REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
Mitingas prie Seimo dėl sugriežtintos vaiko teisių apsaugos (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Daugiau nei pora šimtų žmonių susirinko į mitingą prie Seimo, nešdami transparantus, kuriuose – šūkiai prieš vasarą įsigaliojus pokyčius vaiko teisių apsaugoje. Tarp mitinguotojų – ir keli Seimo nariai bei Socialinės apsaugos ir darbo ministras.

34

Daugiau nei pora šimtų žmonių susirinko į mitingą prie Seimo, nešdami transparantus, kuriuose – šūkiai prieš vasarą įsigaliojus pokyčius vaiko teisių apsaugoje. Tarp mitinguotojų – ir keli Seimo nariai bei Socialinės apsaugos ir darbo ministras.

REKLAMA

Laisvos visuomenės institutas (LVI) antradienio vakarą Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo suorganizavo mitingą „Stop tarnybų smurtui prieš vaiką ir šeimą“.

Šeimos ardomos per prievartą

Mitingo organizatoriai piktinasi, kaip dirba Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba – per liepos ir rugpjūčio mėnesius iš šeimų paimta 1100 vaikų.

„Tokį masinį vaikų atiminėjimą įgalino Dovilės Šakalienės ir Mykolo Majausko inicijuota reforma. Prisidengdama „geriausių vaiko interesų“ užtikrinimu ši reforma prievartos būdu ardo šeimas, baudžia ne tik tėvus, bet ir pačius vaikus bei diegia žalingą policinės valstybės modelį, kuris vadovaujasi komunistiniu principu, jog valstybė geriau už tėvus žino, kaip auginti vaikus“, – organizatoriai teigia mitingo anonse.

REKLAMA
REKLAMA

Mitingo organizatoriai parengė peticiją, kurią per dvi paras pasirašė per 14 tūkst. žmonių. LVI valstybes institucijas ragina inicijuoti vaiko teisių apsaugos reformos peržiūrą, tikslinant smurto prieš vaiką sampratą ir griežtinant vaikų paėmimo tvarką.

REKLAMA

Taip pat institutas siekia, kad būtų nustatytas pareigūnų veiksmais padarytos žalos atlyginimo modelis, užtikrinta efektyviai teikiama pagalba šeimoms, sukurtas visuomeninės vaiko teisių apsaugos tarnybų veiklos priežiūros mechanizmas.

Kritika reformai

Mitingo dalyviai kritikavo liepą įsigaliojusią Vaiko teisių apsaugos reformą ir akcentavo, kad ši priimta skubotai, o vaikai iš tėvų atimami be reikalo.

„Klaiki, klaiki reforma. Nukopijuota, mūsų sąlygoms inkorporuota. Vaikai grobiami, nesutvarkyta ta sistema, kur juos padėti. Čia labai panašu į prekybą vaikais“ – paklausta, kodėl kritikuoja Vaiko teisių apsaugos reformą, portalui tv3.lt sakė viena mitinguotojų.

REKLAMA
REKLAMA

„Įstatymas parengtas su gana kultūringa preambule, bet su tokiais poįstatyminiais aktais, kad galima kiekvieną tėvą, mamą, vaiką areštuoti ar atimti“, – piktinosi kitas mitinguotojas.

Į mitingą atvykęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis turėjo pasiaiškinti mitinguotojams, kodėl Lietuvoje iš šeimų yra paimami vaikai.

Tarp mitinguotojų sukiojosi ir Seimo narių – Laurynas Kasčiūnas, Mykolas Majauskas, Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis ir Rimantas Jonas Dagys. Pastarasis reformą kritikavo nuo pat jos kūrimo pradžios.

„Visi sutinka, kad taip įgyvendinama reforma negali būti, nes tai grėsmė mūsų šeimoms. Jeigu dominuos požiūris, kad valdininkas geriau žino, kaip auklėtis vaikus, mes niekur nenueisime“, – tv3.lt kalbėjo R. J. Dagys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras siūlymams pritaria

Mitinge pasirodęs Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigia neketinantis atšaukti Matuko reformos, tačiau sako įsiklausęs į mitinguotojų prašymus ir ketinantis ties jais dirbti.

„Daugeliui reikalavimų pritariu. Tikrai su organizacijomis, kurios organizuoja šį mitingą, spręsime ir surasime reikalingus sprendimus. Yra labai konkretūs siūlymai, kaip naujoje reformoje sukurtus instrumentus koreguoti, kad išnyktų dviprasmybės, kuriose atsiduria vaiko teisių darbuotojai, ir tada sprendžia subjektyviai“, – tv3.lt kalbėjo L. Kukuraitis.

Sugriežtino vaikų apsaugą

Portalas tv3.lt primena, kad liepos 1 d. įsigaliojo vadinamoji Matuko reforma – centralizuota vaiko teisių apsauga. Įstatyme įtvirtinta naujovė – vaiko tėvai ar globėjai privalo pasirūpinti, kad vaikas iki 6 metų be objektyvios būtinybės neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros. Taip pat įstatyme įtvirtinti du grėsmės vaikams lygiai, apibūdinantys šeimoje vaikui kylantį pavojų ir vaikų teisių apsaugos specialistų reakciją į juos.

REKLAMA

Įstatyme detaliai reglamentuojamas reagavimas į pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą, sukurtos mobilios komandos, skubiai reaguojančios ir sprendžiančios problemas šeimose. Įstatymu įtvirtinta, kad, nustačius vaiko buvimą jam nesaugioje aplinkoje, vaikas bus skubiai paimamas iš jam nesaugios aplinkos. Netrukus po reformos įsigaliojimo, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pranešė, kad per liepą iš tėvų paimta beveik 600 vaikų, rugpjūtį – beveik 500.

Praėjusią savaitę žiniasklaida itin plačiai nušveitė kauniečių poros bandymą susigrąžinti mėnesį iš jų dėl galimo smurto atimtus mažamečius. Mama pasakoja, kad mažylių neteko už tai, kad parke rugsėjo pabaigoje pliaukštelėjo nepaklusniam sūnui. Visgi vaiko teisių specialistai aiškina, kad laikinai atimti vaikus buvo ir svaresnių priežasčių. Galiausiai vaikai grąžinti tėvų globon.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų