Daugiau apie tai – TV3 žinių reportaže.
Šviežių mėtų lapų ekstraktas – pagrindinis ingredientas Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos mokslininkų kuriamiems sveikuoliškiems ledams. Ekstraktų gamybai mokslininkai naudoja modernias technologijas.
„Ultragarsinis mikrobanginis ekstraktorius, kuris naudoja ultragarsą ir mikrobangas, kad pagreitintų naudingų tirpių medžiagų perėjimą iš ląstelių vidaus į tirpiklį“, – aiškino VDU Žemės ūkio akademijos mokslo darbuotojas Aistis Petruškevičius.
Ši įranga gerokai paspartina ekstrakto gamybą, taip jame išlieka ir daugiau vertingų medžiagų.
„Tokios koncentracijos pagamintas per pusvalandį, kokios tradiciniais metodais būtų pagaminamas per parą“, – sakė mokslininkas.
Paruoštas ekstraktas keliauja į liofilizatorių, vėliau sumalamas ir prasideda tai, dėl ko smaližiai varvina seilę – ledų gamyba.
Ledus galima praturtinti ir įvairiomis sėklomis, daržovėmis ar supermaistu vadinama spirulina ar mačia arbata. Šiuose leduose gerokai mažiau ir pridėtinio cukraus.
„Žaidžiame su cukraus kiekiu, galime jį pakeisti topinambais, stevija ar kitu pakaitalu, ir tokiu būdu gauti sveikesnius ir vertingesnius ledus“, – teigė VDU Žemės ūkio akademijos doktorantė Erika Jakienė.
Gali apsaugoti net nuo onkologinių ligų
Mokslininkai kuria ledus ne tik su mėtų ekstraktu, kuris atpalaiduoja virškinamojo trakto raumenis, mažina spazmus, turi raminančių savybių ir malonų aromatą. Naudoja ir kitų Lietuvoje augančių augalų ekstraktus.
„Suktaspyglės pušies spyglių, baltojo šilkmedžio lapų, valgomojo sausmedžio uogų, paprastosios gervuogės išspaudų ar rudeninės snaudalės žiedų“, – vardijo A. Petruškevičius.
Iš vietinių žaliavų išgauti ekstraktai ledams suteikia išskirtinį skonį ir pripildo juos organizmui, sveikatai naudingomis medžiagomis – nuo gerinančių virškinimą iki stiprinančių imunitetą ar net apsaugančių nuo onkologinių susirgimų.
„Ekstraktai pasižymi skirtingomis sveikatai naudingomis savybėmis, pavyzdžiui, antioksidaciniu aktyvumu – mažina uždegimus, sumažina vėžio riziką, taip pat kaupiami skirtingi vitaminai“, – aiškino mokslininkas.
Tokius ledus galima ir liofilizuoti. Ledai virsta saldainius primenančiais kubeliais, o tinkamai laikomi galioja kelis metus, tad tinka ir misijoms į kosmosą, ir ekstremaliose situacijose.
„Tuo pačiu gauname spalvą, formą, kas aktualu vaikams, kurie pamatę tokį gražų saldainį nori jį suvalgyti ir jie tų naudingų medžiagų žmogui gauna. Produktas negali prisitraukti drėgmės ir jei yra uždarytas sandariai gali ir du metus stovėti, ir tris“, – sakė E. Jakienė.
Mokslininkai nuolat ieško būdų, kaip kasdienį maisto racioną papildyti organizmą sveikatinančiais ingredientais.
Visą reportažą žiūrėkite straipsnio pradžioje.
Visas TV3 Žinias žiūrėkite čia:













































































































































































































































