REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Paviešino skandalingus įrašus: štai kaip kalba Seimo nariai (nuotr. TV3)

Seime įsibėgėja skandalas dėl neteisėto poveikio darymo Vyriausiojoje tarnybinės etikos komisijoje. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis grąsina pradėti apkaltą parlamentarui Povilui Urbšiui, ugnies neišvengė ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Esą šie Seimo nariai galimai kišosi į Etikos komisijos veiklą, darė neteisėtą poveikį ir sprendė komisijos darbuotojų atleidinėjimo iš darbo klausimus.

23

Seime įsibėgėja skandalas dėl neteisėto poveikio darymo Vyriausiojoje tarnybinės etikos komisijoje. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis grąsina pradėti apkaltą parlamentarui Povilui Urbšiui, ugnies neišvengė ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Esą šie Seimo nariai galimai kišosi į Etikos komisijos veiklą, darė neteisėtą poveikį ir sprendė komisijos darbuotojų atleidinėjimo iš darbo klausimus.

REKLAMA

Istorija prasidėjo Vyriausiojoje tarnybinės etikos komisijoje. Po skandalingo Gretos Kildišienės pasitraukimo iš Seimo Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai laikinai pradėjo vadovauti jos narys Virginijus Kanapinskas. Praėjusių metų pavasarį V. Kanapinskas su dviem kitais Etikos komisijos nariais į pokalbį pasikvietė savo pavaldinį, Prevencinio skyriaus vedėją Mindaugą Siaurį. V. Kanapinskas tada pasiūlė M. Siauriui trauktis iš pareigų.

„Yra tau dvi alternatyvos, žodžiu. Manau, pirma geresnė. Pristatysiu pirma pirmą. Žodžiu, parašai prašymą, kad atleisti iš darbo savo noru. Gauni už atostogas, tas, kur sakei du mėnesius, ir gauni du mėnesius plius kiek priklauso tų išeitinių. Antra alternatyva – sudarom komisiją, žodžiu, ir gauni drausminę nuobaudą – atleidimą iš darbo“, – kalbėjo V. Kanapinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Po šio paraginimo išeiti iš darbo Etikos komisijos nariai užsiminė, kas galimai juos vertė atsikratyti M. Siaurio.

„Turėsime dabar ataskaitą pateikti“, – sakė V. Kanapinskas. Jam R. Valentukevičius jo tuomet klausė: „Ir po mėnesio, po mėnesio klaus. Tai kas čia?Urbšys taip išdėstė?“, – teiravosi VTEK narys.

REKLAMA

V. Kanapinskas paaiškino: „Ir Urbšys, ir paskui pirmininkas, gi pas pirmininką“.

Šio pokalbio išklotinei pasklidus viešumoje, dėmesio centre iškarto atsidūrė Seimo pirmininkas Viktoro Pranckietis ir parlamentaras, tuometinio Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Povilas Urbšys, kurie galimai darė spaudimą, nes norėjo atsikratyti Siauriu.

Ramūnas Karbauskis, užsikabinęs už šios istorijos, iš „valstiečių“ frakcijos pasitraukusiam Urbšiui paskelbė karą. Pradėjo grasinti apkalta ir užsiminė, kad tokios pat pasekmės galėtų grėsti ir Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, mat daryti spaudimą nepriklausomoms institucijoms draudžia įstatymai. Karbauskis šiandien susitiko su V. Pranckiečiu ir aptarė situaciją. Po susitikimo V. Pranckietis savo kaltės nepripažino, aiškino, kad prie Etikos komisijos darbuotojo, kurio net nepažįsta, atleidimo rankų nekišo.

REKLAMA
REKLAMA

„VTEK dabar, manau, kad yra toks momentas, kai yra reputacinė krizė, ir dėl to turime apie jį kalbėti. <…> O kas aš toks, kad galėčiau daryti įtaką žmogui, kuris dirba kitoje organizacijoje? Tai yra ne mano sekretoriatas. Tai Seimui atskaitinga, bet savarankiška organizacija“, – teigė Seimo pirmininkas V. Pranckietis.

R. Karbauskis Pranckiečiu patikėjo, tačiau apkaltos idėjos Urbšiui neatsisako. Anot „valstiečių“ lyderio, kaltieji paaiškės po atlikto tyrimo.

„Seimo Pirmininkui būtų galima pradėti procedūrą, jeigu būtų akivaizdūs kaltinimai jam. Iš to, kas ten pasakyta, kol kas galima daryti išvadą, kad kaltinamas tiesiogiai pareikštas tų žmonių pokalbyje Povilui Urbšiui. O Seimo Pirmininkas yra minimas kitame kontekste“, – tikino R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Karbauskis tikisi, kad apklausus pokalbio dalyvius paaiškės, kas nusipelnė apkaltos, o kas ne. Tuo metu kitame skandalo fronte sėdintis Povilas Urbšys, R. Karbauskio iniciatyvą laiko susidorojimu.

„Tai yra Ramūno keršto akcija. Dėl to, kad aš neleidau manipuliuoti frakcija ir paversti agorokoncerno padaliniu. Tai dabar jis atrado progą tokiu būdu atsikeršyti. <…> Aš labai norėčiau išgirsti nors vieną komisijos nario patvirtinimą, kad tas pokalbis toks buvo“, – teigė P. Urbšys.

Tuo metu konservatorius Gabrielius Landsbergis aiškina, kad šioje istorijoje galima įžvelgti Karbauskio norą susidoroti su pačios komisijos nariais. Mat Tarnybinė etikos komisija šiuo metu nagrinėja švietimo ir mokslo ministrės elgesį.

REKLAMA

„Karbauskis yra ne vieną sykį sakęs, kad Jurgita Petrauskienė, jeigu VTEK išvada nepalanki, tada jau turėtų būti kažkokie sprendimai priimami. Kaip tik tuo metu yra pagrasinama VTEK nariams, kad jie gali būti visi atleisti. Kaip jie galėtų dabar objektyviai priimti sprendimą, man yra sunku pasakyti“, – pridūrė G. Landsbergis.

Pats skandalingo pokalbio herojus, Etikos komisijos narys Virginijus Kanapinskas aiškina, kad jokio spaudimo iš Seimo nepajuto.

„Aiškiai akcentuota, kad jokio spaudimo iš Seimo vadovybės nebuvo ir negalėjo būti. – O jūsų asmeniškai? – Nebuvo, žinant mano būdą, manau, kad neįmanoma manęs paveikti“, – sakė V. Kanapinskas.

REKLAMA

Ir priduria, kad Mindaugas Siaurys buvo atleistas, nes to nusipelnė.

Anot Tarnybinės etikos komisijos nario, Siaurys pažeidinėjo įstatymus ir elgėsi nederamai, keikė Seimo narius.

„Iš viso buvo trys patikrinimai dėl pono Siaurio. Ir vieną sprendimą komisija priėmė kolegialiai dėl jo privačių interesų nedeklaravimo. <…> Buvo nustatyti tam tikri tarnybinio elektroninio pašto laiškai perimti. Ir ten buvo minimi įžeidžiantys epitetai apie Seimo narius, apie VTEK narius, Seimo nariai buvo vadinami šlapiaklyniais, fizikais, jaunų panų mėgėjais“, – patikino V. Kanapinskas.

Anot Ramūno Karbauskio, apkaltos komisija Seime bus sudarinėjama tik Seime priėmus kitų metų biudžetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų