šiuo metu sukurti bandomieji AK-12 variantai nuolat tobulinami, ir artimiausiu metu bus pagaminti nauji automato modeliai, kurie bus įvertinti pirminiame patikrinime gamykloje, sakoma pranešime.

REKLAMA

V. Zlobino teigimu, naujausias Kalašnikovo automatas nuo ankstesnių modelių skirsis nauju šaunamojo ginklo mechanizmu, nauju spynos rėmu ir moduline konstrukcija. AK-12 dizainas, vyriausiojo konstruktoriaus teigimu, išliks klasikinis, naujasis automatas esą bus toks pat paprastas, tačiau nuo kitų AK serijos modelių skirsis konstrukcinėmis ypatybėmis bei ergonomika. Naujajame modelyje bus naujas vamzdžio stabdys,  20 proc. efektyvesnis už naudojamus senesniuose automatuose. Dėl jo šaudymas iš AK-12 esą yra stabilesnis ir patogesnis, 20 proc. sumažėja atatrankos jėga.

REKLAMA
REKLAMA

AK-12 įdiegtas papildomas 3 šūvių režimas, kai vienu nuleistuko paspaudimu iškart iššaunamos 3 kulkos, ir spynos sustabdymo mechanizmas, naudojamas prireikus greitai užtaisyti ginklą iš naujo. Šio mechanizmo rankenėlę galima įrengti ir kairėje, ir dešinėje ginklo pusėje. Automato buožę galima reguliuoti pagal šaulio petį. Be to, pasak V. Zlobino, nuimti saugiklį, keisti šaudymo režimą  ir apkabą bus galima viena ranka. Papildomai įrangai prijungti AK-12 gavo Picatinny pamatėlį.

Dėl pakeistos judančių dalių dinamikos AK-12 pasižymi didesniu šaudymo tankumu, sakoma pranešime. V. Zlobino teigimu, AK-12 pagal savo efektyvumą prilygsta automatui AK-107, kuriame naudojama subalansuotos automatikos technologija. Vis dėlto konstruojant AK-12 šios technologijos nuspręsta atsisakyti, nes ji padidina gamybos kaštus ir sumažina ginklo patikimumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad standartinė AK-12 modifikacija bus tiekiama su 30 šovinių apkabomis, o specialiose automato versijose, skirtose specialiosios paskirties pajėgoms,  bus naudojamos 20 šovinių apkabos, 60 šovinių dėžutinės dėtuvės ir 100 šovinių būgninės. Be to, specialiosios paskirties dalinių kariams gali būti sukurta AK-12 modifikacija su keičiamu vamzdžiu ir spyna.

V. Zlobinas taip pat pranešė, kad AK-12 automatui kuriamas ir naujo tipo šovinys, nes Rusijos kariuomenės ir specialiųjų tarnybų ginklininkai nėra labai patenkinti 5,45, 5,56 ir 7,62 kalibrais. Esą AK-12 gali būti parinktas tarpinis šovinių kalibras.

Šiame vaizdo siužete – pirminės AK-12 modifikacijos bandymai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų