REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
tv3.lt koliažas

Stebėjimas ir pokalbių klausymasis ištisą darbo dieną, o po jos – pašaipos bendradarbius vienijančioje „Facebook“ grupėje. Vargu, ar kas susigundytų tokiomis darbo sąlygomis. Tačiau būtent apie tai prabilo Lietuvos pareigūnai, pasipiktinę, kad patrulių automobiliuose bus sekami vaizdo stebėjimo kameromis. Maža to, pareigūnai pasakoja ir apie patiriamas patyčias.

4

Stebėjimas ir pokalbių klausymasis ištisą darbo dieną, o po jos – pašaipos bendradarbius vienijančioje „Facebook“ grupėje. Vargu, ar kas susigundytų tokiomis darbo sąlygomis. Tačiau būtent apie tai prabilo Lietuvos pareigūnai, pasipiktinę, kad patrulių automobiliuose bus sekami vaizdo stebėjimo kameromis. Maža to, pareigūnai pasakoja ir apie patiriamas patyčias.

REKLAMA

Internete išplito nuotrauka, kuri iškart sukėlė diskusiją. Portalas tv3.lt sulaukė anoniminio policijos pareigūnų skundo dėl jų patruliavimo automobilyje įrengtos vaizdo stebėjimo ir garso pasiklausymo įrangos.

Kaip teigė vienas iš pareigūnų, automobilyje dabar yra trys kameros (ketvirta išorėje), stebinčios patruliuojančius pareigūnus realiuoju laiku, besiklausančios jų pokalbių. Pareigūnų teigimu, dabar patruliai nebegali tarpusavyje net paplepėti, visi jų skambučiai ir pokalbiai klausomi.

Tai, pasak besiskundusių pareigūnų, pažeidžia jų privačią erdvę, įsidarbindami jie nesutiko būti nuolat stebimi ir, jų teigimu, nepasirašė jokių sutarčių, kuriose su tuo sutiktų.

REKLAMA
REKLAMA

Kameros užtikrintų pareigūnų saugumą

Lietuvos policijos profsąjunga skundų dėl minėtos situacijos dar nesulaukė. Tačiau profsąjungos pirmininkė Roma Katinienė linkusi palaikyti patrulius stebinčias kameras, nes jos turėtų užtikrinti ir pareigūnų saugumą, ir jų darbo skaidrumą.

REKLAMA

„Aš galvoju, kad vaizdo priemonių įrengimas automobiliuose sumažina korupcijos rizikas. Kitas dalykas, pats svarbiausias, mano akimis žiūrint, policijos pareigūnų saugumas ir pagalba, įrodant, kad pareigūnas veiksmus atliko teisėtai. <...> Aš būčiau linkusi nuosaikiai laikytis pozicijos, kad, jeigu tu atėjai į tarnybą, tu tiesiog esi tarnyboje“, - tv3.lt sakė R. Katinienė.

Jos teigimu, kartais net prokuratūroje nepavykdavo įrodyti, kad policijos pareigūnai buvo įžeisti ar jie veikė teisėtai, prieš pareigūnus buvo panaudotas smurtas, nes nebuvo kamerų.

REKLAMA
REKLAMA

Kameros taip pat užkirstų kelią korumpuotai pareigūnų veiklai, nes dingtų galimybė įjungti ar išjungti kamerą, kai tik pareigūnas pats to pageidauja. Anot R. Katinienės, pareigūnams turi būti numatytas poilsio laikas, kai jie turi teisę pavalgyti ir pailsėti, tuomet kameros turėtų būti išjungtos.

R. Katinienei antrino ir Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis, teigiantis, jog kameros pareigūnų automobiliuose skirtos užtikrinti visapusišką jų saugumą.

„Viskam jos yra naudojamos. Ir korupcijos prevencijai, ir, jei kažkas atsitinka, tiek apsaugoti tą pareigūną. Jei pareigūnas padaro kažką negero, pažeidžia teisės aktus, tai taip pat irgi patikrinti“, - tv3.lt sakė R. Matonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisių nepažeidžia

Tuo tarpu nemokamai teisinę pagalbą piliečiams teikiančios Vilniaus universiteto teisės klinikos konsultantė Gita Šabanaitė pastebi, kad vaizdo stebėjimas darbo metu pagal įstatymus galimas tik tada, kai taip būtina užtikrinti asmenų, turto ar visuomenės saugumą.

Be to, kaip numato Vidaus tarnybos statutas, policijos pareigūnams vienas svarbiausių principų yra skaidrumas, tad bet kokia pareigūno veikla atliekant pareigas turi būti vieša, išskyrus įstatymų numatytus atvejus.

„Tai reiškia, kad vaizdo stebėjimas darbo vietoje, t. y. policijos pareigūnų automobiliuose, yra svarbi priemonė užtikrinant įstatyme įtvirtintą skaidrumo principą ir tai atitinka Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatyme įtvirtintą nuostatą, kad vaizdo stebėjimas darbo vietoje gali būti vykdomas, kai dėl darbo specifikos būtina užtikrinti asmenų, turto ar visuomenės saugumą“, - atsakyme tv3.lt rašė G. Šabanaitė.

REKLAMA

Skundžiasi patiriantys patyčias

Vis dėlto skundų sulaukėme ne tik dėl patrulių automobilių. Pasirodo, jau ne pirmus metus veikiančioje „Facebook“ grupėje „Mes policininkai“ aktyviai reiškiasi vieno Policijos departamento skyrių specialistas.

 

Pareigūnus piktina, kaip žeminančiai šis specialistas su jais bendrauja, vadindamas juos „lūzeriais“, šaipydamasis iš policininkų, kurie skundžiasi vienokia ar kitokia problema tarnyboje.

„Jūs ir vėl nepatenkinti, kad aš išlindau į viešąją erdvę? O man dzin, kad jūs nepatenkinti. Man giliai nusispjauti į tai, ką jus manote. Tai jūsų, o ne mano problemos. <...> Daugiausia, ką jūs galite, tai išsilieti... Išsiliekite, pavarykite, pasijauskite geriau ir pirmadienį vėl stokite prie konvejerio. Su nauja darbo savaitės pradžia, proletarai“, - „Facebook“ rašė jis.

REKLAMA

 

Taiko dvigubus standartus

Tai, kad Policijos departamente yra tokia problema, patvirtino ir R. Katinienė. Jos teigimu, tokių išpuolių jai teko sulaukti ir savo, ir profesinės sąjungos atžvilgiu.

„Profesinė sąjunga kreipėsi į policijos departamentą. Mes buvome prašę policijos įvertinti, kaip policijos departamento darbuotojas, įtrauktas į etikos komisiją, leidžia sau viešojoje erdvėje įžeidžiančiai kalbėti. Man tai yra nelabai suvokiama“, - sakė R. Katinienė.

Ji piktinasi, kad visi pareigūnai, kurie grupėje „Mes policininkai“ kritikuoja policijos reformą, atkreipia dėmesį į bet kokias problemas, būna pašiepiami ir užgauliojami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu jie sako, va čia yra problema, na yra problema su metiniais vertinimais, trūksta objektyvumo, nėra aiškumo dėl nustatymo kriterijų. Normalus vadovas, man atrodo, ieškotų sprendimų. Tai čia yra pasirenkamas variantas, pasitelkiamas toksai kaip jis, tie pareigūnai yra išvadinami tinginiais, „lūzeriais“, yra užgauliojami“, - kalbėjo R. Katinienė.

Profesinės sąjungos pirmininkė taip pat piktinasi, kad šiuo atveju taikomi dvigubi standartai, nes paprasti pareigūnai už tokį elgesį kaipmat gautų tarnybinę nuobaudą. Juo labiau, kad pareigūnai, kaip teigia R. Katinienė, gauna įspėjimų žiūrėti, kaip kalba ir ką rašo ne tarnybos metu.

REKLAMA

Etikos sargai nežino

Įdomu tai, kad minėtasis specialistas priklauso Lietuvos policijos tarnybinės etikos komisijai. Tačiau šios komisijos pirmininkė Audronė Nugaraitė apie bet kokius kaltinimus pareigūnui sakė girdinti tik iš žiniasklaidos, pačiai su tuo susidurti neteko.

„Aš manau, kad bet kokie nusižengimai turi būti svarstomi, bet apie tai aš iš jūsų išgirstu pirmą kartą. Mus surenka pagal faktą, kada yra ką svarstyti. Šita komisija šiaip yra komisarų lygio, o visi kiti iki mūsų komisijos dalykai eina į vietines komisijas. Jei ten būna išsprendžiama problema, tai mūsų ir nepasiekia niekas“, - tv3.lt sakė A. Nugaraitė.

Problemos nemato

Tuo tarpu pats grupei „Mes policininkai“ priklausantis R. Matonis pabrėžė, kad ši grupė – uždara ir skirta būtent pareigūnų bendravimui.

REKLAMA

„Nematau įžeidimo. Taip, yra dalis pas mus pareigūnų, kurie nuolat nepatenkinti viskuo, tai jis turbūt į juos kreipiasi taip. Nes jeigu 10 metų yra nepatenkinti viskuo, jis turbūt juos gali kažkaip pavadinti“, - kalbėjo R. Matonis.

Jo teigimu, tai pareigūno nuomonė, tačiau ji kol kas neperžengė ribų.

„Kartais tie jo komentarai yra ant tokios ribos tam tikros. Jei jie aštresni, mes pabendraujame, kad jis galėtų bendrauti švelniau. Ką aš žinau, galbūt toks žmogaus stilius. Kad kažkokias ribas peržengtų, dar nepastebėjau. Aišku, aš visko ten nematau“, - sakė R. Matonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų