REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė mokesčių inspekcija paaiškino, kaip elgsis su skolininkais: kas laukia tų, kurie iki duoto termino nepadengs įsiskolinimo. Tuo metu, gyventojai niršta: esą taikoma dvigubų standartų sistema. Skolos išieškomos nieko nelaukus, o štai apie gyventojų permokas informuoti neskubama. Tas pats ir su delspinigiais: už vėluojančias išmokas gyventojai jų nesulaukia, tačiau skolininkams delspinigiai kaip mat priskaičiuojami.

Valstybinė mokesčių inspekcija paaiškino, kaip elgsis su skolininkais: kas laukia tų, kurie iki duoto termino nepadengs įsiskolinimo. Tuo metu, gyventojai niršta: esą taikoma dvigubų standartų sistema. Skolos išieškomos nieko nelaukus, o štai apie gyventojų permokas informuoti neskubama. Tas pats ir su delspinigiais: už vėluojančias išmokas gyventojai jų nesulaukia, tačiau skolininkams delspinigiai kaip mat priskaičiuojami.

REKLAMA

Gegužės 2 diena yra paskutinė gyventojų pajamų ir turto deklaravimo diena. Jei 33-iame deklaracijos langelyje yra suma su minusu, pajamas deklaruoti ir sumokėti privalu, jei minuso nėra – nurodyto dydžio gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permoka gyventojui bus grąžinta.

„Mokėtiną gyventojų pajamų mokestį reikia sumokėti iki gegužės 2 dienos. Jeigu gyventojui apskaičiuota mokėtina GPM suma, nuo jos po gegužės 2 d. skaičiuojami 0,03 proc. delspinigiai už kiekvieną pradelstą dieną,” - Tv3.lt teigė VMI prie FM Mokestinių prievolių departamento direktoriaus pavaduotoja Inga Gedminienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kai gyventojai pateikia pajamų deklaraciją su mokėtina suma, tačiau jos laiku nesumoka, vėluojantiems VMI pirmiausia primena apie jų turimas skolas ir skatina juos pareigą atlikti savanoriškai.

REKLAMA

Vietoje 400 eurų - 60

Skolininkais galite tapti ir per savo aplaidumą arba nežinojimą, kaip pildyti deklaraciją ar ją patikslinti. Štai viena moteris pasakoja, kaip vietoj 60 eurų, vos nesumokėjo 400.

„Atsidariusi parengtą preliminarią pajamų deklaraciją už 2017 m, švelniai tariant „nudžiugau" išvydusi sumą, kurią turiu grąžinti valstybei - virš 400 eurų!! Žagtelėjau, kad VMI mane ir vėl „džiugina". Pernai preliminarioje deklaracijoje buvo apie 200 eurų.

Po pernai metų „staigmenėlės", aš, žinoma, vėl pradėjau aiškintis už ką gi aš tiek skolinga. Su buhalterės pagalba išsiaiškinau, kad 17 laukelyje („taikytino MPNPD suma"), VMI įrašo visiems tiesiog kaip konstantą vienodą sumą, kurią turi pats koreguoti!

REKLAMA
REKLAMA

Įrašius patikslintą, buhalterės man taikytiną MPNPD sumą, grąžintina suma sumažėjo iki 60 eurų!!! O jeigu tėvėliai nežino, kad patys turi koreguoti MPNPD sumą? O jei sumoki VMI tą preliminarią pateiktą netikslią sumą, atsiprašo ir permoką grąžina?” - piktinosi moteris ir ragino būti budriems ir finansiškai atsakingiems.

Skolininkų laukia ir „Sodra“

Deklaravus pajamas, socialinio draudimo įmokas „Sodrai“ turi mokėti individualių įmonių savininkai, mažųjų bendrijų nariai, tikrųjų ūkinių bendrijų ir komanditinių ūkinių bendrijų tikrieji nariai. Žmonės, kurie verčiasi individualia veikla – advokatai, advokatų padėjėjai, notarai, antstoliai, ūkininkai ir jų partneriai, valdantys didesnius nei 4 ekonominio dydžio vienetų ūkius. Mokėti nereikia verslo liudijimus turintiems žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už praėjusius metus įmokos turi būti sumokėtos iki 2018 m. gegužės 1 d. Tačiau norintys – skolą gali atidėti.

„Dirbantieji savarankiškai ir mokantys socialinio draudimo įmokas už save, dėl socialinio draudimo įmokų įsiskolinimo, neviršijančio 1500 eurų, gali kreiptis į „Sodros“ skyrių ir pateikti prašymą atidėti socialinio draudimo įmokų įsiskolinimo sumokėjimą. Dėl įmokų atidėjimo galima kreiptis iškart po gegužės 1 d.,” - aiškina „Sodros“ atstovai.

Skolas gali atidėti

„VMI pateikia mokesčių mokėtojams pranešimus Mano VMI, jei gyventojas pranešimo neperskaito – pranešimas išsiunčiamas klasikiniu paštu. Visgi kasmet turime grupę tokių, kurie VMI prašymų neišgirsta.

REKLAMA

Jei mokėtojas po priminimo ir toliau nesumoka skolos ir nesikreipia į VMI dėl mokestinės paskolos sudarymo - skolos išdėstymo dalimis, VMI, vadovaujantis teisės aktais, nurašo skolą iš lėšų, esančių kredito įstaigų sąskaitose,” - teigia pašnekovė.

Gyventojai gali atidėti skolos padengimą ar skolą sumokėti dalimis.

„VMI sąžiningiems mokesčių mokėtojams, kurie savo įsiskolinimų negali padengti, nes turi laikinų finansinių sunkumų, stengiasi padėti – jie gali kreiptis į mokesčių inspekciją dėl mokestinės paskolos sudarymo ir skolą sumokėti dalimis. Gyventojai gauna išsamų VMI paaiškinimą, kokius dokumentus mokesčių administratoriui turėtų pateikti, kad skolos mokėjimas būtų išdėstytas dalimis,” - aiškina I. Gedminienė.

REKLAMA

Iš VMI raginimų nepaisančių skolininkų, administratorius skolas išieško laikydamasis numatytų teisės aktų, t. y. nurašant skolą iš gyventojo turimų lėšų banke ar išieškant iš turto.

„Vadovaudamasi protingumo kriterijais, VMI gyventojus visuomet po skolos susidarymo informuoja ir siūlo susimokėti, o net ir tuomet, kai mokesčių mokėtojas nepaiso VMI priminimų apie skolą ir savo prievolių nevykdo, nenurašo visų sąskaitoje esančių lėšų, o palieka laisvai disponuojamą sumą (122 eurus),” - sako VMI atstovė.

Dvigubi standartai

Gyventojų nuomone nesąžininga ir tai, jog skolos iš skolininkų kaip mat išieškomos, o štai jeigu yra grąžintinos permokos – apie jas ne visuomet informuojama. Esą apie dlspinigius nė neverta kalbėti: jie skaičiuojami tik iš mokesčių mokėtojų kišenės. Tuo metu, jeigu vėluoja gyventojams išmokos – delspinigių šie gali nė nesitikėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei jūs savo deklaracijoje nepatikrinsite MPMPD (mokesčių lengvata vaikui skirtoms pajamoms - 200 eurų be mokesčių kiekvienam vaikui) ir nepatikrinę pateiksite deklaraciją su „VMI pateikta suma kaip konstanta" versija - patys kvailiai. Nes tokiu atveju galite prarasti susidariusią metų bėgyje mokesčių permoką, kurios jums niekas negrąžins.

Tas pat ir su Ligos draudimo išmokomis. Pradelsus metus ir nepateikus prašymo - pinigų negausite. Apie delspinigius apskritai neverta net kalbėti. Jie juk tik nuskaičiuojami ir niekada nepriskaičiuojami, jei išmokos nemokamos laiku.

Skolai sumokėti paliekama vos 10 dienų, nepaisant asmens mokumo ar turimų įsipareigojimų ir net nepaliekant išgyvenimui būtinos sumos. 120 eurų - tiek paliekama mėnesiui nepaisant vaikų skaičiaus, paskolų ar nuomos.

REKLAMA

Tokia dvigubų standartų sistema. ir automatinių bei tiksliai tokio dydžio kiek privalu pervedimų į asmens sąskaitą iš VMI ar Sodros kol kas tikėtis būtų naivu,” - savo nuomonę socialiniame tinkle dėstė nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovės.

Kas privalo deklaruoti

Valstybinė mokesčių inspekcija primena, kam reikia deklaruoti pajamas už 2017 metus. Tai lemia ir gautų pajamų rūšis bei dydis.

Deklaruoti pajamas privalo gyventojai, gavę su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusių pajamų, kai pritaikytas neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) turi būti perskaičiuotas.

Taip pat ir tie, kurie yra įregistravę individualią veiklą ar turėję verslo liudijimus, net ir tuo atveju, jei pajamų negavo.

REKLAMA

Gyventojai gavę pajamų už parduotą ar kitaip perleistą nuosavybėn turtą bei gavę kitokių pajamų, pavyzdžiui: su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusių pajamų iš šaltinio užsienio valstybėse.

Deklaruoti pajamas turi ir tie, kurie pageidauja susigrąžinti pajamų mokestį ar nori prisitaikyti su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusių pajamų gavimo vietoje nepritaikytą arba pritaikytą ne visą metinį neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) ar metinį papildomą neapmokestinamųjų pajamų dydį (PNPD).

Gyventojai, kurie pageidauja pasinaudoti mokesčio lengvata iš metinių pajamų atimti per mokestinį laikotarpį sumokėtas tokias įmokas.

Deklaracijas pildyti turi ūkininkai ir jų partneriai, kiti žemės ūkio veiklą vykdantys gyventojai bei privalantys deklaruoti turtą pagal Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatymą ir tie gyventojai, kurie galutinai išvyko iš Lietuvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų