Tiesa, tie, kas degtinę varė miškuose, ir toliau lieka laukti, kada galima bus jiems ją gaminti legaliai. Etnografai sako, kad valdžia turėtų naminukę įtraukti į tautinio paveldo sąrašą ir gaminti ją leisti išmanantiems.
Daugiau apie tai – TV3 Žiniose.
Naminukės, arba dzūkiškai kurcinio, ašarų užpiltinę rodo etnografė Onutė Navikaitė-Drobelienė. Visus vaistus ji gamina pati. Kaip sako etnografė, juos pasigamino iš labai sunkiai kažkur kažkada gautos naminukės. Legaliai virti, kaip ir senovėje, mūsų šalyje gali tik kaimo turizmo sodybų ūkininkai. Naminukę jie gali gaminti iš savo grūdų ar, pavyzdžiui, putinų.
„Čia receptas tikrai iš propromočiutės yra išlikęs ir aš labai viliuosi, kad mums tikrai kada pavyks tai pagaminti. Ir viliuosi, kad tai bus skanus gėrimas“, – pasakoja Sadauskų sodybos šeimininkė Monika Sadauskaitė-Pocė.
Seimas uždegė žalią šviesą
Parlamentarai be didesnių diskusijų galutinai dega žalią šviesą naminukės gamybai kaimo turizmo sodybose. Dar pernai rudenį Seimo nariai priėmė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, numatančias, kad per metus ūkininkai turizmo sodybose galės pagaminti iki 100 litrų gėrimo, ne stipresnio nei 65 laipsniai. Šiandien dar ir kontrolės mechanizmui pritarė, kad „varytojai“ lengviau gautų sertifikatus.
„Dabar turės teisę nuvežti į laboratoriją, kad jis būtų sertifikuotas. Ar atitinka visus sveikatos higienos reikalavimus“, – pataisas komentuoja Seimo narys Kazys Starkevičius.
Tiesa, naminukei kaimo turizmo sodyboje vis dar pritaria ne visi. Socialdemokratas Algirdas Sysas kvietė kolegas atsikvošėti ir iš viso grįžti prie pernykščių įstatymo pataisų.
„Pirmiausia paklausiu, kam Lietuvoje trūksta asortimento ir prieinamumo? Ir dabar jūs teikiat įstatymą, kuriame nėra jokios kontrolės“, – sako A. Sysas.
„Bus kaip visose Europos Sąjungos šalyse, kaip pas visus kaimynus galima sertifikuotą gaminį ir paragauti. Jo nebus galima ten pardavinėti“, – teigia K. Starkevičius.
„Čia va ir yra problema, kad kolegai Algirdui Sysui Kazys Starkevičius taip ir neatnešė paragauti iš to mėginio. Tai dėl to ir yra dabar piktas“, – juokauja Seimo narys Remigijus Žemaitaitis.
Įstatyme įžvelgia spragų
A. Sysas argumentuoja, esą įdiegtas naminukės gaminimo kontrolės mechanizmas bus nieko vertas. Parlamentarai atkerta, esą iš kaimo turizmo sodybų bus tikimasi savikontrolės. Ir dar kontroliuoti tai, kas vyksta aplink.
O štai etnografai kelia kitą klausimą – valdžia turėtų įteisinti naminukės gamybą ne kaimo turizmo sodybose, o ten, kur ji gaminama perduodant receptus iš kartos į kartą. Mat netinkamai pagaminta ji tampa nuodu.
„Pas dzūkus, nes ji turi būti lagotna kaip dzūkai sako, nutekėti lengvai, apšilti visas organizmas, daug yra niuansų, ir bet kuri kaimo turizmo sodyba galėtų imti ir gaminti... Na, aš taip neįsivaizduoju“, – tikina etnografė O. Navikaitė-Drobelienė.
Tad, kol naminukė neįteisinta, žmonės sučiupti už jos gamybą miškuose ar slaptuose bunkeriuose, baudžiami toliau. Policija dalijasi statistika – prieš dvejus metus pradėti 63 ikiteisminiai tyrimai, pernai jų buvo jau kone perpus mažiau – 34.
Etnografai sako, kol Seimo nariai apsispręs leisti visiems norintiems savo reikmėms pasigaminti naminukės, vyresnioji karta, gebėjusi tai daryti, išmirs.
Daugiau apie tai sužinokite auksčiau esančiame vaizdo įraše.















































































































































































































































