REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Arbatos pakeliuose yra milijardai mikroskopinių plastiko dalelių. Mokslininkai perspėja, kad užplikius juos verdančiu vandeniu gali išsiskirti kenksmingos medžiagos.

Arbatos pakeliuose yra milijardai mikroskopinių plastiko dalelių. Mokslininkai perspėja, kad užplikius juos verdančiu vandeniu gali išsiskirti kenksmingos medžiagos.

REKLAMA

Arbatos pakeliai iš plastiko, o ne iš popieriaus, tampa vis dažnesniu reiškiniu. Tačiau plastikas suyra į smulkias mikro ir nano dydžio daleles, kurios gali būti 750 kartų siauresnės už žmogaus plauką, rašoma „Daily Mail“.

Tyrimas taip pat parodė, kad vandens blusos, su kuriomis buvo atliekamas arbatų pakelių paliekamų plastiko šiukšlių tyrimas, pasižymėjo vystymosi anomalijomis ir neįprastu elgesiu. Tačiau kokį konkrečiai poveikį plastiko mikro ir nano dalelių vartojimas daro žmogui, nėra žinoma. 

Tyrimo metu Kanados mokslininkė Laura Hernandes iš Monrealio McGillo universiteto naudojo keturių skirtingų gamintojų arbatos pakelius, kuriuos įsigijo savo miesto parduotuvėse. Mokslininkų grupė perpjovė pakelius ir kruopščiai juos išplovė, kad būtų pašalinti arbatos lapai ir šiukšlės.

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet mokslininkai imitavo arbatos virimo procesą, įkaitindami arbatos pakelius 95 C vandenyje 5 minutėms, o vėliau analizuodavo vandens sudėtį mikroskopu. 

REKLAMA

Buvo nustatyta, kad į vieną gėrimo puodelį patekdavo apie 11,6 mlrd. mikroplastiko ir 3,1 mlrd. nanoplastiko dalelių.

Šie užterštumo plastiku lygiai yra tūkstančius kartų aukštesni už tuos, apie kuriuos anksčiau buvo skelbiama, kaip išskiriamus su kitais maisto produktais.

Analizuojant smulkių plastiko dalelių pavyzdžius mokslininkai nustatė, kad aptiktos plastiko dalelės vandenyje atitiko arbatos pakelių, pagamintų iš nailono ir polietileno tereftalato (PET), sudėtį. 

Antrojo tyrimo metu mokslininkai nustatė šių plastiko dalelių poveikį vandens blakėms. Vandens blakės (lot. Daphnia magna) yra organizmai dažnai naudojami ekologiniuose tyrimuose, pažymima „Daily Mail“. 

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo autoriai atkreipė dėmesį, kad organizmai išgyveno cheminių medžiagų poveikį, tačiau jiems pasireiškė įvairūs anatominiai ir elgesio požymiai. Pavyzdžiui, kai kurios blusos negalėjo išvystyti normalaus viršutinio apvalkalo.  

Be to, kai kurios iš plastiku paveiktų vandens blusų galėjo nuplauti daug toliau už vandens blusas iš kontrolinės grupės, pažymima leidinyje. 

Tikslus tokių mikroskopinių šiukšlių patekimo į arbatą poveikis kol kas lieka neaiškus. Tyrimų su žmonėmis kol kas dar nebuvo atlikta. 

Ankstesni tyrimai (ne su arbatos pakeliais) parodė, kad mikroplastikas žmogaus organizmui gali padaryti žalos. Imuninė sistema gali sureaguoti į „svetimkūnį“ organizme ir „nuspręsti“ jį sunaikinti. Taip pat mikroplastiko dalelės gali tapti kenksmingų medžiagų mūsų organizme „nešėjomis“.

Nyderlandų mokslininkai sukūrė kraujo tyrimus, kurie leidžia ne tik nustatyti bendrą paciento būklę, tačiau ir su didele tikimybe atsakyti, ar jūs mirsite sava mirtimi per artimiausius 10 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų