Rašyti komentarą...
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medikai ir gamtininkai ragina nesnausti – dabar pats metas stiprinti imunitetą seniausiomis Lietuvos uogomis – spanguolėmis ir bruknėmis. Jų šiemet pilni miškai ir sodai. Specialistai sako tai bene vienintelės uogos, kurios turi priešuždegiminių savybių, tad jeigu neatsiginam gerklės skausmo, ar kamuoja žarnyno bėdos, kiekvieną dieną spanguolių ir bruknių turėtume suvalgyti maždaug po du šaukštus. Kam neskanu, šeimininkės dalija receptus, kaip uogas paversti maloniais desertais ar pagardais.

Medikai ir gamtininkai ragina nesnausti – dabar pats metas stiprinti imunitetą seniausiomis Lietuvos uogomis – spanguolėmis ir bruknėmis. Jų šiemet pilni miškai ir sodai. Specialistai sako tai bene vienintelės uogos, kurios turi priešuždegiminių savybių, tad jeigu neatsiginam gerklės skausmo, ar kamuoja žarnyno bėdos, kiekvieną dieną spanguolių ir bruknių turėtume suvalgyti maždaug po du šaukštus. Kam neskanu, šeimininkės dalija receptus, kaip uogas paversti maloniais desertais ar pagardais.

REKLAMA

Senjorė Rima plauna šviežiai surinktas miško bruknes. Moteris imasi ruošti namiškių itin mėgstamą bruknių pagardą:

„Įdedant džiovintų slyvų smulkintų. Aišku, visada dedam česnako, druskytės, mažumėlę cukraus dėl skonio. Galim dėti baziliko jeigu norim, galim dėti mairūno.“

REKLAMA

Beliko tik sutrinti, įpilti alyvuogių aliejaus, kaip aiškina šeimininkė, ir pagardas bus paruoštas. Ir ne tik pagardas, bruknes pensininkė ruošia ir kitais būdais. O šiemet, kaip pastebi gamtininkės duoną visą gyvenimą valgiusi moteris, itin dėkingi metai, mat miškai pilni ir bruknių, ir spanguolių.

Tam pritaria ir turgaus prekeiviai. Štai todėl sako ir vienų, ir kitų uogų šiemet nebranginę. Litras spanguolių kainuoja nuo 2,5-3,5 eurų.

O už litrą bruknių prašoma mažiau – 2-3 eurų: „Aš vakar surinkau dešimt litrų per dvi valandas.“

REKLAMA
REKLAMA

„Abu su žmona surinkom per dieną. Daug labai mašinų. Kokių dešimt penkiolika mašinų.“

Ir perka žmonės ne po litrą, kaip sako pardavėjai, uogos neįnoringos, tad galima ir ilgiau šaldytuve ar rūsyje išlaikyti:

„Uogienė, į šaldytuvą dėsiu irgi. Visą žiemą galima valgyti.“

Gamtininkė Rima paantrina. Spanguoles galima laikyti užpiltas tiesiog šaltinio vandeniu. Taip jų laikymo laikas dar labiau pailgės. Ir štai spanguolių receptas smaližiams:

„Spanguoles truputėlį pamirkyti sirupe, kad liptų, ir miltiniame cukruje, ar cukraus pudroje apvolioti, ir džiovinti, irgi greitam vartojimui.“

Tuoj senjorė skuba paaiškinti, nors uogų daug, bet jų sezonas jau netruks pasibaigti. Tad norintys uogomis apsirūpinti žiemai turėtų suskubti. Spanguolė, kaip sako gamtininkė – seniausia ir ypatinga Lietuvos uoga:

„Tai ypatinga uoga ir viena iš seniausių. Nes ji iš laikų kai ledynai slinko. Ir nepaprastai vertinga savo biochemine sudėtimi. Nors vaiki jų nemėgsta, nes rūgštu rūgštu, bet turi tiek daug veiklių, mineralinių medžiagų.“

REKLAMA
REKLAMA

Ir nors gamtininkė nei spanguolių nei bruknių nevadina vitamino c šaltiniu, dietologai skuba tai paneigti, esą gausu tyrimų, įrodančių, kad šiose uogose yra ne tik šio vitamino, bet ir kitų vertingų medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų